Euroleague: Το 2020 ελέω κορωνοϊού δεν ολοκληρώθηκε η σεζόν και δεν διοργανώθηκε φάιναλ φορ, ενώ πέρυσι (2020-21) στην Κολωνία, ο τεχνικός της «ρωσικής αρκούδας» δεν κατάφερε να προσθέσει έναν τρίτο τίτλο Euroleague στην προπονητική καριέρα του! Συγκεκριμένα, το 2021 η ΤΣΣΚΑ και ο Ιτούδης συμβιβάστηκαν με την 4η θέση μετά από ήττα με 89-86 από την Αναντολού Εφές στον ημιτελικό και μετά από ήττα με 83-73 από την Αρμάνι Μιλάνο στον «μικρό τελικό». Ο Ιτούδης μέχρι και το φάιναλ φορ του 2020-21 μέτρησε έξι συμμετοχές σε φάιναλ φορ Euroleague ως πρώτος προπονητής. Τη σεζόν 2021-22, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθούν οι τρεις ρωσικές ομάδες από τη διοργάνωση πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος.
Το 2017, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολυμπιακός είχε στερήσει από τον Δημήτρη Ιτούδη την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά "back to back" τίτλους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2018, στο Βελιγράδι, παρά την απουσία του «κακού δαίμονα» της ΤΣΣΚΑ σε φάιναλ φορ (σ.σ 4 στις 4 ήττες), ο Ιτούδης πάλι δεν τα κατάφερε να «γράψει» το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία! Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτή που απέκλεισε την ομάδα του, ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό και εν συνεχεία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 10η φορά.
Στη Μαδρίτη, το 2015, ο Ιτούδης είχε χάσει μία ακόμη μοναδική ευκαρεία: να συνδυάσει δηλαδή την πρώτη παρουσία του ως πρώτος προπονητής σε φάιναλ φορ Euroleague με το τρόπαιο, αφού στον ημιτελικό του είπε «ΟΧΙ» ένας άλλος Έλληνας τεχνικός, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (πρώτη παρουσία του σε φάιναλ φορ Euroleague επίσης στη Μαδρίτη) ως τεχνικός του Ολυμπιακού. Ο Ιτούδης θα είναι όμως πάντα ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague με ξένη ομάδα!
Το 2016, ως τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στην 2η χρονιά του στη Μόσχα) ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας coach με τίτλο Euroleague. Στο Βερολίνο, ο Ιτούδης έγινε και ο 5ος Έλληνας προπονητής που οδηγεί την ομάδα του σε ευρωπαϊκό τίτλο οποιασδήποτε διασυλλογικής διοργάνωσης. Τρία χρόνια αργότερα, στις 19 Μαϊου 2019, ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής με 2 τίτλους Euroleague!
Με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τη Euroleague... λογαριασμό άνοιξαν οι Έλληνες προπονητές το 2013! Ο πρώτος Έλληνας τεχνικό που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Τότε, στο Λονδίνο, το 2013, ο Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε "back to back" τίτλους. Όμως, το 2014 παραιτήθηκε από τον Ολυμπιακό μετά από αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο στην αρχή της σεζόν, για να οδηγήσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο φάιναλ φορ της Euroleague το 2016. Στη Mercedes-Benz Arena, η Λοκομοτίβ και ο Μπαρτζώκας τερμάτισαν στην 3η θέση, αφού στον ημιτελικό ηττήθηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (88-81) και στον «μικρό τελικό» επικράτησαν της Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) με 85-75.
Μετά από μία σεζόν στην Μπαρτσελόνα (2016-17) κατά την οποία οι «μπλαουγκράνα» δεν έφτασαν μέχρι τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες και δύο στην τεχνική ηγεσία της Κίμκι (2017-19), ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 2020. Στην πρώτη δική του από την επιστροφή του και τελευταία του Βασίλη Σπανούλη (2020-21) οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν εκτός φάιναλ φορ, για να επιστρέψουν όμως μετά από απουσία πέντε ετών (2017 Κωνσταντινούπολη) το 2022 με πρόκριση στο φετινό φάιναλ φορ στο Βελιγράδι, μετά από 3-2 επί της Μονακό στα πλέι οφ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου έφτασε τις τρεις συμμετοχές σε φάιναλ φορ Euroleague (2013, 2022 με Ολυμπιακό, 2016 με Λοκομοτίβ Κουμπάν).
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος οδήγησε σε δύο φάιναλ φορ τον Ολυμπιακό, φτάνοντας και τις δύο στον τελικό (2015, 2017) αλλά δεν κατέκτησε το τρόπαιο, αφού το 2015 η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε από την «οικοδέσποινα» Ρεάλ Μαδρίτης και το 2017 από την «οικοδέσποινα» Φενερμπαχτσέ.
Πρώτος που χάρισε ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ομάδα του, ήταν βέβαια ο Νίκος Μήλας, όταν στις 4 Απριλίου το 1968, στο Καλλιμάρμαρο, οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Η Ένωση ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε διεθνή τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα! To 1994, o Σούλης Μαρκόπουλος από βοηθός προπονητή, αντικαθιστά τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν και οδηγεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς νικώντας τη Στεφανέλ στην Τεργέστη. Ο ίδιος προπονητής το 1997, μέσα στην Προύσα, πανηγυρίζει με τον Άρη αυτή τη φορά το Κύπελλο Kόρατς. Με δύο διαφορετικές ομάδες πανηγύρισε ευρωπαϊκό τίτλο και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Συγκεκριμένα, ο «τίγρης» το 2001 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Κυπέλλου Σαπόρτα με το Μαρούσι, ενώ το 2004 οδήγησε τον Άρη στον τίτλο της FEL.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης βρέθηκε 6 φορές σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών χωρίς, όμως να κατακτήσει το τρόπαιο. Τις τρεις πρώτες φορές, ο Ιωαννίδης οδήγησε τον Άρη στις 4 κορυφαίες ομάδες (1988, 1989, 1990), ακολούθησαν δύο φορές με τον Ολυμπιακό (1994, 1995) και μία με την ΑΕΚ (1998).
Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει τους ευρωπαϊκούς τίτλους των Ελλήνων προπονητών. Οι πέντε Έλληνες προπονητές που έχουν οδηγήσει την ομάδα τους σε ευρωπαϊκό τίτλο:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