«Μπράβο, αυτός είναι καφές», έλεγε μια διαφήμιση παρουσιάζοντας ελληνικό καφέ και κάπως έτσι ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού έκανε γνωστή τη μεταγραφή του 34χρονου Αμερικανού γκαρντ Λορέντζο Μπράουν (μεταφράζεται στα ελληνικά ως καφέ) στον Παναθηναϊκό.

Ο Λορέντζο Μπράουν των 13,1 πόντων και 6,2 ασίστ κατά μέσο όρο στη Euroleague που ολοκληρώθηκε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έβαλε την υπογραφή του στο χρυσό συμβόλαιο που του έδωσε ο Παναθηναϊκός και πλέον θα φοράει τα πράσινα και θα παίζει με τα εφτά αστέρια στο μέρος της καρδιάς.

Από τους καλύτερους «σερβιτόρους»

Ο Λορέντζο Μπράουν είναι ένας από τους κορυφαίους πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη και ένας από τους καλύτερους «σερβιτόρους» (ασίστ) στην ιστορία της διοργάνωσης. Πρόκειται για έναν ψηλό γκαρντ που δεν πτοείται από την επαφή, είναι ευκίνητος, διορατικός και το «μυαλό» της ομάδας.

Θεωρείται και εξαιρετικός αμυντικός, ικανός να κλέβει την μπάλα με υψηλούς ρυθμούς. Είναι καλός παίκτης υπό πίεση και μπορεί να δώσει πάσες υψηλής ποιότητας.

Πρωταγωνιστής στο γυμνάσιο

Ο νατουραλιζέ άσος με την Εθνική Ισπανίας γεννήθηκε στο Ρόσγουελ της Τζόρτζια, λίγο έξω από την Ατλάντα, στις 26 Αυγούστου 1990. Άφησε το στίγμα του ως έφηβος, συλλέγοντας διακρίσεις σε επίπεδο γυμνασίου.

Ο Μπράουν παρακολούθησε αρχικά το Centennial High School στη γενέτειρά του. Είχε μέσο όρο 20,8 πόντους και βρέθηκε στη τέταρτη ομάδα Parade All-American και παίκτης της χρονιάς για το Georgia 5A. Όταν αποφοίτησε το 2009, ήταν το Νο. 36 σε εθνικό επίπεδο και το Νο. 7 σούτινγκ γκαρντ συνολικά.

 

Η στρατιωτική Ακαδημία

Αμέσως μετά την αποφοίτηση του, παρακολούθησε τη Στρατιωτική Ακαδημία Hargrave στο Τσάτχμαμ της Βιρτζίνια, πριν ξεκινήσει το 2010 μια τριετή καριέρα στο κολέγιο με την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Οδήγησε το Wolfpack σε δύο διαδοχικά τουρνουά NCAA και επιλέχθηκε 52ος από τη Μινεσότα στο ντραφτ του NBA το 2013.

Ως junior, ο Μπράουν είχε κατά μέσο όρο 12,4 πόντους και 4,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και οδήγησε το Atlantic Coast Conference (ACC) με 7,2 ασίστ ανά παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο κολέγιο, ο Μπράουν είχε κατά μέσο όρο 11,6 πόντους, 4,2 ριμπάουντ. 5,8 ασίστ και 32,6 λεπτά ανά αγώνα.

Νο.52 στο ντραφτ του NBA

Μετά τη σεζόν 2012–13 , ο Μπράουν αποφάσισε να παραιτηθεί από την τελευταία του σεζόν από το κολέγιο και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του NBA 2013. Έπαιξε σε Τίμπεργουλβς, 76ερς, Σανς και Ράπτορς και είχε επίσης θητείες στη G-League. 

Από την Αμερική στη Κίνα

Πάντως, το 2016, είχε αφήσει την Αμερική για την Κίνα και τη Zhejiang Golden Bulls. Επέστρεψε στις ΗΠΑ κατά σειρά για τους Grand Rapids Drive, Τορόντο Ράπτορς και Raptors 905, όταν και αναδείχθηκε MVP της G-League το 2018. Αποχαιρέτησε την Αμερική και επέστρεψε ξανά στη Κίνα το 2019 για τους Guangzhou Loong Lions.

Το άλμα στην Ευρώπη με τον Ερυθρό Αστέρα

Αμέσως μετά έκανε το άλμα στην Ευρώπη με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλλά στην πρώτη του σεζόν στην EuroLeague, αυτή διακόπηκε λόγω της πανδημίας Covid-19. Όταν ο Λορέντζο Μπράουν υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την σερβική ομάδα το 2019, η ευρωπαϊκή κοινότητα μπάσκετ δεν ήταν εξοικειωμένη με το παιχνίδι του πρώην φοιτητή της Πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας.

Σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας φίλαθλος του μπάσκετ σε ευρωπαϊκό έδαφος που να μην έχει ακούσει για τον Λορέντζο Μπράουν, καθώς έκτοτε έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην EuroLeague.

«Η ηγεσία μιας ομάδας είναι κάτι που κάνω καλύτερα»

Άργησε μερικούς μήνες να βρει τα πατήματα του και να συνηθίσουν οι οπαδοί τις απρόβλεπτες κινήσεις του Αμερικανού πόιντ γκαρντ, αλλά ο Λορέντζο άλλαξε την «πέμπτη ταχύτητα» το Νοέμβριο και έδειξε το ταλέντο και το μπασκετικό IQ που κατέχει.

«Από τη σεζόν μου με τον Ερυθρό Αστέρα, έχω αλλάξει πολύ ψυχικά. Έμαθα πολλά περισσότερα για το μπάσκετ μέσα από την εμπειρία μου στην Ευρώπη. Ήρθα από τη G League και το NBA, όπου το παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό. Με τα χρόνια, προσαρμόστηκα στο ευρωπαϊκό στυλ του μπάσκετ, άρχισα να αναλαμβάνω περισσότερες ευθύνες για τα λάθη μου και να μαθαίνω από αυτά για να γίνω ο παίκτης που είμαι σήμερα. Η ηγεσία μιας ομάδας είναι κάτι που κάνω καλύτερα», εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Η «εκτόξευση» στην Ούνικς Καζάν

Το 2020, μετακόμισε στη Φενέρμπαχτσε έχοντας 9,5 πόντους, 3,4 ασίστ, 2,2 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα για την τουρκική ομάδα. Το επόμενο καλοκαίρι, η Ούνικς Καζάν κέρδισε την υπογραφή του και ο Μπράουν έγινε το επίκεντρο στο φανταστικό ομαδικό μπάσκετ που έπαιξαν οι Ρώσοι υπό τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. 

Στο ματς με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, σημείωσε 26 πόντους, μοίρασε 6 ασίστ και μάζεψε 6 ριμπάουντ (30 PIR) με την ισραηλινή ομάδα να τον σημειώνει στο μπλοκάκι της και να τον αποκτά λίγο καιρό αργότερα. Στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Λορέντζο Μπράουν έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην καριέρα του.

Η Εθνική ομάδα 

Γνωρίζοντας πως δεν θα βρει ποτέ θέση στην TEAM USA προσπάθησε να πολιτογραφηθεί για την Κροατία, αλλά έλαβε την ισπανική υπηκοότητα στις αρχές Ιουλίου 2022 πριν από το Ευρωμπάσκετ του 2022. Πήρε μέρος στη διοργάνωση υπό τον Σέρχιο Σκαριόλο —με τον οποίο είχε συνεργαστεί προηγουμένως στους Τορόντο Ράπτορς — και κατέκτησε το χρυσό στον τελικό κόντρα στη Γαλλία ήταν στο Eurobasket 2022.

Πλέον, θα δείχνει το πλούσιο ταλέντο του με την ομάδα του Παναθηναϊκού...