Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Τζέικ Λέιμαν: "100% ο Λέιμαν αυτό που έψαχνε ο ΠΑΟ - Ιδανικός αντι-Παπαπέτρου, παίζει στο 4 - Φέρτε και Αλίζ Τζόνσον"
Μπάσκετ
| 2022-10-19 13:56:00

"100% ο Λέιμαν αυτό που έψαχνε ο ΠΑΟ - Ιδανικός αντι-Παπαπέτρου, παίζει 4 - Φέρτε και Αλίζ Τζόνσον"

του Γιώργου Κτενά
"100% ο Λέιμαν αυτό που έψαχνε ο ΠΑΟ - Ιδανικός αντι-Παπαπέτρου, παίζει 4 - Φέρτε και Αλίζ Τζόνσον"

"Εκρηκτικός και γρήγορος, δίδυμο στο παρκέ με Ουίλιαμς"! Ποιος είναι ο Αμερικανός άσος που έρχεται στο ΟΑΚΑ, ποια είναι τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί και τι θα δώσει στους Πράσινους του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Τζέικ Λέιμαν, ο οποίος μετά τα «κοψίματα» από το NBA, αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που αναμένεται να είναι για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Για τον Αμερικανό άσο μίλησε στο sportdog o Νίκος Τσολάκης, που διαχειρίζεται τη σελίδα shot clock και προσπάθησε να μας… προετοιμάσει για όσα θα δούμε από τον παίκτη που ετοιμάζεται να φορέσει τα πράσινα.

Διαβάστε όσα μας είπε και θα καταλάβετε...

"Εκρηκτικός και γρήγορος ο Λέιμαν - Ενέργεια και αθλητικότητα - 100% ο παίκτης που έψαχνε ο Παναθηναϊκός"

Νίκο, αρχικά πες μου δύο λόγια για τον Λέιμαν - Παρουσίασε τον ως παίκτη γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το πώς αγωνίζεται.

"Είναι ένα ψηλό combo forward, παίζει με την ίδια άνεση στο 3 και το 4 και έχει αγωνιστεί με την ίδια επιτυχία και στις δύο θέσεις στο ΝΒΑ. Έχει 243 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα και οι 49 ως βασικός. Είναι καλός αθλητής (όχι απλά αλτικος, άλλα και εκρηκτικός και γρήγορος), ικανότητα όμως που έχει μειωθεί λόγω των τραυματισμών του. Παρότι ο μηχανισμός του στο shoot είναι εξαιρετικός, ποτέ δε κατάφερε να σουτάρει πάνω από 33% στο ΝΒΑ, ενώ βγαίνοντας από το κολλέγιο ήταν projected ως knocked down shooter. Οι καλύτερες του σεζόν ήταν η 18-19 στο Portland, όπου ερχόταν από τον πάγκο και έδινε ενέργεια και φυσικά προσέφερε με την αθλητικοτητα του. Το σουτ δυστυχώς παρότι ήταν το μεγάλο του όπλο όταν ήταν νεότερος, παρέμεινε ασταθες. Ωστόσο, το προφίλ του 3&D παίκτη ήταν αυτό έπεισε τους Wolves να του δώσουν ένα μάλλον υπερβολικό συμβόλαιο στην Guersson Rosas εποχή και την πρώτη σεζόν του ο Layman ήταν καλός μέχρι να τραυματιστεί. Γενικά, οι τραυματισμοί του, του στέρησαν ρόλο και χρόνο τότε στους Wolves και από εκεί και έπειτα σταδιακά έχασε το ρόλο του στην ομάδα".

Θεωρείς ότι είναι ο παίκτης που ψάχνει ο Παναθηναϊκός;

"Είναι 100% ο παίκτης που έψαχνε ο Παναθηναϊκός. Χαρακτηριστικά, στις 20/7 είχα γράψει ως τον βασικό υποψήφιο που θα έπρεπε να πάρει ο Παναθηναϊκός στη θέση του Παπαπέτρου. Είναι 2.03 παίκτης που είναι καλός αθλητής, άρα δεδομένα κατεβαίνει στο "4" στην Ευρωλίγκα άλλα η φυσική του θέση ήταν, ειναι και θα είναι το "3". Βέβαια, στο σύγχρονο μπάσκετ για αυτού του τύπου τους παίκτες δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στο "4" θα έχει ένα stretch ρόλο, άλλα θα μπορεί να βάζει και την μπάλα κάτω. Εφόσον είναι υγιής (που είναι ερωτηματικό) θα μπορεί να παίρνει ριμπάουντ. Σε γενικές γραμμές λοιπόν είναι τριάρι και θα ήταν ιδανική επιλογή αν ερχόταν τον Αύγουστο. Τώρα, ειδικά και μετά την προσθήκη του Ponitka, γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Δεν είναι εύκολο να μάθεις άμεσα να παίζεις full time σε άλλη θέση, άλλα μπορεί να το κάνει μιας και προς τα εκεί έτεινε και στο ΝΒΑ μετά τους τραυματισμούς του".

