Ο ιδιοκτήτης της Χάποελ Τελ Αβίβ, Όφερ Γιανάι, έδωσε συνέντευξη στο «Backdoor Podcast» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη γνωριμία του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Διαβάστε επίσης...
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
-Αρκετοί λένε πως «ο Όφερ έχει το ίδιο πάθος για το μπάσκετ όπως ο κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος». Έχεις συναντήσει τον κύριο Γιαννακόπουλο και ποια η άποψή σου για αυτόν;
«Είχα το προνόμιο να συναντήσω τον κ. Γιαννακόπουλο στο γραφείο του. Αλλά όπως ξέρετε, όταν συναντάς κάποιον στο γραφείο, τότε γνωρίζεις έναν άνθρωπο περισσότερο από την επιχειρηματική του πλευρά. Εξακολουθεί να καπνίζει, πάντως (σ.σ. ο Γιαννάι γελάει). Συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα με τον κ. Γιαννακόπουλο, αλλά αυτό που τριγυρνούσε στο μυαλό του ήταν πώς οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αξίζουν ήδη 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια και πώς μπορεί να το κάνει αυτό με τον Παναθηναϊκό. Ο κ. Γιαννακόπουλος και εγώ μοιραζόμαστε ακριβώς το ίδιο όραμα για το μπάσκετ. Θέλουμε να μεταμορφώσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, να το πάμε στο επόμενο επίπεδο και να το κάνουμε μια ευχάριστη εμπειρία για κάθε φίλαθλο, ενώ παράλληλα είναι κερδοφόρο».
-Η μεγάλη επιτυχία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το μεγάλο όραμα για την παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιγράφονται στο βιβλίο σας «New Under the Sun». Είναι σαφές ότι έχετε πάθος για την καινοτομία και το να κάνετε τη διαφορά. Αλλά τώρα, είστε επίσης ιδιοκτήτης μιας ιστορικής ομάδας στο Τελ Αβίβ. Τι σας ενέπνευσε να πάρετε αυτή την απόφαση και να ασχοληθείτε με το μπάσκετ;
«Το μπάσκετ θα είναι πάντα κάτι που έχει να κάνει με τα συναισθήματα, αλλά θα πρέπει επίσης να έχεις κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό μπροστά σας. Αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι ότι - από την άποψη των συναισθημάτων θα ήταν υπέροχο να εμπλακούμε με την κοινότητα. Το να κάνω την κοινότητα των φιλάθλων χαρούμενη είναι σημαντικό για μένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχα δύο εβδομάδες κανονικής ιδιοκτησίας και μετά συνέβη η 7η Οκτωβρίου. Ήταν μια τραγική μέρα, καθώς πολλοί δικοί μας άνθρωποι πέθαναν και 52 οπαδοί της Χάποελ ήταν μεταξύ τους. Δεν ήξερα αν θα μπορούσαμε να παίξουμε στο Ισραήλ ή όχι. Όπως καταλαβαίνετε, έγινε μια τεράστια πρόκληση για εμάς. Αυτή η πτυχή της χρήσης της ομάδας ως πλατφόρμας για να φέρουμε χαρά και ευτυχία στη ζωή των ανθρώπων μας, μου έδωσε επιπλέον κίνητρο. Όταν όλοι ήταν λυπημένοι, η ομάδα ήταν μια ελπίδα για όλους. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι στη θέση να είμαι ο ηγέτης αυτού του οργανισμού και να δίνω ελπίδα και χαρά στους οπαδούς μας και σε ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, δεν έχει νόημα να μην έχουμε μια πολύ καλή ομάδα μπάσκετ στο Ισραήλ. Κάποτε είχαμε μία, αλλά δεν έχουμε πια.
Η κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορεί μερικές φορές να μην είναι πρακτική. Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ δημιουργεί αρκετή απειλή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στο ΝΒΑ κάθε ομάδα παίρνει 250 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα. Στο NCAA, οι παίκτες παίρνουν σημαντικές αμοιβές. Έμμεσα, αν είσαι μπασκετμπολίστας στο NCAA μπορείς να πάρεις πολλά χρήματα. Επίσης, η G-League είχε ένα μοντέλο τουρνουά, αλλά τώρα ακόμη και αυτή έχει αλλάξει. Και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι, τι μένει για την Ευρώπη; Όλα τα ταλέντα "ασφυκτιούν" συνεχώς στις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν πρέπει να σκοτωθεί, καθώς έχει μεγάλη αξία και ιστορία. Αν δεν επανεφεύρει τον εαυτό του, τότε θα πεθάνει. Η διοίκηση της Euroleague πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα θέματα καθώς δεν πιστεύω ότι έχει απομείνει πολύς χρόνος».
