Ο Παναθηναϊκός νίκησε πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ στο ΣΕΦ, βγάζοντας μία εικόνα ανωτερότητας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το ντέρμπι αυτό θύμισε αρκετά τα όσα είχαν γίνει πέρυσι στην αρχή της σεζόν, με αντιστροφή ρόλων, καθώς ο Ολυμπιακός τότε ήταν σαφέστατα καλύτερος, πιο… μπροστά και πιο ομάδα.

Οι Πράσινοι παρουσιάστηκαν με το «μαχαίρι» στα δόντια, όπως συνέβη και στο παιχνίδι της Παρασκευής κόντρα στη Φενέρ στην Τουρκία και παρά τις απουσίες, έφτασαν σε μία άνετη νίκη και απέκτησαν ψυχολογία, ηρεμία και προβάδισμα για την έδρα των τελικών. Ο Εργκίν Αταμάν έδειξε για ακόμα μία φορά πως ξέρει πολύ καλά το ρόστερ του και φυσικά ότι έχει τον τρόπο να μοιράζει σωστά τους ρόλους και να προετοιμάζει άπαντες πριν τη… μάχη.

Η απόφαση του Τούρκου να αφήσει εκτός ντέρμπι τον Ομέρ Γιουρτσεβέν, που ήταν εξαιρετικός στην Τουρκία πριν λίγα 24ωρα παραξένεψε το πρωί της Κυριακής και συζητήθηκε αρκετά. Ο Αταμάν όμως είχε διαβάσει πολύ καλά τόσο τη δική του ομάδα, καθώς ήξερε πως κόντρα στο ρεύμα ο Ντίνος Μήτογλου ήταν έτοιμος και σε καλή κατάσταση για αυτό το ντέρμπι, ενώ εκτίμησε (και σωστά) πως οι Μιλουτίνοφ-Φαλ δεν είναι έτοιμοι ακόμα και ότι ο Ράιτ βρίσκεται ξεκάθαρα πλέον εκτός ρυθμού.

Αυτή ήταν η μία δικαίωση του Εργκίν Αταμάν, γιατί η μεγαλύτερη αφορά το καλοκαίρι και την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν. Ο Αμερικανός ήρθε σε μία ομάδα που κυριάρχησε στην Ευρώπη με τους γκαρντ και κατάφερε όχι μόνο να βρει ρόλο, αλλά όπως αποκάλυψε ο προπονητής του στη συνέντευξη Τύπου, η παρουσία του στο παρκέ μαζί με τον Κώστα Σλούκα, ελευθερώνει και δίνει έξτρα μέτρα στον ασταμάτητο Κέντρικ Ναν.

Από εκεί και πέρα, στην αντίπερα όχθη, η κατάσταση στον Ολυμπιακό δεν είναι καλή. Μετά τις δύο ήττες στην Ευρωλίγκα από Εφές και Μπάγερν, ήρθε η τρίτη στο ΣΕΦ, που… πόνεσε περισσότερο και ήταν και πιο εύκολη. Οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να κοντράρουν τον πιο έτοιμο Παναθηναϊκό και όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στην πορεία της σεζόν θα εμφανιστούν βελτιωμένοι και πιο έτοιμοι.

Βέβαια, το… λάθος του κόουτς ήταν πως μίλησε για εντυπωσιακή ευστοχία του Τριφυλλιού, η οποία όμως μόνο παράλογη δεν ήταν, καθώς τα περισσότερα τρίποντα ήταν ελεύθερα είτε μετά από σωστή κυκλοφορία της μπάλας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχουν τώρα οι Ερυθρόλευκοι. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σε καμία περίπτωση δεν παίζει το μπάσκετ που αρέσει στον προπονητή της (και δεν είναι σίγουρο πως θα το παίξει, καθώς δεν έχει αυτούς τους παίκτες), δεν παίζει άμυνα και επιθετικά πηγαίνει αποκλειστικά στο ένστικτο και όχι στην εκτέλεση μετά από κάποιο σωστό σχέδιο.

Ο Μπαρτζώκας προφανώς και… ανέχεται (ακόμα) τους Ντόρσεϊ και Φουρνιέ να εκτελούν μόλις έχουν την μπάλα στα χέρια, βλέπει τους ψηλούς να μην παίρνουν καθόλου την μπάλα και όποτε αυτό γίνεται (συνήθως) να πρέπει  να δώσουν μάχες, ενώ το περίεργο είναι πως και ο Σάσα Βεζένκοφ δείχνει να μην θέλει να ακολουθήσει κάποιο πλάνο. Ο ηγέτης της ομάδας βιάζεται και οι περισσότερες επιθέσεις του είναι κάποια τρίποντα από μακριά, χωρίς να έχει στηθεί σωστά και με αντίπαλο πάνω του, ενώ γύρω του υπάρχουν καλύτερες επιλογές.

Την ίδια ώρα, ο Βεζένκοφ δεν βοηθάει ιδιαίτερα ούτε στην άμυνα. Δεν είναι τυχαίο πως στα τελευταία λεπτά κι ενώ το παιχνίδι ακόμα… παιζόταν, ο Μπαρτζώκας κάλεσε τάιμ άουτ κι έκανε συστάσεις στον Βούλγαρο άσο τόσο για τις επιλογές του στην επίθεση όσο και για το γεγονός πως έβλεπε τον Ναν να τον σημαδεύει και να τον περνάει στα πόδια και δεν έκανε ένα φάουλ.

Ο Μπαρτζώκας σίγουρα θέλει χρόνο και σίγουρα θα προσπαθήσει να αλλάξει το πλάνο και την εικόνα του Ολυμπιακού. Ωστόσο, θα πρέπει και οι παίκτες να το αποδεχθούν και να ακούσουν-ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Δεν είναι δυνατόν, όπως μεταφέρθηκε από την ΕΡΤ, ένας προπονητής αυτού του επιπέδου, σε τάιμ άουτ σε ντέρμπι, να λέει στους παίκτες «σας παρακαλώ, κάντε μου τη χάρη»…