"Δίδυμο με Ουίλιαμς - Εύκολη προσαρμογή - Ιδανικός αντι-Παπαπέτρου"

Μπορεί να ταιριάξει με τον Ουίλιαμς

"Ο Ουίλιαμς ήταν "4" στο ΝΒΑ με ασταθές σουτ και υπεραθλητικός που κατέβαινε στο "3". Είδαμε ότι η θέση του στην Ευρώπη έγινε σχεδόν καθαρό 4. Ο Λέιμαν αθλητικό "3" που θα παίξει στο "4".Νομίζω ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά (αθλητικοτητα, catch and shoot-αν και ασταθές και για τους δύο-) απλά ο Λέιμαν μπορεί να βάλει τη μπάλα κάτω και να δημιουργήσει για τον εαυτό του, ενώ ο Ουίλιαμς είναι πιο δυνατός. Υπό αυτή την έννοια συμπληρώνει κάπως τη θέση. Άλλα δεν είναι ότι δίνουν και τελείως άλλα πράγματα. Περισσότερο μοιάζει με δίδυμο που παίζουν την ίδια στιγμή στο γήπεδο για να είμαι ειλικρινής".

Διαφορετικό μπάσκετ στο ΝΒΑ και, προφανώς, διαφορετικό στην Ευρώπη. Πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί ένας παίκτης στην ηλικία του, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη;

"Για τον Λέιμαν πιστεύω δε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η προσαρμογή. Σίγουρα, χρειάζεται κάποιο χρόνο αλλά όχι μήνες. Το λέω κυρίως λόγω του στυλ παιχνιδιού του. Είναι παίκτης ομάδας και παίκτης ρόλου. Αν περιμένει κάποιος έναν σταρ που θα βάζει 18 πόντους ανά παιχνίδι, σίγουρα δε θα τον βρει. Θα βρει όμως εναν versatile forward που μπορεί να παίξει στο "3" και στο "4", να βάλει τη μπάλα κάτω, να σουτάρει (πιστεύω αρκετά καλύτερα από το 30% που είχε στο ΝΒΑ, λόγω και της μικρότερης απόστασης εδώ), να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Γενικά είναι πειθαρχημένος παίκτης, οπότε η προσαρμογή του θα έρθει ως μέλος του συνόλου".

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα έχει συμβόλαιο κοντά στις 500-600.000 ευρώ. Θα μπορούσε να βρει κάτι καλύτερο ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή;

"Η τιμή νομίζω είναι καλή. Με 600.000 ευρώ δεν είναι εύκολο να βρεις παίκτη που να κάνει τα πράγματα που κάνει, άλλα που να έχει και την εμπειρία του. Όμως, πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πέρσι έπαιζε 6 λεπτά μέσο όρο σε 34 ματς συνολικά. Θέλει το χρόνο του δηλαδή και ατομικά, αν και ήταν στο camp των Σέλτικς που απαιτεί υψηλές εντάσεις σε τακτικό και αθλητικό επίπεδο. Είναι οι μέρες που η αγορά έχει ανοίξει: για παράδειγμα είναι ελεύθερος και ο Cabarrot, άλλα είναι επίσης πιο πολύ τριάρι παρά 4αρι. Εγώ προσωπικά τον Λέιμαν θα τον κοιτούσα στο "3" και το βλέμμα μου θα το είχα στραμμένο στον Αλίζ Τζόνσον για το "4" που κόπηκε από τους Spurs και είναι καθαρό "4" που κατεβαίνει και στο "5", καθώς είναι πάρα πολύ δυνατός και μπορεί να πάρει ριμπάουντ και να παίξει άμυνα με αλλαγές. Αν ήταν στο χέρι μου, θα τους έπαιρνα και τους δύο, αλλα δεν πάει ακριβώς έτσι το πράγμα. Overall, o Τζέικ Λέιμαν είναι ένας παίκτης που βγαίνοντας από το κολλέγιο του Maryland ήταν αθλητικός και ηταν εξαιρετικός σουτέρ. Στο ΝΒΑ βρήκε ρόλο μέσω της ενέργειας του, του (περιστασιακού) catch and shoot και της δυνατότητας του να παίζει τόσο στο "3" όσο και στο "4". Στην Ευρωλίγκα ο ρόλος του θα είναι παρόμοιος: αν παίζει στο "3" θα μπορεί να ποστάρει πιο αδύναμα τριάρια. Αν παίζει στο "4" μπορεί να βάλει τη μπάλα κάτω. Δεν θα είναι παίκτης 20 πόντων, άλλα θα είναι ένας καλός παίκτης της ομάδας που υπό συνθήκες (υγεία, προσαρμογή, ρόλος) μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Θα ήταν ο ιδανικος αντι-Παπαπετρου, άλλα σίγουρα μπορεί να καλύψει και τη θέση του "4".

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λέιμαν, η σύνδεση με Μήτογλου και ο όγδοος ξένος Άντριους!

 

Το κανάλι μας στο YouTube είναι αυτό: https://youtube.com/channel/UCOI7Wli81VfLDlb-rACWGpA

Στο spotify βρίσκονται τα podcast μας: https://open.spotify.com/show/6vallI1lgb6rAZnUNYULMs?si=sOpUvRFTSUuanfbtDyg6Tg&utm_source=copy-link

Και το fb μας είναι εδώ: https://www.facebook.com/ShotClockPodcast

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags