Αρμάνι Μιλάνο: Η ιταλική ομάδα είναι έτοιμη για το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, την Τρίτη (17/12) και στην προαναγγελία του αγώνα αναφέρθηκε στην ιστορία των Πράσινων, το Καλλιμάρμαρο αλλά και στον Νίκο Γκάλη.

Το ΟΑΚΑ
Intime

"Υπάρχει ένα υπέροχο μέρος στην Αθήνα. Υπέροχο για κάθε λάτρη του αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Ένα μέρος που δεν υπάρχει αλλού. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες επανεφευρέθηκαν από έναν Γάλλο, τον βαρόνο Pierre De Coubertin και στη συνέχεια ιδρύθηκαν εκ νέου στο Παρίσι, στη Σορβόννη. Όμως η πρώτη έκδοση το 1896 έγινε στην Αθήνα, το λίκνο του Ολυμπισμού, και το στάδιο ήταν το Παναθηναϊκό. Είναι ένα δαχτυλίδι όπου η πίστα είναι σταχτί, μικρή, με στενές καμπύλες σχεδόν σαν αγκωνιές, που φιλοξένησε πολλούς από τους αγώνες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής τερματισμού του μαραθωνίου όταν ο Έλληνας Σπυρίδων Λούης πέρασε τη γραμμή τερματισμού. Πρώτον, κάνοντας ένα περήφανο έθνος και αποκτώντας έναν ρόλο στην ιστορία του αθλητισμού. Το 2004, το ίδιο γήπεδο φιλοξένησε και πάλι τη γραμμή τερματισμού του Ολυμπιακού Μαραθωνίου, τον οποίο κέρδισε σε εκείνη την περίπτωση ένας Ιταλός, ο Στέφανο Μπαλντίνι.

Ο Παναθηναϊκός όμως έχει πολύ δυνατή σχέση και με το μπάσκετ. Τη δεκαετία του 1960, όταν επιτρεπόταν, η ΑΕΚ έπαιζε τους αγώνες της σε ύπαιθρο στο ίδιο γήπεδο, στη συνοικία Παγκράτι, κεντρική πλέον περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας. Το 1968 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον τελικό τη Σλάβια Πράγας. Ο καθοριστικός αγώνας διεξήχθη στον Παναθηναϊκό μπροστά σε 80.000 θεατές εκ των οποίων -σύμφωνα με την είδηση- τουλάχιστον 10.000 ήταν όρθιοι. Εκείνη την εποχή, η ΑΕΚ ήταν η πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα, κατακτώντας έξι τίτλους τη δεκαετία του 1960 και συμμετείχε επίσης στο Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Ευρώπης το 1966, χάνοντας τον ημιτελικό από την ίδια τη Σλάβια. Εκείνη τη χρονιά η Ολίμπια κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο. Φέτος ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε εδώ το παραδοσιακό Trophy Γιαννακόπουλου: 42.000 θεατές εμφανίστηκαν σε ένα υποβλητικό σκηνικό που ίσως κανένα άλλο.

Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί προφανώς την Ολίμπια στο παραδοσιακό του γήπεδο, στο ΟΑΚΑ, στην καρδιά της Ολυμπιακής «γειτονιάς» δίπλα στο γήπεδο και το εξωτερικό κολυμβητήριο. Ο σύλλογος ανακαίνισε την αρένα, παίρνοντας τον έλεγχο της και ουσιαστικά βάφοντάς την όλο πράσινο σύμφωνα με τα χρώματα του κλαμπ. Η αρένα πήρε το όνομά της από τον Νίκο Γκάλη, τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, τον άνθρωπο που την έχτισε και την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης ενώ παραδοσιακά δεν ήταν. Ο Γκάλης ήταν ο ήρωας δύο ομάδων, πρώτα του Άρη Θεσσαλονίκης και μετά του Παναθηναϊκού στο τελευταίο μέρος της καριέρας του, αν και τότε ήταν στην εθνική ομάδα που κέρδισε αιώνια δόξα με το ευρωπαϊκό χρυσό το 1987. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του τελετή εγκαινίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ήταν ο Γκάλης που μπήκε στο γήπεδο με τη δάδα δίνοντας ζωή στην τελική σκυταλοδρομία πριν ανάψει το μαγκάλι", αναφέρει η Αρμάνι Μιλάνο.

Το ΟΑΚΑ
Intime