Facebook Pixel Κίναν Έβανς - Ολυμπιακός: Άφησε το ράγμπι... για το ΣΕΦ! (BINTEO)
Μπάσκετ
| 2024-03-26 13:45:00

Κίναν Έβανς: Σα να γράφτηκε η ιστορία του σε κώδικα μπράιγ - Από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο... στο ΣΕΦ! (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη

Με πατέρα άλτη του ύψους και μητέρα μπασκετμπολίστρια, δεν γινόταν να μην ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

«Είναι σαν να γράφτηκε η ιστορία μου σε μπράιγ, πρέπει να τη νιώσεις για να καταλάβεις», είναι μια από τις ατάκες του Κίναν Έβανς. Η γραφή Μπράιγ είναι για τυφλούς και διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Ο Τεξανός γκαρντ που φέρεται να έχει κλείσει στον Ολυμπιακό, με τους ερυθρόλευκους να το διαψεύδουν, ξεκίνησε την καριέρα του από έναν διαφορετικό πάγκο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Keenan Evans (@k3vans12)

Τρέχοντας γύρω από τη μητέρα του στο παρκέ

Ο Κίναν Έβανς περιβαλλόταν από αθλητικό μεγαλείο από την ημέρα που γεννήθηκε, δηλαδή στις 23 Αυγούστου 1996. Ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν ο πατέρας του, Κένι, εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο άλμα εις ύψος, ενώ η μητέρα του, Σαντέλ, ήταν μπασκετμπολίστρια κολεγίου.

Ο Κίναν δεν έχει αναμνήσεις από τις αθλητικές εμπειρίες των γονιών του και παραδέχτηκε ότι οι περισσότερες ιστορίες που άκουσε προέρχονται από άλλους ανθρώπους που του είπαν πόσο καλοί ήταν. Η μαμά του ήταν πόιντ γκαρντ σαν τον ίδιο και σουτέρ τριών πόντων! Οταν, η μητέρα του ήταν στο παρκέ, αυτός καθόταν δίπλα από τον πάγκο και την παρακολουθούσε.

Εκείνη την εποχή, ήταν απλώς ένα μικρό παιδί,  που έτρεχε γύρω από το γήπεδο στο ημίχρονο και κρέμονταν από τη μητέρα του.

Δεν μπορούσε, τότε, να εκτιμήσει τα κατορθώματα των γονιών του σε πραγματικό χρόνο, αλλά σε ηλικία 11 ετών είδε  τον πατέρα του να μπαίνει στο Arkansa Track and Field Hall Fame και αυτό άφησε αντίκτυπο πάνω του.

Στο Τέξας ασχολήθηκε πρώτα με το ράγκμπι

Ο Κίναν μεγάλωσε στο Τέξας και όπως όλα τα αγόρια εκεί, έδωσε μια ευκαιρία στο αμερικανικό ποδόσφαιρο στο γυμνάσιο.

«Δοκίμασα μερικά αγωνίσματα όπως τα 100 μέτρα μία φορά και τα εμπόδια άλλη μία, αλλά απλά δεν ήταν το πράγμα μου. Πραγματικά δοκίμασα το άλμα εις μήκος για διασκέδαση όταν κάποιος έλειπε και ο προπονητής μου ζήτησε να τον συμπληρώσω… Δοκίμασα το άλμα επί κοντώ. Αυτό ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα. Το άφησα», είπε.

Όταν έπρεπε να διαλέξει το μπάσκετ

Ο Κίναν Έβανς έδειξε δυνατότητες καθώς πηδούσε σχεδόν 1,90 μέτρα στο κατώτερο ύψος. Ωστόσο, η αληθινή του αγάπη ήταν το μπάσκετ και η ενασχόλησή του με την πορτοκαλί μπάλα τερμάτισε την καριέρα του στο στίβο.

«Όταν πήγα στο γυμνάσιο και ήθελα να κάνω στίβο, παρενέβαινε στο μπάσκετ, οπότε έπρεπε απλώς να διαλέξω», εξήγησε.

Και ο μπαμπάς του πριν επιλέξει τον στίβο, έπαιζε μπάσκετ και στο γυμνάσιο. Αλλά δεν του άρεσε πολύ. Μετά άρχισε να παίρνει υποτροφίες και ερωτεύτηκε τον στίβο. Όπως και ο Κίναν το μπάσκετ.

Από το Πανεπιστήμιο στην Ιγκοκέα

Έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Texas Tech University για τέσσερα χρόνια και εκεί άφησε το στίγμα του. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις του άνοιξαν το δρόμο για το επαγγελματικό του ταξίδι. Παρά το γεγονός ότι δεν μπήκε στο ντραφτ του ΝΒΑ του 2018, ο Έβανς συνέχισε να διαπρέπει στην επαγγελματική του καριέρα, επιδεικνύοντας την αφοσίωση και το ταλέντο του.

Στα χρόνια του ως Πρωτοετής, ο ρόλος του στην ομάδα ήταν μικρότερος, αλλά είχε μεγαλύτερες ευθύνες στα χρόνια των Νέων και των Ανώτερων, όταν είχε μέσο όρο 15 και 17 πόντους ανά παιχνίδι.

Τα χρόνια πέρασαν, και αφού πέρασε μια χρονιά στη G-League, έκανε το άλμα για την Ευρώπη και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για να φορέσει τη φανέλα της Ικογκέα. Έδειξε ότι μπορεί να παίξει ως χειριστής pick & roll, να παίρνει σωστές αποφάσεις για το πότε πρέπει να κάνει ένα σουτ, να πάει ως το τέλος ή να δώσει ασίστ. Εκτός από αυτά είναι και καταπληκτικός σουτέρ τριών πόντων, ενώ και στην άμυνα δεν πάει πίσω.

Τα βήματα προς το κορυφαίο επίπεδο

Έτσι, άρχισε να κάνει σιγά - σιγά τα βήματα προς τα πάνω. Ελέγχει καλά την μπάλα και με την ευστροφία και την εκρηκτικότητά του μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Ακολούθησε η Χάποελ Χάιφα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας και αν πέρσι δεν είχε τραυματιστεί στον αχίλλειο θα είχε πάει σε τοπ ομάδα της Euroleague από την έναρξη της φετινής σεζόν.

Τον σοβαρό τραυματισμό του, τον άφησε πίσω.  Μπορεί να επιτεθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις και να σουτάρει και με τα δύο χέρια σε λέι απ. Έχει την αυτοπεποίθηση να πάρει την μπάλα στα χέρια του όταν... καίει!

Του αρέσει να πιέζει μετά από ένα ριμπάουντ ή να κλέβει. Η οπτική του για το γήπεδο είναι καλή, μπορεί να δώσει πάσες και με τα δύο χέρια σε όλα τα επίπεδα.

Γενικά, το all around επιθετικό παιχνίδι του Κίναν Έβανς θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στις περισσότερες ομάδες σχεδόν σε οποιοδήποτε επίπεδο. 

Η καριέρα του ως τώρα...

- Grand Rapids Drive (2018-2019)
- Delaware Blue Coats (2019)
- Igokea (2019-2020)
- Χάποελ Χάιφα (2020-2021)
- Μακάμπι Τελ Αβίβ (2021-2022)
- Ζαλγκίρις Κάουνας (2023-)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags