Δυο τίτλοι σε ένα κείμενο από την ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «AS», σχετικά με τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στα playoffs της Euroleague, σημειώνοντας ότι η «ACB League δεν έχει χάσει το Final Four από το 2004»
Διαβάστε επίσης...
Όμως η έλλειψη πλεονεκτήματος έδρας «ένα απολύτως καθοριστικό στοιχείο για να αποφασίσουμε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στο πρώτο Final Four εκτός Ευρώπης (στο Άμπου Ντάμπι), όπως σημειώνει χαρακτηριστικά , αναγκάζει τις δύο ομάδες να «παίξουν στην ανηφόρα».
Το συντριπτικό ποσοστό που δίνει το πλεονέκτημα έδρας
Διαπιστώσεις που στηρίζονται σε στοιχεία της στατιστικής.
«Η Euroleague εισήγαγε τα προημιτελικά playoffs τη σεζόν 2004-05. Μέχρι τότε, υπήρχε μια πρώτη φάση με τρεις ομίλους των οκτώ ομάδων, 24 συνολικά, εκ των οποίων οι 16 (οι πέντε πρώτοι από κάθε όμιλο και η καλύτερη έκτη θέση) προκρίνονταν στο Top 16. Στη δεύτερη φάση των ομίλων, υπήρχαν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και ο νικητής κάθε ομίλου προκρίθηκε απευθείας στο Final Four. Από τότε, ξεκινώντας από τη σεζόν 2004-05 και συνεχίζοντας μέχρι τώρα, με τη μοναδική αναγκαστική παύση λόγω της πανδημίας (η οποία διέκοψε τη σεζόν 2019-20, η οποία δεν επαναλήφθηκε ποτέ), οι τέσσερις ομάδες του Final Four βγήκαν από playoffs των οποίων το ρεκόρ είναι μεγάλο: από 76 συνολικά προκριματικούς γύρους, , η ομάδα με πλεονέκτημα έδρας κέρδισε 61 και έχασε μόνο 15. Αυτό τους δίνει 80,2% πιθανότητες να προκριθούν εάν έχουν αυτό το ανεκτίμητο πλεονέκτημα εντός γηπέδου. Στα χρόνια του σημερινού σχήματος (ξεκινώντας από τη σεζόν 2016-17), 22-6 (πάνω από 78%)», αναφέρει και συνεχίζει:
Ποτέ η 8η θεση δεν ...πέρασε σε Final Four
Οπότε η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να αλλάξει πολλά στατιστικά αν θέλει να επιστρέψει στο Final Four για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν: όχι μόνο ο Ολυμπιακός έχει αυτό το πλεονέκτημα εντός έδρας που του δίνει περισσότερες από 80% πιθανότητες να προκριθεί. Επιπλέον, από τότε που το πρωτάθλημα άρχισε να παίζει σε κυκλική βάση (2016-17), η όγδοη θέση δεν κατάφερε ποτέ να περάσει από τα προημιτελικά. Ο ηγέτης, ακόμα κι αν αποτύχει αργότερα, ταξιδεύει πάντα στο Final Four».
Η εξαίρεση το 2018 με τον Παναθηναϊκό
Μέχρι στιγμής, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν παίξει δέκα φορές χωρίς πλεονέκτημα έδρας στους προημιτελικούς, και το ρεκόρ είναι 1-9, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για Μαδρελένους και Καταλανούς.
Η Μπαρτσελόνα δεν προκρίθηκε ποτέ (0-4) χωρίς πλεονέκτημα εντός έδρας, η Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε μόνο μία φορά (1-5) από τις έξι πιθανές φορές. Ήταν το 2018, όταν κέρδισε τον Παναθηναϊκό (1-3) και κατέληξε να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια, νικώντας την ΤΣΣΚΑ και τη Φενέρμπαχτσε με MVP τον Λούκα Ντόντσιτς.
Από τότε που ξεκίνησε η κανονική φάση όλοι εναντίον όλων, η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στους προημιτελικούς οκτώ φορές. Στις προηγούμενες επτά, έχει συμβεί πέντε φορές όταν είχε πλεονέκτημα έδρας (5-0) και μία από τις δύο (1-1) όταν δεν είχε.
Για την Μπαρτσελόνα, είναι έξι στους οκτώ στους προημιτελικούς, με νίκη 3-1 με πλεονέκτημα έδρας και ήττα όταν δεν το είχε, το 2019.
«Για τη Ρεάλ Μαδρίτης, το πλεονέκτημα έδρας ήταν τόσο σημαντικό στους προημιτελικούς που δεν έχει χάσει ποτέ (9-0) όταν το είχε υπέρ της. Τώρα θα χρειαστεί να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2018. Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να κατακτήσει την Αθήνα, κάτι που μπόρεσαν να κάνουν κόντρα στον ΠΑΟ, αλλά όχι το 2009 απέναντι στον σημερινό τους αντίπαλο, τον Ολυμπιακό», καταλήγει η «AS»