Ολυμπιακός: Την άποψη, ότι παίκτες όπως ο Σπανούλης έχουν πάντα το κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτούς της επόμενης γενιάς εξέφρασε ο Ηλίας Μάτσας. Ο μπασκετικός αναλυτής μίλησε στο Sportdog για το ρεκόρ του Kill Bill στο Βελιγράδι, σχολίασε τις μεγάλες εμφανίσεις από Σλούκα, Πρίντεζη, Λαρεντζάκη και υποστήριξε, ότι ο Ολυμπιακός τηρουμένων των αναλογιών θα είναι μέσα στο top-8.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από τη νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι;

«Υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το Βελιγράδι θα είναι πάντα μια δύσκολη έδρα για τους περισσότερους αλλά έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για διαφορετικές ταχύτητες. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι μία ομάδα που χτίζεται από την αρχή, αλλά είναι ομάδα οχτάδας, διαφέρει πολύ από τους συλλόγους του κάτω ραφιού της φετινής διοργάνωσης και αυτό το πιστοποιεί σχεδόν με κάθε εμφάνιση του, ακόμα κι αν έρθουν ή έχουν έρθει, κάποια στραβά αποτελέσματα. Εξάλλου όπως έχουμε ξαναπεί, φέτος θα δούμε τα… πάντα από πλευράς αποτελεσμάτων, αλλά στην τελική ζυγαριά, (αν δεν συνεχίσει να εγκληματεί η Ευρωλίγκα με τις αναβολές), οι καλύτερες ομάδες θα βρεθούν στην επόμενη φάση».

Ο Σπανούλης έσπασε άλλο ένα ρεκόρ! Πόσο ακόμα έχει να βγάλει πράγματα αυτή η μπασκετική μηχανή;

«Ο Σπανούλης ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Γι’ αυτόν υπάρχει μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπει καν ορίζοντα απόσυρσης μπροστά του. Αν προσέξετε δεν το αναφέρει ποτέ και μάλιστα επιστρέφει και στην Εθνική, γιατί με δύο κουβέντες «αυτό γουστάρει να κάνει». Όσο αντέχει το σώμα του θα παίζει και το προσέχει πολύ περισσότερο απ’ ότι παλιότερα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Μαζί με τον Ναβάρο είνααι οι κορυφαίες καλαθομηχανές όλων των εποχών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και σίγουρα πάνω από οποιονδήποτε… τρελοΑμερικανό «μπόμπερ», σε διάρκεια απόδοσης!».

Εκτός από τον Kill Bill μεγάλη εμφάνιση έκανε και ο Σλούκας! Μπορεί να κάνει την καριέρα του Σπανούλη;

«Παίχτες σαν τον Σπανούλη, για τους λόγους που αναφέρουμε, δεν βγαίνουν συχνά. Αντιθέτως είναι τυχερή όποια γενιά έχει τουλάχιστον έναν από αυτούς και μάλιστα η Εθνική ομάδα μετά από 2 γενιές (και το 1987) είχε στο ξεκίνημα αυτής τις χιλιετίας τρεις μαζεμένους από δαύτους! Γεγονός που βλέπεις σπάνια και δικαιολογεί τα 3 μετάλλια, την μία κούπα και την… συντριβή της Αμερικής στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες, αλλά ούτε και οι αποτυχίες. Ο Σλούκας είναι ο κορυφαίος γκαρντ της γενιάς του, ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης (δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο περιζήτητος είναι στην Ευρωλίγκα, αλλά και η επιλογή του από τον Ομπράντοβιτς) και ένας από τους καλύτερους παίχτες της Εθνικής την τελευταία δεκαετία, αλλά κάποια παιδιά (Γκάλης, Γιαννάκης, Φάνης, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς…) έχουν το κάτι παραπάνω!».

Πως σχολιάζεις την εμφάνιση από Πρίντεζη-Λαρεντζάκη;

«Για τον Πρίντεζη τι να πούμε;! Τα χαρακτηριστικά του και το ταλέντο του δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε τέτοιο μέγεθος σε κανέναν άλλον παίχτη (άντε να δώσουμε τον συμπαθή Ισπανό, Αντόνιο Ρέγες). Το ζήτημα με τον «Άγιο Γεώργιο» αλλά και τον Σπανούλη (γιατί σ’ αυτούς είναι αφιερωμένη η μπασκετική κουβέντα των ημερών) είναι να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τόσο στο κομμάτι της υγείας και της φρεσκάδας, όσο κυρίως και στο αγωνιστικό, ώστε να δώσουν αυτά που μπορούν και αποδεδειγμένα δεν μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος να προσφέρει, χωρίς να ζημιώνουν την ομάδα τους ή την ίδια τους την υστεροφημία. Θα πω ότι σε γενικές γραμμές, το πλάνο αυτό λειτουργεί στον Ολυμπιακό, αλλά θέλει ακόμα δουλειά.

Όσον αφορά τον Λαρετζάκη, οι… λάτρεις του Ελληνικού πρωταθλήματος που τον έχουν παρακολουθήσει εκτεταμένως τα τελευταία χρόνια, δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Είναι ένας παίχτης με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά, τα οποία και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να παρουσιάσει και στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Η προσήλωση στην άμυνα , η απόλυτη συγκέντρωση στο παιχνίδι, η έφεση στο χειρισμό της μπάλας και το αξιόπιστο σουτ χωρίς σπατάλη είναι στοιχεία που θυμίζουν… Μάντζαρη και αποδεικνύει ο Λαρετζάκης πως τον συντροφεύουν κάθε φορά που πατάει στο παρκέ».

Που εκτιμάς, ότι μπορεί να φτάσει αυτός ο Ολυμπιακός;

«Ο Ολυμπιακός όπως λέμε και παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητα ομάδα οχτάδας. Και από ταλέντο και από ρόστερ και από πάγκο (τεχνική ηγεσία και πληρότητα) και από ποιότητα. Επίσης έχουμε ξαναπεί ότι η φετινή σεζόν αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό όλων των εποχών για όλους.

Υπό κανονικές συνθήκες ο φετινός Ολυμπιακός υπολείπεται των χαρακτηριστικών που θα του έδιναν το κάτι παραπάνω ώστε να βρεθεί ας πούμε σε Final 4, αλλά τον διαχωρίζουν ξεκάθαρα (όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και αυτή την εβδομάδα) από τις ομάδες που θα βρεθούν εκτός οχτάδας φέτος.

Τώρα όπως εξελίσσεται φέτος η σεζόν και αν βρεθούμε σε καθεστώς «φούσκας» στα νοκ άουτ, όλα είναι ανοιχτά…

Πάντως αν παραμείνει υγιείς και μπορεί να προπονείται πλήρης (βλ. με τον κορωνοϊό και τα κρούσματα δεν ήταν τέτοιος τον τελευταίο μήνα), εύκολα ή δύσκολα θα μπει στα προημιτελικά στο φινάλε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη ανατροπή στον Ολυμπιακό - Αυτόν φέρνει ο Μαρινάκης σε θέση έκπληξη - Ποιος... τελειώνει!