Ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος από την Κωνσταντινούπολη, καθώς λύγισε με 82-71 από τη Φενέρμπαχτσε.

Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν έτσι με το... αριστερό στη φετινή Euroleague, σε ένα ματς που ήταν ντέρμπι για 35 λεπτά, με τη Φενέρ όμως να ξεφεύγει στο φινάλε και τον Ολυμπιακό να μη βρίσκει αντίδραση.

Ο Μόουζες Ράιτ ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Σακίλ ΜακΚίσικ τον ακολούθησε σε απόδοση με 13 πόντους. Ο Σάσα Βεζένκοφ σημείωσε μεν 11 πόντους αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης έμοιαζε εγκλωβισμένος από την τουρκική άμυνα, ο Φίλιπ Πετρούσεφ πρόσθεσε 9 πόντους και ο Εβάν Φουρνιέ περιορίστηκε στους 5 πόντους στο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό στη Euroleague.

Συνολικά οι Πειραιώτες πλήρωσαν τα άσχημα ποσοστά τους (20/40 δίποντα, 4/20 τρίποντα), αλλά και τα 14 επιθετικά ριμπάουντ που επέτρεψαν στους αντιπάλους.

Για τη Φενέρμπαχτσε. ο Γουέιντ Μπόλντγουιν πήρε... φόρα στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν καθοριστικός με 19 πόντους, ο Χέιζ-Ντέιβις πέτυχε 15 πόντους και είχε ο Κόλσον είχε 10 πόντους, 9 ριμπάουντ.

Στη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ στις 11 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, την ώρα που στην άμυνα έμοιαζε να μην βρίσκει απάντηση στον "γίγαντα" Μαριάνοβιτς. Ο Σέρβος πέτυχε τους 6 πρώτους πόντους της Φενέρ, έχοντας ως αντίπαλο δέος τον Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος αντίστοιχα σκόραρε τους τέσσερις πρώτους πόντους του Ολυμπιακού (6-4). Οι Τούρκοι προηγήθηκαν 12-6, με τους Ερυθρόλευκους να μένουν κοντά στο σκορ χάρη σε βολές των Φουρνιέ και Ντόρσεϊ, αλλά και το πρώτο καλάθι του Βεζένκοφ (12-11). Η άμυνα του Ολυμπιακού άρχισε να λειτουργεί και να ανακόπτει τον ρυθμό της Φενέρμπαχτσε. Στο τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης περιόδου οι Τούρκοι πέτυχαν μόλις 5 πόντους, ωστόσο ο Ολυμπιακός σκόραρε ακόμα πιο δύσκολα. Μόνο ο Γουίλιαμς-Γκος βρήκε τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι με 2/2 βολές, με αποτέλεσμα το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρωθεί με σκορ 17-13.

Η Φενέρ μπήκε πολύ καλύτερη και στη δεύτερη περίοδο, χτυπώντας κατά κύριο λόγο στη ρακέτα και ανεβάζοντας τη διαφορά στο +9 (24-15). Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 15' για να πετύχουν οι Ερυθρόλευκοι το πρώτο τους τρίποντο και αυτό ήταν ένα απίθανο καλάθι του ΜακΚίσικ στη λήξη της επίθεσης (26-22). Ο Αμερικανός ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε τα πάντα, καθώς με 7 δικούς τους σερί πόντους μείωσε σε 26-24, ενώ στη συνέχεια έδωσε και ασίστ για την ισοφάριση (28-28) με κάρφωμα του Ράιτ. Οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο 18' χάρη σε καλάθι του Γουόκαπ, ενώ στο φινάλε του ημιχρόνου εξασφάλισε το +4 (32-36) με τον Βιλντόσα να έρχεται ορεξάτος από τον πάγκο και να σκοράρει.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τρίποντο του Βεζένκοφ (34-39) και γκολ-φάουλ του Ντόρσεϊ (36-42) αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Ολυμπιακό. Η Φενέρμπαχτσε σκλήρυνε την άμυνά της, εμποδίζοντας τους Ερυθρόλευκους να βρουν καλά σουτ και αναγκάζοντάς τους σε λάθη. Ο Μπόλντγουιν έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του με σερί πόντους και η Φενέρ προηγήθηκε με 44-42, για να ακολουθήσει τρίποντο του Κόλσον που "έγραψε" σερί 11-0 των Τούρκων (47-42). Ο Ράιτ σάλπισε την αντεπίθεση για την ομάδα του Μπαρτζώκα και την κράτησε κοντά στο σκορ με 9 συνεχόμενους πόντους (52-51)! Ο Μπαρτζώκας προέβη σε πετυχημένο challenge κερδίζοντας την μπάλα για τον Ολυμπιακό, σε κατοχή που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Φουρνιέ υπό πίεση (52-54). Ο Βεζένκοφ έκανε το 52-56 με 2/2 βολές, αλλά εν συνεχεία ο Ολυμπιακός έχασε αμυντικό ριμπάουντ και ο Μέλι μείωσε με τρίποντο (55-56). Στο τέλος της τρίτης περιόδου, ο Κόλσον είχε 0/2 βολές όμως οι Ερυθρόλευκοι του επέτρεψαν να πάρει ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ και να κάνει το 57-56.

Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Σανλί έδωσαν στη Φενέρμπαχτσε προβάδισμα 6 πόντων (62-56), με τον Πετρούσεφ να απαντά άμεσα και με 5 δικούς του πόντους να μειώνει σε 62-61. Ο Χολ σκόραρε για τρεις (65-61) και ο Πετρούσεφ είχε γκολ-φάουλ με χαμένη βολή (65-63), προτού ο ΜακΚίσικ ισοφαρίσει σε 65-65. Ο Αμερικανός άσος εκνευρίστηκε με έναν οπαδό της Φενέρ στην εξέδρα μετά από φάουλ και... άνοιξε διάλογο μαζί του, με αποτέλεσμα να δεχθεί τεχνική ποινή. Ο Μπόλντγουιν πέτυχε 3/3 βολές και έκανε 68-65 στο 35'. Αμέσως μετά ο Κόλσον πέτυχε τρίποντο για το 71-65, ο ΜακΚίσικ αστόχησε και ο Μπόλντγουιν έκανε το 73-65 στο 37'. Ο Βεζένκοφ έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό μειώνοντας σε 73-67, αλλά ο Μπόλντγουιν "χτύπησε" ξανά για το 75-67. Ο Χέιζ-Ντέιβις με ένα απίθανο τρίποντο-φάουλ έδωσε στην ομάδα του διψήφια τιμή στο προβάδισμα της ομάδας του (+10, 79-69 στο 39') γέρνοντας την πλάστιγγα της νίκης προς την Φενέρ. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αντιδράσει στα τελευταία λεπτά με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα από την τουρκική ομάδα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 17-13, 32-36, 57-56, 82-71.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης