Facebook Pixel Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα πληρέστερα και ποιοτικότερα ρόστερ των τελευταίων ετών - Επιτέλους... ντέρμπι!
Μπάσκετ
| 2023-09-28 13:27:00

Ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα πληρέστερα και ποιοτικότερα ρόστερ των τελευταίων ετών - Επιτέλους... ντέρμπι!

του Θοδωρή Σούκα
Ο Ολυμπιακός έχει ένα από τα πληρέστερα και ποιοτικότερα ρόστερ των τελευταίων ετών - Επιτέλους... ντέρμπι!

Οι αλλαγές στο Λιμάνι και το κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ. Πώς έχτισε τη νέα ομάδα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πόσο θα τον επηρεάσουν οι αποχωρήσεις των Βεζένκοφ-Σλούκα και γιατί αποφάσισε να στρίψει ελαφρώς το τιμόνι της στρατηγικής του

Δεν ξέρω αν το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ικανό να τον οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης και εκ νέου της Ελλάδας. Αυτό που είναι δεδομένο κατά την γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα και ποιοτικότερα (όσον αφορά το βάθος) ρόστερ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον μπασκετικό Πειραιά.

Θα συμφωνήσουμε φαντάζομαι ότι το κενό που άφησε κυρίως η αποχώρηση του mvp της περυσινής Ευρωλίγκας, Σάσα Βεζένκοφ δεν καλύφτηκε και θα ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα έχει στην διάθεση του και την ποιότητα του Κώστα Σλούκα, ο οποίος ό,τι κι αν λέμε, είχε πάντα τα “άντερα” να πάρει το τελευταίο κρίσιμο σουτ, με πολύ καλές πιθανότητες να το βάλει κι αυτά είναι στοιχεία που δεν τα φέρνουν στο 100% οι νεοαποκτηθέντες παίκτες και επίσης στοιχεία που δίνουν τίτλους.



Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Έλληνας κόουτς θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά, στρίβοντας ελαφρώς το τιμόνι της στρατηγικής του, αλλά η φιλοσοφία θα παραμείνει σταθερή. Το ομαδικό μπάσκετ θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο. Οι παίκτες που ήρθαν ξέρουν πολύ καλά να μοιράζουν τη μπάλα. Ο Λουκ Σίκμα για παράδειγμα που αγωνίζεται στην θέση τέσσερα, είχε πέρσι 4,9 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ συνολικά στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα μετρά πάνω από τέσσερις ασίστ (4,2) μ.ο. Η μπάλα θα παιχτεί πιθανότατα περισσότερο (σε σχέση με πέρυσι) κάτω από το καλάθι λόγω της παρουσίας των δίδυμων πύργων Φαλ και Μιλουτίνοφ. Οι παλιοί (κυρίως ο Πίτερς και ο Κέιναν) θα κληθούν να κάνουν τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω και να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται να βγουν στον αφρό, ενώ οι νεοσύλλεκτοι (Μπραζντέικις, Γκος και Σίκμα) έρχονται να εμπλουτίσουν το βάθος του ρόστερ και να δώσουν λύσεις στον βαθμό που μπορούν στα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποχώρησεις του Σάσα και του Σλούκα.

Το πόσο καλό είναι το ρόστερ των ερυθρόλευκων φαίνεται αν κάνουμε μια απόπειρα να παραθέσουμε τις δύο πεντάδες που δημιουργούνται. Αν υποθέσουμε ότι οι αρχικοί πέντε θα είναι ο Γουόκαπ, ο Κέιναν, ο Παπανικολάου, ο Πίτερς και ο Μιλουτίνοφ τότε η δεύτερη πεντάδα την οποία ας πούμε θα αποτελούν ο Γκος, ο Μπραζντέικις, ο Μακίσικ, ο Σίκμα και ο Φαλ (με τον Λαρεντζάκη κυρίως να διεκδικεί θέση αφού με αυτή την επιλογή οι ξένοι βγαίνουν οκτώ) θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί αρχική επιλογή.

Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα αφού το Σάββατο το βράδυ θα δούμε πιθανότατα το πρώτο ντέρμπι αιωνίων της χρονιάς. Πρώιμο μεν σε σχέση με το βάθος που θα έχει η σεζόν, αλλά ικανό να δώσει αφενός ένεση ψυχολογίας στον νικητή και αφετέρου να δημιουργήσει προβληματισμό στον ηττημένο, ενόψει μάλιστα του πρώτου ευρωπαϊκού ντέρμπι αιωνίων που θα γίνει λίγες μέρες μετά (στις 6 Οκτωβρίου) στο ΟΑΚΑ.

γεγονός είναι επίσης ότι ο Παναθηναϊκός έχει μετά από καιρό πολύ καλό προπονητή και καλό υλικό κι αν μη τι άλλο αναμένεται να παρουσιαστεί πολύ καλύτερος από ήταν τα τελευταία χρόνια. Ο Λεσόρ, ο Χουάντσο, ο Σλούκας, ο Βιλντόζα αφήνουν υποσχέσεις στους φίλους του Παναθηναϊκού για άλματα και όχι βήματα προόδου. Το σίγουρο είναι ότι μετά από χρόνια περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονησία ένα ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει την Εθνική ο Σπανούλης - Οι 2+1 πρώτες… βόμβες - Ούτε "γεια" πλέον Μπαρτζώκας και Σλούκας!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags