Αν δεχτούμε (που δεχόμαστε) ότι το trash-talking είναι το αλατοπίπερο στα σπορ, θα πρέπει να δεχτούμε (που και πάλι το δεχόμαστε) ότι υπάρχουν όρια. Όπως, ακριβώς, ένα φαγητό γίνεται "λύσσα" και δεν είναι πια νόστιμο.
Οι Grant Hill αυτού του κόσμου μπορεί να διαφωνούν, ωστόσο, είναι ένα μέρος του παιχνιδιού. Μιλάμε, άλλωστε, για μεγάλα παιδιά. Για παίκτες που κοντράρονται σωματικά και πνευματικά για 48 λεπτά, ποντάροντας πολλά στην αυτοπεποίθηση τους.
Το έκανε ο Bird, το έκανε ο Barkley, το έκανε ο Jordan (διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα με τους καλύτερους trash-talker όλων των εποχών). Κι αυτοί που κάπου το έμαθαν. Από κάπου το άκουσαν. Και το μετέδωσαν και στην επόμενη γενιά: στον Gary Payton, στον Kobe Bryant και στον Kevin Garnett, που θεωρείται ο δεινότερος trash-talker και ο πιο "μισητός παίκτης του ΝΒΑ" σύμφωνα με το 62% των παικτών που πήραν μέρος σε πρόσφατη δημοσκόπηση.
Ο "K.G", o άνθρωπος που αποκάλεσε τον Villanueva "καρκινοπαθή" και έκανε τον Glen "Big Baby" Davis να βάλει τα κλάματα, απασχολεί και πάλι την κοινή γνώμη για τα λόγια που αντάλλαξε με τον Carmelo Anthony στο πρόσφατο παιχνίδι των Celtics με τους Knicks. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά σκόρπια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι είπε κάτι για τη γυναίκα του (Lala Vasquez) και τα honey nuts cheerios (μάρκα δημητριακών). Το αποτέλεσμα ήταν να δωρίσουν ο ένας στον άλλον μια μικρή αγκωνιά στο κέντρο του γηπέδου και να εξασκήσουν τα "γαλλικά" τους.
Ο "Melo" θίχτηκε από τα λεγόμενα του βετεράνου φόργουορντ της Βοστόνης (και διαβόητου trash-talker) και ζήτησε τα ρέστα μετά το παιχνίδι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα επισκέφτηκε τα αποδυτήρια των Celtics και ούρλιαζε τον Garnett, ενώ κάτι αντίστοιχο έκανε πηγαίνοντας στο πούλμαν της αντιπάλου ομάδας.
"Ήθελα απλά να μιλήσουμε" είπε ο Anthony στην προπόνηση της επόμενης ημέρας. "Να λύσουμε το θέμα σαν ενήλικες. Να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν έγινε κάποιο μεγάλο θέμα, απλά έπρεπε να μιλήσουμε" πρόσθεσε.
Υπογράμμισε, όμως, ότι ειπώθηκαν "κάποια πράγματα που δεν λέει ένας άντρας, στον άλλον. Ξεπέρασε τα όρια. Απλά ήθελα να μάθω από που πηγάζουν αυτά που ακούστηκαν στο παρκέ".
Ο Kevin Garnett από τη μεριά του προσπάθησε να υποτιμήσει το συμβάν και να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι "ήταν πάνω στη στιγμή. Προσπαθώ να δώσω κίνητρο στην ομάδα μου, το ίδιο και ο αντίπαλος. Συγκρούονται παίκτες και ομάδες. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι οι Celtics απέναντι στους Knicks. Έτσι γίνονται τα πράγματα".
Το ίδιο έκανε και ο Doc Rivers λέγοντας ότι "το trash-talking υπάρχει πολύ καιρό, πριν καν αρχίζω να παίζω εγώ. Ο Larry Bird ήταν ένας από τους καλύτερους σε αυτό"¨.
Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Garnett πέτυχε τον σκοπό του. Ο Anthony παραδέχτηκε ότι έχασε τη συγκέντρωση του και επηρεάστηκε. Και η ομάδα του έχασε. Κάτι που προφανώς δεν άρεσε και στον Mike Woodson, που είδε τον "Melo" να δέχεται την 8η τεχνική ποινή για φέτος, "επίδοση" που τον φέρνει στη 2η θέση της σχετικής λίστας.
