«Μπορεί να παίξει στις θέσεις νούμερο 3 και νούμερο 4, διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι και βάζει την ομάδα πάνω από όλα». Αυτά είναι τα λόγια του Εργκίν Αταμάν για τη μεταγραφή του NBAer Τσεντί Οσμάν στον Παναθηναϊκό.

Από τις Πρέσπες στην Κωνσταντινούπολη και στις ΗΠΑ

Γεννήθηκε στην Οχρίδα, το 1995 από πατέρα Τούρκο και μητέρα Βόσνια. Τέσσερα χρόνια αργότερα η οικογένειά του έφυγε από τις Πρέσπες και μετακόμισε στο Σαράγεβο. Σε ηλικία έξι ετών ο Οσμάν ξεκίνησε το μπάσκετ. Όχι από αγάπη για το άθλημα, αλλά περισσότερο επειδή ο μικρός Τσεντί ήταν πολύ ενεργητικός και υπερκινητικός. Έτσι ξεκίνησε την καλαθοσφαίριση στην ΚΚ Μπόσνα. Εκεί τον ανακάλυψαν σκάουτερς της Αναντολού Εφές και σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από λίγο καιρό έλαβε την τουρκική υπηκοότητα και το 2007 άρχισε να παίζει στην ομάδα νέων της Αναντολού Εφές. Το 2011 αγωνίστηκε στην Pertevniyal μια θυγατρική ομάδα της Εφές, τη χρονιά που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο στην ομάδα Κ-16. Στην Περτενβνίγιαλ άφησε το στίγμα του στο πρωτάθλημα νέων έχοντας πολύ καλά στατιστικά.

Το ντεμπούτο του στην Εφές το έκανε το 2013 στον αγώνα με τη Γκαζιάντεπ και στο τέλος της σεζόν επιλέχθηκε από την Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ως ο καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς. Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική στον αγώνα με την Νέα Ζηλανδία στο Μουντομπάσκετ του 2014 που έγινε στην Ισπανία.

Το 2015 ο Οσμάν συμμετείχε στο ντραφτ του ΝΒΑ και επιλέχθηκε από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, τα δικαιώματά του όμως αποκτήθηκε από τους Καβαλίερς, στους οποίους έπαιξε για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου 2017. Στο Κλίβελαντ είχε μεγάλη επιτυχία. Έκανε ρεκόρ καριέρας στο ΝΒΑ σκοράροντας 29 πόντους στον αγώνα με τους Μαϊάμι Χιτ. Στον αγώνα με τους Μπρούκλιν Νετς, έσπασε το όριο των 1000 πόντων στο ΝΒΑ. Τη σεζόν 2023-2024 αγωνίστηκε στους Σαν Αντόνιο Σπερς σε μια τριμερή συμφωνία με τους Κλίβελαντ και τους Μαϊάμι Χιτ. Στο Τέξας ο Οσμάν έπαιξε 72 παιχνίδια και είχε μέσο όρο 6,8 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ. Τον Σεπτέμβριο του 2024 ντύθηκε στα πράσινα μετά από κλήση του Εργκίν Αταμάν στον Παναθηναϊκό.

Η βόμβα του Αταμάν

Ο Τούρκος προπονητής του «Τριφυλλιού» ήταν ο λόγος που ο Τούρκος ήρθε στην Ελλάδα. Η απόφαση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, δεν ήταν εύκολη. Το γεγονός όμως ότι τον ήθελε ο προπονητής με τον οποίο είχε δουλέψει από μικρός στην Εφές τον έψησε για να γίνει μέρος της εξίσωσης του πιο επιτυχημένου ελληνικού συλλόγου στα ομαδικά αθλήματα. Τα λόγια του Αταμάν για τον παίκτη ήταν μνημειώδη. Τον χαρακτήρισε πραγματικό NBAer και σπουδαίο παίκτη που βιώνει την καλύτερη περίοδο στην καριέρα του, με δυνατά στοιχεία όπως φυσική κατάσταση, επιθετικότητα στις δύο πλευρές του παιχνιδιού και ικανότητα του να αυξάνει τον ρυθμό όταν χρειάζεται.

Στην Τουρκία η μεταγραφή χαρακτηρίστηκε ως βόμβα του Αταμάν. Μάλιστα κάνουν αναφορά σε παίκτες που επέστρεψαν στη σκηνή της Euroleague, όπως ο Ομέρ Γιουρτσεβέν που ήρθε στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον Ομέρ Φαρούκ που πήρε μεταγραφή στη Μονακό.

Σαράντα παραρτήματα της Ακαδημίας του σε Τουρκία και Κύπρο

Σε όλη αυτήν την πορεία, ο Οσμάν υπήρξε πρότυπο επαγγελματία είναι όμως και επιχειρηματίας. Από το 2018 έχει οργανώσει μαζί με τον κατά 4 χρόνια μεγαλύτερο αδελφό του Τζανέρ τη δικιά του Ακαδημία Μπάσκετ ονόματι “Cedi Osman Akademy”, στόχοι της οποίας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της (thefirstcedi.com) είναι η εξυπηρέτηση του τουρκικού μπάσκετ, η ανάπτυξη καλαθοσφαιριστών επαγγελματιών ή μη.

«Θέλω να επεκτείνω την ακαδημία μου και να φτάσω περισσότερα παιδιά. Έχουμε πολύ ταλαντούχους αθλητές στη χώρα μας. Μερικές φορές οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Θα προσπαθήσω να φτάσω Όσα περισσότερα παιδιά μπορώ. Όταν ένα παιδί λέει «Θέλω να γίνω σαν τον Τσεντί», αν το λένε αυτό, μου αρκεί. Ελπίζω να γίνουν πιο επιτυχημένα από εμένα. Η μόνη μου ευχή είναι να είναι ευτυχισμένα, γιατί ίδρυσα την ακαδημία», είχε αναφέρει το 2020, όπως διαβάζουμε στη Cumhurriyet.

Πολλά παιδιά που έχουν πάρει υποτροφία έρχονται από πολλά μέρη της Τουρκίας και λαμβάνουν ατομική υποστήριξη. Ο Τσεντί Οσμάν είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής του μπάσκετ του δρόμου και έχει διοργανώσει από το 2019 πολλές εκδηλώσεις σε γειτονιές.Υπάρχουν 39 παραρτήματα της Ακαδημίας του πρώην NBAer σε όλη την Τουρκία. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι έχει ιδρύσει παράρτημα και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη Κερύνεια.