Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Παναθηναϊκός στην παρουσία του στην Κύπρο, καθώς η ομάδα τού Εργκίν Αταμάν έδειξε κάποια από όσα θα δούμε στο παρκέ τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Με τους Ναν, Λεσόρ, Λορέντζο Μπράουν να ξεχωρίζουν αλλά και τον Γιουρτσεβέν να συστήνεται στον κόσμο των Πράσινων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου.

Το sportdog επικοινώνησε με τον αθλητικογράφο Αντώνη Κατσαρό, που κάνει τις μεταδόσεις στην Κύπρο για λογαριασμό τής Cytavision και γράφει στην ιστοσελίδα Cyprusbasket.net, που παρακολούθησε από το γήπεδο τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, προκειμένου να σχολιάσει όσα είδε.

"Δύο πρόσωπα ο Παναθηναϊκός - Μπράουν, Οσμάν και Γιουρτσεβεν αναβάθμισαν το ρόστερ - Επιλογές στον Αταμάν"

Αντώνη, είδες τον Παναθηναϊκό στα φιλικά της Κύπρου, ποια είναι η εικόνα που σχημάτισες για το σύνολο του Αταμάν;

"Ναι είχα την ευθύνη της περιγραφής του αγώνα για το συνδρομητικό κανάλι της Κύπρου, τη Cytavision. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από τα δύο παιχνίδια, αφού βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές της προετοιμασίας. Ο Παναθηναϊκός μας παρουσίασε δύο πρόσωπα: Ένα πολύ θετικό, αυτό κόντρα στην Μπάγερν και ένα που προβλημάτισε, αυτό κόντρα στην Μακάμπι. Φυσιολογικό αυτό, αφού όπως είπα βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, με τις ομάδες να μην είναι έτοιμες, πόσο μάλιστα όταν δίνουν παιχνίδια σε συνεχόμενες ημέρες.

Στο παιχνίδι με την Μπάγερν ξεχώρισε το δέσιμο που έχουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ της περσινής επιτυχημένης σεζόν έχει παραμείνει. Η προσθήκη των Μπράουν, Οσμάν και Γιουρτσέβεν έχει αναβαθμίσει την ομάδα, δίνοντας περισσότερες επιλογές στον Εργκίν Αταμάν, ενώ του επιτρέπει να παίξει με διαφορετικά σχήματα σε διάφορες ειδικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιήσει από κοντά σχήματα μέχρι ψηλά, αναλόγως τις ανάγκες του κάθε αγώνα.

Αντίστοιχα, στο παιχνίδι με την Μακάμπι, φάνηκε μία στασιμότητα στο επιθετικό κομμάτι, χωρίς να βρίσκονται οι καλές επιλογές. Εκτός της κούρασης που προανάφερα, σίγουρα επηρέασε και η απουσία του Κέντρικ Ναν, ο οποίος έμεινε εκτός για προληπτικούς λόγους μετά από έναν μυϊκό σπασμό στη μέση, ενώ θυμίζουμε πως απουσίαζαν και οι Κώστας Αντετοκούνμπο και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Στα θετικά της αναμέτρησης κρατάμε την εμφάνιση του Οσμάν, ο οποίος με αρκετές διεισδύσεις κέρδισε φάουλ, φθείροντας τους ψηλούς της Μακάμπι".

"Αυτά περίμενα να δω από τον Γιουρτσεβέν - Έδεσε ο Λορέντζο Μπράουν στον Παναθηναϊκό - Περίμενα περισσότερα από τον Οσμάν"

Εξαιρετική εμφάνιση του Γιουρτσεβέν στο ντεμπούτο του με τη Μπάγερν - Τι στοιχεία ξεχώρισες, ποσο χρήσιμος θεωρείς ότι μπορεί να είναι στο παιχνίδι του Αταμάν πίσω από τον Λεσόρ;

"Εξαιρετικός ο νεαρός σέντερ. Είναι ένας παίκτης που παρακολουθώ και στο ΝΒΑ, αφού έχω την ευθύνη της περιγραφής των αγώνων στην Cytavision. Είδα από τον Γιουρτσέβεν όσα περίμενα να δω από αυτόν και στα δύο παιχνίδια, ακόμα και αν στο δεύτερο δεν αξιοποιήθηκε το ίδιο καλά, όσο στο πρώτο. Ή αν θέλετε, η αμυντική αντιμετώπιση της Μακάμπι ήταν καλύτερη από της Μπάγερν. Ο Τούρκος σέντερ πιστεύω πως έχει να δώσει πολλά στον Παναθηναϊκό, αρκεί βέβαια να προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα της Ευρωλίγκα. Πάντως στα δύο φιλικά της Κύπρου έδειξε πως δεν θα έχει πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι. Ο Γιουρτσέβεν είναι ένας παίκτης με μακριά χέρια, μαζεύει πολλά ριμπάουντ, όπως έδειξε και στο ΝΒΑ, είναι ευκίνητος και βοηθάει πολύ στο πικ εντ ρολ, μπαίνοντας μέσα στο καλάθι και αξιοποιώντας τις πάσες των συμπαικτών του. Πολύ θετικά τα πρώτα δείγματα".

Ποιον άλλον παίκτη ξεχώρισες για την παρουσία του στην Κύπρο;

"Ο Λορένζο Μπράουν με την εμπειρία του, φαίνεται πως έδεσε γρήγορα με τους νέους του συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό. Ο Αταμάν του έδωσε πολύ χρόνο και στα δύο φιλικά και δημιούργησε προϋποθέσεις επιθετικά. Στο πρώτο παιχνίδι μοίρασε 6 ασίστ, άλλες 4 στο δεύτερο, όπου βγήκε μπροστά στο σκοράρισμα όντας ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 14 πόντους. Περίμενα να δω περισσότερα πράγματα από τον Οσμάν. Φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, αλλά και να δουλέψει την φυσική του κατάσταση".

"Για αυτό κράτησε τον Λεσόρ στο παρκέ - Σαν να επιζητούσε την αποβολή ο Αταμάν"

 Με βάση την εικόνα πού είδες, ποια σχήματα και πρόσωπα περιμένεις να δούμε φέτος στην 5άδα;

"Όπως είπα και πιο πάνω, ο Αταμάν πλέον έχει πολλές επιλογές για να παίξει με όποιο σχήμα επιθυμεί, ώστε να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η νέα σεζόν και, όπως μας είπε και ο Κέντρικ Ναν σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη Cytavision, θα είναι πολύ… διασκεδαστική. Δοκιμάστηκαν πολλά σχήματα από τον Αταμάν, ενώ θεωρώ πως κράτησε επίτηδες τον Λεσόρ στο παιχνίδι, παρά το γεγονός πως είχε φορτωθεί γρήγορα με τρία φάουλ, επειδή ήθελε να δει πως θα αντιδράσει η ομάδα του σε τέτοιες καταστάσεις. Επαναλαμβάνω όμως πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός μέχρι τις επίσημες υποχρεώσεις και η ενσωμάτωση των τριών νέων αποκτημάτων θα συνεχιστεί. Πάντως η διατήρηση του βασικού κορμού της περσινής σεζόν, βοηθάει…".

 Εκνευρισμός και αποβολή του Αταμάν στο παιχνίδι με τη Μακάμπι - Τι είδες εκεί, πώς ξέφυγε ο Τούρκος τεχνικός;

"Ο Αταμάν έβγαζε μία πολύ ήρεμη εικόνα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, σε αντίθεση με το παιχνίδι κόντρα στην Μπάγερν που ήταν συνέχεια όρθιος και έδινε οδηγίες. Με την Μακάμπι καθόταν για αρκετά μεγάλη διάρκεια στον πάγκο, σταυροπόδι, ήρεμος και παρακολουθούσε το παιχνίδι. Βγήκε το πανό για τα 50 χρόνια της εισβολής και λίγα λεπτά μετά, σε μία υπόδειξη βήματα εις βάρος του Οσμάν με 8:57 για το φινάλε, ο Τούρκος προπονητής δεν συμφώνησε με την απόφαση των διαιτητών και μπήκε μαινόμενος στο παρκέ για να διαμαρτυρηθεί για το σφύριγμα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Μάλιστα, ήταν τόσο έντονος που φάνηκε σαν να επιζητούσε την αποβολή του. Σίγουρα είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί να κάνει ο Τούρκος τεχνικός (να αποβάλλεται από παιχνίδι), όμως με ανάρτησή του έκανε ξεκάθαρο πως αντέδρασε έτσι για το πανό που σηκώθηκε από μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού".