Η Ζαλγκίρις τον... δυσκόλεψε όσο έπρεπε και τώρα ο Παναθηναϊκός με τρεις συνεχόμενες νίκες ετοιμάζεται για το μεγάλο τεστ: το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εκεί όπου θα δώσει το πρώτο του αληθινά δύσκολο "τεστ" και μια αρχική απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί όσους αναφέρονται στην ομάδα: στο αν δηλαδή είναι καλύτερος ή χειρότερος από πέρσι...

Η απάντηση ασφαλώς και δεν "σφραγίζεται" στο παιχνίδι με τους Μοσχοβίτες. Είναι, άλλωστε, στην αρχή της χρονιάς και ως γνωστόν στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Και πάλι, όμως, πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός "ετοιμότητας" και κυρίως "αντίδρασης" της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοιβτς απέναντι σε αυτή που έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο φορμαρισμένης στην Ευρώπη.

Κοιτώντας το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις Κάουνας ο Παναθηναϊκός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τους γενικούς κανόνες. Η παρουσία του "Ζοτς" αποτελεί, εξάλλου, εχέγγυο για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Οι "πράσινοι" έπαιξαν και πάλι συνεργασίες στη μπάλα (κυρίως με τον Διαμαντίδη), έβαλαν τους περιφερειακούς να παίξουν με την πλάτη στο καλάθι και προσπάθησαν με διαφορετικούς τρόπους να αποπροσανατολίσουν τον αντίπαλο με σύνθετες άμυνες.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα το "τριφύλλι" άλλαξε πολλές φορές την άμυνα του: έκρυψε με ζώνη τον Γιασικεβίτσιους, πίεσε (χωρίς επιτυχία) στη δεύτερη περίοδο στα 3/4 του γηπέδου, έπαιξε "επιθετικά" τους επικίνδυνος κοντούς γων Λιθουανών και εν τέλει βρήκε το "καλό του σχήμα" σε μια αμυντική πεντάδα, η οποία απαρτιζόταν από γρήγορους παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Λόγκαν, ο Σάτο κι ο Σμιθ.

Από την άλλη αποδείχτηκε ακόμη μια φορά ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα του... Διαμαντίδη. Και μην ξεχνάμε ότι πέρσι τα μεγάλα του παιχνίδια το "τριφύλλι" τα έκανω πίσω από τις σπουδαίες εμφανίσεις του αρχηγού του. Μικρή... απόδειξη το σημερινό. Στο πρώτο ημίχρονο ο 31χρονος γκαρντ είχε πρόβλημα απέναντι σε γρηγορότερους αντιπάλους και πήγε στα αποδυτήρια με 4 λάθη και μόλις 1 ασίστ.

Στο δεύτερο δεν έκανε λάθος, μοίρασε δύο ασίστ και με 3/3 τρίποντα οδήγησε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, ως το κρίσιμο σημείο δηλαδή που αποβλήθηκε η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου (Ράκοβιτς) και όλα... πήραν το δρόμο τους. Πολύ καλό παιχνίδι έκανε ο Ίαν Βουγιούκας με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και μια αξιπρόσεκτη παρουσία μες στη ρακέτα, η οποία ασφαλώς και προβλημάτισε τη λιθουανική άμυνα. Ο Λόγκαν από την άλλη έδωσε λύσεις (13 πόντοι, 2 ασίστ και κανένα λάθος) κυρίως στην άμυνα απέναντι σε περιφερειακούς που ήταν περισσότερο στα δικά του μέτρα (Λόουσον και Πόποβιτς).

Αυτοί ήταν σε μέσες άκρες οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού, που ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι όταν έπαιξε άμυνα. Μπορεί να σκόραρε 92 πόντους, αλλά ουσιαστικά η νίκη του ήρθε από τα... μετόπισθεν. Όταν, δηλαδή, σταμάτησε τα εύκολα καλάθια της Ζαλγκίρις, βελτιώνοντας τη δική του εικόνα στα πρώτα δευτερόλεπτα των 24'' (δέχτηκε αρκετούς πόντους σε καταστάσεις transition στο πρώτο μέρος) και τις συνεργασίες του "μπερδεύοντας" με σύνθετες τακτικές τον αντίπαλο.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσοιυμε και τον συντελεστή ασίστ-λάθη, στον οποίο δίνουν μεγάλο βάρος στην Αμερική. Αποτελεί τουλάχιστον μια ασφαλή απόδειξη για την εικόνα του Παναθηναϊκού στα δύο ημίχρονα. Στο πρώτο είχε 6 ασίστ και 9 λάθη. Στο δεύτερο οι επιμέρους αριθμοί ήταν 11 και 6.

Πηγή: Sport24.gr