"Το θέμα είναι πλέον της ομάδας. Αφορά τους Knicks. Δεν είναι ατομικό. Όλοι πρέπει να είμαστε πιο επαγγελματίες σε ότι αφορά τέτοια θέματα" ήταν τα λόγια του προπονητή της Νέας Υόρκης.
"Είναι ψυχολογικό παιχνίδι"
Ο Michael Jordan δεν ήταν απλά παίκτης που θα κυριαρχούσε στην επίθεση και θα τρομοκρατούσε στην άμυνα. Ήταν αυτός που πρώτα θα κατέστρεφε την ψυχολογία του αντιπάλου του. Ήταν κι αυτός ξακουστός για την ικανότητα του στο trash-talking, είτε έπαιρνε μέρος στο "οικογενειακό" (ειρωνικό ε;) διπλό, είτε σε κάποιο παιχνίδι.
Κι ο ίδιος εξηγεί ότι "μας το έκαναν οι Celtics στα πρώτα μου χρόνια. Γιατί ήξεραν πως ότι και να γίνει θα μας κέρδιζαν στο τέλος. Ο Larry Bird έλεγε πολλά, αλλά θυμάμαι ότι ο χειρότερος ήταν ο Kevin McHale". Από εκεί τα έμαθε δηλαδή. Και από εκεί τα "πήρε" και ο Kobe Bryant, που σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του είχα μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή του "Air" σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των συμπαικτών και των αντιπάλων του. Για αυτό και δεν θεωρεί ότι ο Garnett κάνει κάτι λάθος: "O KG είναι εκπληκτικό παιδί. Παίζει με ένταση και με πολύ καρδιά. Το trash-talking είναι μια χαρά"
Ο "μετρ" Michael Jordan πάνως εξηγεί: "Είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι. Τα επόμενα χρόνια πολλοί μας έλεγαν τέτοια "σκουπίδια", αλλά εμείς απαντούσαμε με περισσότερα. Και τα υποστηρίζαμε στο γήπεδο" πρόσθεσε για να καταλήξει: "οι περισσότεροι προσπαθούσαν να το μεταφέρουν σε προσωπικό επίπεδο, να το πάνε στο "ένας-εναντίον-ενός" με μένα. Δεν καταλάβαιναν, όμως, ότι αυτό επηρέαζε την υπόλοιπη ομάδα τους. Γιατί στο κάτω-κάτω, δεν ξέρουν να παίζουν καλά αυτό το παιχνίδι (του trash-talking), ενώ εγώ ξέρω".
Η τακτική του Garnett
Ο Kevin Garnett είναι ηγέτης. Και παίζει σκληρά, απαιτώντας προφανώς και από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Είναι ένας "vocal player", από αυτούς δηλαδή που ακούγονται στο γήπεδο. Μόνο που είναι επίσης 37 ετών. Και όπως προστάζει ο νόμος της φύσης "μιλάνε περισσότερο, αυτοί που παίζουν λιγότερο".
Όχι ότι δεν το έκανε παλιότερα, αλλά πλέον είναι μια πάγια τακτική: να μπει στα νεύρα του αντιπάλου. Να τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του. Στο κάτω-κάτω δεν ευθύνεται αυτός για το ότι ο Carmelo Anthony (των 8 τεχνικών ποινών) δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του. Φταίει ο ίδιος ο "Melo". O "KG" γίνεται απλά το όπλο που πατάει τη σκανδάλη, γνωρίζοντας πάντα τον κίνδυνο της εκπυρσοκρότησης. Ακόμη κι όταν μιλάμε για συμπαίκτες του, όπως τον Glen Davis, που επιβεβαίωσε το προσωνύμιο "Big Baby" βάζοντας τα κλάματα στον πάγκο ύστερα από τη σκληρή κριτική που είχε δεχτεί δια στόματος "KG".
Έχει τσακωθεί με το μισό ΝΒΑ και τα τελευταία χρόνια τον έχουν χτυπήσει ο LaMarcus Aldridge, o Antonio McDyess, o πρώην συμπαίκτης του Anthony Peeler ακόμα κι ο Tim Duncan. Οι κακές γλώσσες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο συνήθης στόχος του Garnett είναι λευκοί (και ειδικότερα Ευρωπαίοι), δηλαδή οι Pachulia, οι Calderon, οι Belinelli, οι Bonner και οι Bogut αυτού του κόσμου.