-Τί θέλετε να φέρετε στην Χάποελ Τελ Αβίβ; Ποιο είναι το όραμά σας;
«Το όραμα είναι, πρώτα απ' όλα, να δημιουργήσουμε μια λαμπρή ομάδα. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο, και έχουμε ήδη κάνει μερικά μεγάλα βήματα. Προχωρήσαμε με θαυμάσιο τρόπο φέτος. Μπορώ να σας πω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς δεν είχαμε το πλεονέκτημα της έδρας και ταυτόχρονα το Ισραήλ βρισκόταν σε πόλεμο, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε μια εξαιρετική σεζόν. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η Χάποελ μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο στην Euroleague. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε τα θεμέλια για το μέλλον και έχουμε έναν σπουδαίο προπονητή (σ.σ. τον Ιτούδη) μαζί με σπουδαίους παίκτες.
Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αθλητική κουλτούρα που θα χρησιμοποιεί αυτές τις αλληλεπιδράσεις στον αθλητισμό ως τρόπο δημιουργίας φιλίας. Αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο στον αθλητισμό. Κάθε φορά που πηγαίνω στο γήπεδο, όλοι οι φίλαθλοι με ρωτούν αν μπορούν να βγάλουν μια φωτογραφία. Ένας οπαδός στην ηλικία μου, ξέρω ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας, ήθελε μια φωτογραφία αλλά ήταν διστακτικός να το ζητήσει, οπότε του είπα "έλα εδώ και τον έκανα ευτυχισμένο". Ας θυμόμαστε ότι μόλις βρεθούμε στο γήπεδο, είμαστε όλοι παιδιά. Ο αθλητισμός δημιουργεί φιλίες. Αυτός είναι ο λόγος που μας λείπουν οι αγώνες στο Ισραήλ. Μας λείπουν οι φίλοι μας από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Σερβία.
Ο τρίτος στόχος είναι να δημιουργήσουμε κάτι που θα συνδέεται με την κοινότητα. Το Ισραήλ είναι καλό στην ανάπτυξη παικτών, αλλά σίγουρα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του μπάσκετ και να κάνουμε την κοινότητα να αλληλεπιδράσει με αυτό και να φέρουμε νέα παιδιά στο μπάσκετ. Η νέα γενιά πρέπει να ασχοληθεί με το μπάσκετ».
-Ποια τα τελευταία νέα για τις συζητήσεις της Χάποελ με την Euroleague; Θα δούμε την ομάδα στην Euroleague την επόμενη σεζόν;
«Το ελπίζω. Έχουμε δύο τρόπους να ενταχθούμε στην Euroleague. Ο πρώτος θα είναι να κερδίσουμε το Eurocup, το οποίο θα μας δώσει μια wild card για ένα χρόνο. Ο άλλος τρόπος είναι να πάρουμε άδεια Β' κατηγορίας. Έχουμε ήδη κάνει αίτηση για την άδεια Β και οι ομάδες πρέπει να ψηφίσουν αν θέλουν τη Χάποελ στο πρωτάθλημα ή όχι. Ελπίζω να το κάνουν και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Χάποελ μπορεί να φέρει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα στην Euroleague μαζί με πολύ πάθος και ενθουσιασμό. Θα αναβιώσουμε το ισραηλινό ντέρμπι και είμαι σίγουρος ότι θα είναι το καλύτερο ντέρμπι. Είχα μια συζήτηση με τον ιδιοκτήτη της Βαλένθια και ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι αισθάνεται ότι οι οπαδοί μας είναι πολύ δυνατοί (σ.σ. ο Γιανάι γελάει). Θα χαρώ να σας έχω καλεσμένους μου για να δούμε το πιο ενδιαφέρον και σπουδαίο ντέρμπι στην Euroleague».