Στον θόρυβο που δημιουργήθηκε στα παιχνίδια της σειράς των πλέι οφ της Ευρωλίγκα μεταξύ Παναθηναϊκού και Μακάμπι αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης. Μετά την ήττα της ελληνικής ομάδας στο πρώτο παιχνίδι, η «πράσινη» ΚΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της διοργανώτριας αρχής για τη διαιτησία «μπλέκοντας» στην υπόθεση τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Πριν το δεύτερο παιχνίδι ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν, ότι ο Εργκίν Αταμάν δεν απάντησε στη MediaDay σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου, ενώ μετά τον αγώνα, ακολούθησαν καταγγελίες του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού, ότι δέχτηκε απειλές από μέλος του επιτελείου της Μακάμπι. Και αφού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, η Τουρκική ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Αταμάν, με τον οποίο επικοινώνησε προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Sportdog.gr ζήτησε τη γνώμη του κορυφαίου στρατηγικού αναλυτή για το θέμα.
Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο πίσω από τον θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τις αναμετρήσεις Παναθηναϊκού-Μακάμπι, μεταξύ Αταμάν και Ισραηλινών;
«Ο Αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει τους λαούς, τις ομάδες. Στο γήπεδο κρίνονται οι ομάδες, ούτε στις εξέδρες, ούτε στα πολεμικά μέτωπα. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, εδώ υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Και φαίνεται, ότι αυτή η αντιπαλότητα γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί σε έναν αγώνα ελληνικής ομάδας με ομάδα του Ισραήλ. Αυτό γίνεται εξαιτίας του γεγονότος, ότι η ελληνική ομάδα έχει Τούρκο προπονητή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μία συνεννόηση. Να μείνουν μακριά και ο προπονητής. Ασφαλώς εάν απειλείται πρέπει να κάνει τα νομίμως προβλεπόμενα και όχι να πολιτικοποιήσει και αυτός τις απειλές που δέχεται και να έχουμε εμπλοκή, ακόμα και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έχει ξεφύγει από τα όρια είτε του αθλητισμού είτε τα όρια της διαχείρισης μεταξύ των δύο σωματείων. Εάν έχουν γίνει πράγματα που θα έπρεπε να διαχειριστεί κάποιος, αυτός θα ήταν ο Παναθηναϊκός, να διαχειριστεί σε συλλογικό επίπεδο. Όχι να φτάσουμε στο επίπεδο να παρεμβαίνει ένας πρόεδρος μιας άλλης χώρας σε ένα ζήτημα μεταξύ δύο ομάδων. Πιστεύω, ότι η ομάδα του Παναθηναϊκού πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση, ούτως ώστε να πολιτικοποιείται το ζήτημα του αγώνα με τη Μακάμπι».
Είναι καλό που υπάρχουν σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στον Αθλητισμό. Βλέπουμε για παράδειγμα, ότι πολλοί Έλληνες αθλητές αγωνίζονται στην Τουρκία, όπως και Τούρκοι στην Ελλάδα.
«Βεβαίως είναι καλό. Έχουμε παραδείγματα Ελλήνων παικτών που έπαιξαν και στην Κωνσταντινούπολη και στη Σαμψούντα και στην Αλάνια και στην Τραπεζούντα, όπως ο Μπακασέτας. Είδαμε, ότι η συμβολή τους στην αλληλοκατανόηση ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα του Μπακασέτα. Δηλαδή είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την περιοχή, από τους φιλάθλους της Τράμπζονσπορ, να αλλάζουν άποψη για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Υπό αυτήν την έννοια, όταν δεν πολιτικοποιείται το όποιο άθλημα, τότε ναι, υπάρχουν θετικά συμπεράσματα. Ασφαλώς αυτές οι σχέσεις μόνο καλό έχουν να κάνουν στην κατανόηση των δύο λαών».
Στο παρελθόν έχουμε δει τουρκικές ομάδες και αθλητές να χαιρετούν στρατιωτικά σε μια χειρονομία στήριξης της Τουρκίας σε επιχείρηση στρατιωτικής εισβολής σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα τη Συρία. Τότε όμως δεν υπήρξαν τιμωρίες από τον κόσμο του Αθλητισμού. Ποια είναι η άποψή σας;
«Είμαι κάθετα αντίθετος στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού. Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο σε κάποια γεγονότα. Οι αθλητές όμως πρέπει να απέχουν. Κάθετα αντίθετος συμμετοχής σε ζητήματα που διχάζουν τους λαούς και δημιουργούν αντιπαλότητες».
Το 2024 συμπληρώνουμε 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Βλέπουμε, ότι δεν σηκώνεται σκόνη από την πλευρά του πολιτικού συστήματος για το ζήτημα. Δεν θα μπορούσαν να περάσουν μηνύματα μέσω του Αθλητισμού για αυτό το σοβαρό θέμα;
«Προηγουμένως είπα, ότι δεν πρέπει να αναμιγνύεται ο Αθλητισμός σε πολωτικά ζητήματα. Συμμετέχω στην Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο, η οποία θα κάνει κάποιες ηχηρές παρεμβάσεις για το ζήτημα που αφορούν αυτήν τη μαύρη επέτειο και σχεδιάζουμε να οργανώσουμε μία μεγάλη εκδήλωση για το θέμα».