Λένε πως παίζεις στον αγώνα, όπως και στην προπόνηση, οπότε ήταν λογικό ο Garnett να έχει παρόμοιες αντιδράσεις και πίσω από κλειστές πόρτες. Σε αυτά τα πλαίσια εξηγούσε και ο Dionte Christmas (πέρσι στο Ρέθυμνο, φέτος στην ΤΣΣΚΑ) που το καλοκαίρι είχε ανταλλάξει κουβέντες με τον Garnett στο διπλό των Celtics. "Εγώ έχασα τη συγκέντρωση και αυτός έβαλε το νικητήριο σουτ". Για να προσθέσει ότι έτσι κάνει ο βετεράνος της Βοστόνης, που μετά τον Christmas "ανέλαβε" και τον Jamar Smith. Προφανώς για να τεστάρει τους νεαρούς συμπαίκτες του.
Ο θρύλος λέει ότι είχε γρονθοκοπήσει τον Wally Szczerbiak όταν ο τελευταίος του ζήτησε τα ρέστα "γιατί δεν μιλάει στα screen", ενώ είχε στείλει τον άλλοτε παίκτη του Πανελληνίου Rick Rickert, για έξι ράμματα στο πρόσωπο. Τι είχε συμβεί; Ο ρούκι τότε σέντερ είχε αρχίσει να σκοράρει το ένα καλάθι, μετά το άλλο στον Garnett κατά τη διάρκεια του διπλού και όταν οι βετεράνοι άρχιζαν να κοροϊδεύουν τον "KG" για αυτό, απάντησε στο επόμενο καλάθι που δέχτηκε με ένα κροσέ.
Όταν ξεπέρασε τα όρια
Κι αν στις παραπάνω περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια με τις γροθιές του, υπάρχουν και στιγμές που το έκανε με τα λόγια του. Όπως τη φορά που αποκάλεσε τον Charlie Villanueva "καρκινοπαθή". Ο έμπειρος φόργουορντ που πάσχει από αλλοπεκοίαση και δεν έχει τρίχα πάνω του, διέσυρε τον Garnett μέσω του Twitter, αναγκάζοντας τον να ανασκευάσει το "trash-talking" του.
Υπάρχει, άλλωστε, και η (ανεπιβεβαίωτη) μαρτυρία του 1999 που τον θέλει να εύχετε κατά τη διάρκεια ελευθέρων βολών στον Tim Duncan "να χαίρεσαι τη μητέρα σου, μαλ..." ανήμερα της γιορτής της μητέρας, ενώ είναι γνωστό ότι ο άσος των Spurs την είχε χάσει σε μικρή ηλικία. Και κάπως έτσι γεννήθηκε μια σχέσης μίσους μεταξύ των δύο.
Είπαμε το trash-talking είναι το "αλατοπίπερο" που δίνει τη νοστιμιά. Άλλωστε κι ο αθλητισμός είναι συναρπαστικός, λόγω της κόντρας που περιέχει. Μόνο που όπως ίσχυε και με τις "καραβολίδες" όταν παίζαμε ποδόσφαιρο μικροί, έτσι και στα "γαλλικά", υπάρχουν κάποια λόγια που απαγορεύονται.
Αν το όριο του trash-talking ήταν η baseline, ο Garnett είχε βγει "όλος έξω" και πλησίαζε το πέταλο. Το να χλευάζει τη γυναίκα του αντιπάλου ασφαλώς και δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αλλά όπως και να έχει ο άκρως ταλαντούχος και χαρισματικός Garnett, ένας επαναστατικός φόργουορντ και μελλοντικός half-of-famer απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη κοινή γνώμη με τα λεγόμενα του, παρά με τα κατορθώματα του.
Ο Jordan είχε πει "ότι λέγαμε περισσότερα και τα υποστηρίζαμε στο γήπεδο". Μόνο που πλέον οι Celtics παραπαίουν και ο ίδιος ο Garnett μοιάζει με το σκυλί που γαβγίζει, γιατί δεν μπορεί να δαγκώσει.
Πηγή: sport24.gr