Tα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου του 2010, ο LeBron James έμενε και τυπικά ελεύθερος από τους Cleveland Cavaliers. Ως free agent θα μπορούσε να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, για πρώτη φορά μακριά από το Κλίβελαντ. Το προηγούμενο διάστημα είχε επαφές με αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των Chicago Bulls, των Los Angeles Clippers, των Miami Heat, των New York Knicks και των New Jersey Nets. Ο ίδιος αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του ζωντανά στις 8 Ιουλίου στο ESPN, σε μία ειδική συνέντευξη με τίτλο The Decision.

Η μετάδοση γινόταν από το Boys & Girls Club στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Η παραγωγή μάλιστα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω των διαφημίσεων ενώ το live παρακολούθησαν 13.000.000 άτομα. Πολλά από τα έσοδα μάλιστα δόθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του LeBron James.

 

 

Μία ημέρα πριν την εκπομπή, οι Chris Bosh και Dwyane Wade ανακοίνωναν πως θα υπογράψουν συμβόλαια με τους Miami Heat, με αρκετούς δημοσιογράφους να υπενθυμίζουν την υπόσχεση που είχαν δώσει οι τρεις τους πίσω στο 2006 να αγωνιστούν κάποια στιγμή μαζί στην ίδια ομάδα, πέρα από την εθνική των ΗΠΑ. Έτσι και έγινε.

Ο ίδιος ο Βασιλιάς αντιλήφθηκε πως του δίνεται μία σπάνια ευκαιρία να διεκδικήσει σοβαρά το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Σημαντικό ρόλο για την απόφασή του έπαιξε και ο Πρόεδρος της ομάδας του Μαϊάμι Pat Riley, που διαρκώς επικοινωνούσε μαζί του, δίνοντάς του συνεχώς κίνητρα και αφορμές για να κάνει τη σωστή επιλογή.

The Decision, 10 χρόνια μετά

Φεύγοντας από τους Cavaliers, ο James δέχθηκε έντονη κριτική και μόνο λίγα δεν ήταν τα σχόλια για την επιλογή της επόμενης ομάδας του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή πάρθηκε. Πολλοί, ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων αχρείαστο και στη χειρότερη γελοίο, αντιεπαγγελματικό και εγωπαθές το περιβόητο The Decision, δεδομένου πως τόσο σημαντικοί οργανισμοί της καλύτερης λίγκας μπάσκετ του κόσμου θα έπρεπε να περιμένουν και να δουν σε ζωντανή μετάδοση το αν θα τους επιλέξει ένας αθλητής. Θρύλοι του ΝΒΑ όπως ο Michael Jordan και ο Magic Johnson κατέκριναν επίσης τον James, θεωρώντας πως έχασε ήδη την ευκαιρία του να κατακτήσει μόνος του έναν ή περισσότερους τίτλους και να γιγαντωθεί αμέσως.

Επιπροσθέτως, η φράση "I'm taking my talents to South Beach" πυροδότησε ένα κύμα αντιπάθειας προς τον ίδιο, που για αρκετά χρόνια θεωρούνταν ένας από τους πιο αντιπαθείς αθλητές στις ΗΠΑ - γι' αυτό και κάθε ήττα τους στους Τελικούς χαροποιούσε ιδιαιτέρως τους ουδέτερους φίλους του σπορ. Ο LeBron δήλωσε αρκετά χρόνια μετά πως μετάνιωσε για το όλο σκηνικό και για κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις, κερδίζοντας (και) με αυτό τον τρόπο πίσω τη συμπάθεια των περισσότερων.

Βλέποντας το περίφημο The Decision 10 χρόνια αργότερα, αντιλαμβάνεται ωστόσο κάποιος με μεγαλύτερη πια ευκολία το ρόλο που έπαιξε η συγκεκριμένη ενέργεια για πολλούς από τους μετέπειτα σημαντικούς σταρ του ΝΒΑ και, κυρίως, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την εικόνα τους, ειδικά όσον αφορά την περίοδο της free agency και των επόμενων κινήσεών τους.

Το 2016, ο Kevin Durant ανακοίνωσε πως θα πάει στους Golden State Warriors με μία επιστολή στο The Players' Tribune και δύο χρόνια αργότερα, ο Paul George έφτιαξε ένα μίνι ντοκιμαντέρ, για το "απίστευτο ταξίδι" του στην free agency.

 

 

Τίποτα δεν θα είχε γίνει αν πρώτα δεν είχε υπάρξει η ενέργεια του Βασιλιά και ο γιγαντιαίος αντίκτυπός της. Ακόμη κι αν οι πρωταγωνιστές καλούνται να γνωρίσουν και την άσχημη όψη της δημοσιότητας - πολύ περισσότερο στην εποχή των social media.

To The Decision εξελίχθηκε από μία αυστηρά προσωπική επιλογή της οποίας η ορθότητα και η ηθική προκάλεσαν συζητήσεις σε ένα μαζικό πολιτιστικό φαινόμενο που ίσως και να ξεπερνά τα αθλητικά όρια, από την άποψη πως κάποιοι άνθρωποι δείχνουν διατεθειμένοι να θυσιάσουν μέρος της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας τους για να γίνουν το κεντρικό πρόσωπο των πάντων. Με τη βοήθεια φυσικά των αμερικανικών media που αν μη τι άλλο γνωρίζουν πως να εμπορευματοποιούν τέτοιες καταστάσεις με τον καλύτερο και πιο επικερδή (για όλους) τρόπο. Ευτυχώς για τον ίδιο, ο LeBron αντιλήφθηκε πως όλο αυτό δεν ταίριαζε τελικά στο προφίλ του, δημιουργώντας μία διαφορετική και πιο προσιτή περσόνα όσο περνούσαν τα χρόνια, βοηθώντας ταυτόχρονα όσους είχαν και έχουν ανάγκη.

ΠΗΓΗ: esquire.com.gr