Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας: Με 2/2 έκλεισε τη "διαβολοβδομάδα" της Euroleague ο Ολυμπιακός, που νίκησε 88-83 τον Ερυθρό Αστέρα και ανέβασε το ρεκόρ του στο 5-4, πριν υποδεχθεί τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (24/11, 21:15).

Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα, οι Ερυθρόλευκοι ανέβασαν την απόδοσή τους από τη 2η περίοδο και έπειτα, κρατώντας διψήφιες διαφορές έως τα τελευταία λεπτά, όταν ο Ερυθρός Αστέρας άγχωσε αρκετά τον Ολυμπιακό καθώς μείωσε αρχικά στους 5 και εν συνεχεία στους 3, μόλις 14" πριν το τέλος. Τελικά, ο Παπανικολάου "καθάρισε" τη νίκη με 2/2 βολές στο φινάλε.

Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Πίτερς έκανε φοβερά πράγματα σπάζοντας το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους (28), ενώ ο Φαλ είχε πολύπλευρη προσφορά με 14 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Κάνααν σημείωσε 15 πόντους με 4/7 τρίποντα, ο Παπανικολάου είχε 11 πόντους και έδωσε πολλή ενέργεια στην άμυνα, ενώ ο Γουόκαπ προσέφερε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Για τον Ερυθρό Αστέρα ξεχώρισε ο Νέντοβιτς με 26 πόντους και ο Τεόντοσιτς πρόσθεσε 15 πόντους.

Η εξέλιξη του αγώνα

Φαλ, Πίτερς και Κάνααν ήταν μπροστάρηδες για τον Ολυμπιακό στα πρώτα λεπτά του αγώνα, την ώρα που ο Νέντοβιτς μπήκε στο παιχνίδι "ζεστός" για τον Ερυθρό Αστέρα. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού σκόραρε τους 11 από τους 13 πρώτους πόντους των Σέρβων (αντίστοιχα ο Πίτερς πέτυχε τους 7 από τους 10 πρώτους πόντους του Ολυμπιακού), ενώ στη συνέχεια ένα κάρφωμα του Μπολομπόι τούς έφερε στο +5 (10-15). Φαλ και Κάνααν ανέλαβαν δράση, σημειώνοντας μαζί 10 σερί πόντους για το 20-18 του Ολυμπιακού. Ακολούθησε τρίποντο του Τεόντοσιτς και buzzer-beater καλάθι του Μίτροβιτς στο τέλος της πρώτης περιόδου, που έληξε με σκορ 20-23.

Ο Φαλ ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και αποτέλεσε το κύριο επιθετικό όπλο του Ολυμπιακού, συνεισφέροντας τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία. Ο Ερυθρός Αστέρας ξέφυγε εκ νέου με 5 πόντους (25-30) χάρη σε τρίποντο του Ντος Σάντος, ο Λαρεντζάκης απάντησε με δικό του τρίποντο, όμως οι Τεόντοσιτς και Μίτροβιτς σκόραραν 5 σερί πόντους για το +7 (28-35), που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του Αστέρα μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Πίτερς ζεστάθηκε ξανά με τρίποντο (31-35), αλλά ο Αστέρας είχε και πάλι την απάντηση, με Γκεντράιτις και Μίτροβιτς να τον οδηγούν στο +8 (31-39).

Οι Πειραιώτες αφυπνίστηκαν, σκλήρυναν την άμυνά τους και βρήκαν λύσεις από άλλους παίκτες (πέραν των Φαλ, Πίτερς) στην επίθεση, με αποτέλεσμα να κλείσουν το ημίχρονο με επιμέρους σκορ 14-5 και βραχύ προβάδισμα (45-44). Την αντεπίθεση ξεκίνησε ο Σίκμα (33-39), με τον Λαρεντζάκη να σκοράρει 4 συνεχόμενους πόντους, τον Πίτερς να ισοφαρίζει σε 39-39 και τον Φαλ να δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 41-39. Λαρεντζάκης και Μπραζντέικις πέτυχαν τα δύο τελευταία καλάθια των Πειραιωτών στο πρώτο μέρος για το 45-44.

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε στην τρίτη περίοδο, με αρκετό... ξύλο να πέφτει και τις άμυνες να κυριαρχούν. Φαλ και Πίτερς έδωσαν συνέχεια στο επιθετικό τους κρεσέντο, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο +6 (50-44). Ο Ερυθρός Αστέρας έμοιαζε εγκλωβισμένος και ήταν σαφώς πιο άστοχος σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Μετά από λάθος του Τεόντοσιτς, ο Κάνααν σκόραρε για τρεις (55-47) ξεσηκώνοντας το ΣΕΦ, για να ακολουθήσουν 2/2 βολές του Πίτερς και διψήφια διαφορά (57-47). Το φινάλε της τρίτης περιόδου ήταν ακόμα πιο "γλυκό" για τους Πειραιώτες, που ξέφυγαν με 14 (64-50) χάρη σε σερί τρίποντα από Κάνααν και Παπανικολάου. Ένα γκολ-φάουλ τοτυ Νέντοβιτς έδωσε ανάσα στους Σέρβους και το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 64-53.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην τέταρτη περίοδο αποφασισμένος να «καθαρίσει» γρήγορα το ματς και με μπροστάρη τον Πίτερς έκανε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά, αφού προηγήθηκε 78-63, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Όλα έδειχναν πως με βάση την εικόνα του ματς, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, όμως δεν έγινε ακριβώς έτσι. Οι Πειραιώτες έκλεισαν τον… διακόπτη στην άμυνα και έβαλαν τον Αστέρα στο ματς. Οι Σέρβοι με διαδοχικά τρίποντα από Ντος Σάντος και Νέντοβιτς απάντησαν με επιμέρους 12-2 και μείωσαν σε 80-75, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Με λιγότερο από ένα λεπτό να απομένει, ο Αστέρας ήταν αναγκασμένος να σταματήσει το χρονόμετρο, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στις βολές. Εκεί, οι Πειραιώτες αποδείχθηκαν ψύχραιμοι και παρά την προσπάθεια των Τεόντοσιτς και Νέντοβιτς, διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι τέλους (88-83).

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 45-44, 64-53, 88-83

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα