Η ατάκα του Παναγιώτη Αγγελόπουλου στη φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος της Basket League, τη σεζόν 2022-2023, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στον κόσμο. «Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ο Ολυμπιακός να αποκτήσει το δικό του γήπεδο, που είναι το ΣΕΦ» ανέφερε ο εκ των προέδρων της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ και τις επόμενες ημέρες αναπαράχθηκαν σενάρια για τις αλλαγές που ετοιμάζει η ομάδα του Πειραιά στο κλειστό στάδιο. Μέχρι και φωτομοντάζ κυκλοφόρησαν με πηγή έμπνευσης το επικείμενο λίφτινγκ που ετοιμάζεται να γίνει ώστε το ΣΕΦ να καταστεί μία δυνατή έδρα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, γιατί δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε γήπεδο, αλλά για ένα «στάδιο με πολλές ιστορίες», όπως είναι το σύνθημα που βλέπει κανείς εισερχόμενος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΦ.
Νονός ο… Ανδρέας
Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 25.000.000 Ευρώ, δηλαδή περίπου 8,5 δις δραχμές τότε… Έπρεπε να πέσουν τόνοι τσιμέντου στην παραλία του Νέου Φαλήρου για τα θεμέλια του γηπέδου. Το ΣΕΦ είναι το μοναδικό στάδιο της Ελλάδας που κατασκευάστηκε εξ αρχής ως παγοδρόμιο με μόνιμη παγολεκάνη ολυμπιακών διαστάσεων 30 x 60 m, η οποια καλύπτεται από δρύινο παρκέ ειδικού τύπου ώστε να μετατρέπεται ανά πασα στιγμή πάλι σε παγοδρόμιο.
Όταν κτίστηκε αποτελούσε το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της χώρας με χωρητικότητα 14.940 θέσεων.
Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο… νονός της ονομασίας του, κατά τη έναρξη του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, που ήταν η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση που φιλοξένησε.
Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ, ανάμεσα στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και την Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Γιουγκοσλάβους που είχαν στην σύνθεσή τους τον Ντράζεν Πέτροβιτς, να επικρατούν των Μαδριλένων με 87-78.
Το Ευρωμπάσκετ του ’87 και η Ντράζεν Πέτροβιτς
Το ΣΕΦ όμως έχει μείνει στην ιστορία για μία σημαντικότατη επιτυχία της Ελλάδας, η οποία έχει παραμείνει ανεξίτηλη στο χρόνο, γιατί ήταν η πρώτη σε ομαδικό άθλημα! Ο λόγος για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 με τη νίκη με 103-101 επί της Σοβιετικής Ένωσης. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σναϊντέρο Καζέρτα, με τους Ισπανούς να επικρατούν των Ιταλών 117-113 στην παράταση, με πρωταγωνιστή τον Ντράζεν Πέτροβιτς που σημείωσε 62 πόντους.
Σήκωσε δύο ευρωπαϊκές κούπες στο βόλεϊ ο Ολυμπιακός
Μία άλλη σημαντική στιγμή του σταδίου αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Βόλεϊ από τον Ολυμπιακό στο Final 4 του 1996 που διεξήχθη στο στάδιο όπου στον τελικό επικράτησε της Μπάγιερ Βούπερταλ με 3-2 σετ. Εννιά χρόνια αργότερα, το 2005, η ομάδα βόλεϊ των Πειραιωτών κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο, το Top Teams Cup (Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανδρών) στον τελικό της Όρτεκ Νοσελάντε με 3-0 σετ.
Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές ιστορίες που συνοδεύουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το στάδιο για έδρα τη σεζόν 1991-1992, λίγο μετά αφότου το ΣΕΦ έλαβε το Χρυσό Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το IAKS (International Working Group for the Construction of Sports and Leisure Facilities), για την λειτουργικότητα και την ποιότητά του.
Πλέον με το που θα περάσει το στάδιο στα χέρια του, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα γερό λίφτινγκ στο εσωτερικό του σταδίου, μετά τις εργασίες που έγιναν τη διετία 2002-2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μεταμόρφωση εντός και εκτός ΣΕΦ
Τί ετοιμάζουν όμως οι Αγγελόπουλοι για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας; Το σίγουρο είναι, ότι θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον… επεισόδιο του Extreme Make Over: Stadium Edition. Όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να αφαιρεθεί το κουλουάρ του στίβου, να σηκωθούν πτυσσόμενες εξέδρες, που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του σταδίου, κάτι που σημαίνει, ότι ο κόσμος θα πλησιάσει περισσότερο στο παρκέ και το στάδιο θα αποκτήσει χαρακτήρα αρένας.
Επίσης θα διαμορφωθούν όλοι οι εσωτερικοί χώροι, από τα αποδυτήρια μέχρι και τα προπονητικά γήπεδα και τους βοηθητικούς χώρους, ενώ αλλαγές να υπολογίζουμε και στους εξωτερικούς χώρους του ΣΕΦ, στους οποίους εκτός από ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου θα προστεθούν χώροι εστίασης, οι οποίοι θα καταστήσουν την περιοχή ξανά ελκυστική. Γιατί είναι αλήθεια, ότι είχε υποβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Η "Σταρκ Αρένα" του Βελιγραδίου με οπαδούς του Ερθρού Αστέρα
Από εκεί και πέρα επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα γίνονται συγκρίσεις με άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι περισσότερο καυτές έδρες της Ευρωλίγκα είναι τρεις. Η «Χάλα Πιονίρ» που χρησιμοποιεί ο Ερυθρός Αστέρας, η «Σταρκ Αρένα» που παίζει η Παρτιζάν και η «Ζαλγκίριο Αρένα» της Ζαλγκίρις Κάουνας. Αν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα έχουν σίγουρα μία μεγαλύτερη συμπάθεια στο κλουβί του Αστέρα λόγω της αδελφοποίησης με τους «Delije», ωστόσο οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ΣΕΦ ταιριάζουν περισσότερο στα άλλα δύο γήπεδα λόγω του ευρύ χώρου που διαθέτει το φαληρικό γήπεδο, η εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να το καταστήσει μία κολασμένη αρένα.
To «Χάλα Πιονίρ» χωρά 8000 θεατές, η «Σταρκ Αρένα» 19.394, ενώ η «Ζαλγκίριο Αρένα» 14.000. Τα δύο τελευταία γήπεδα έχουν πτυσσόμενες εξέδρες, όπως αυτές που υπάρχουν στο ΟΑΚΑ και αναμένεται να τοποθετηθούν στο ΣΕΦ, ούτως ώστε να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο παρκέ.
Η θετικότερη εξέλιξη είναι, ότι θα διορθωθούν πολλά προβλήματα που είχε το στάδιο, το οποίο ήταν ευάλωτο στις κακοκαιρίες. Στην παραμικρή νεροποντη γινόταν ρεπορτάζ, ότι έσταζε νερά η οροφή του
*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μάχη" Αγγελόπουλων-Γιαννακόπουλου - Τρέμει η Ευρώπη - Ο Κλάιμπερν και η απάντηση ΠΑΟ με NBAer! (Vid)