Facebook Pixel Γιάννης Ιωαννίδης: Ο Άνθρωπος που "Χάρισε" το Greek Freak στην Ελλάδα!
Μπάσκετ
NBA
| 2023-10-06 17:54:00

Μεγαλύτερο και από Ευρωλίγκα - Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε δώρο τον Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα!

του Παναγιώτη Νικολάου
Μεγαλύτερο και από Ευρωλίγκα - Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε δώρο τον Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα!

Γιατί ο σταρ του NBA αναγνωρίζει ότι χρωστάει πολλά και στον "ξανθό", που τον βοήθησε στην πιο δύσκολη φάση της ζωής του…

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιστατικό έρχεται να αποκαλύψει σήμερα το sportdog με αφορμή την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, του προπονητή που έβαλε μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι το μπάσκετ σε μια εποχή που ακόμα δεν είχε την τεράστια, σημερινή απήχησή του.

Γιατί ο εκλιπών ήταν μια κορυφαία μπασκετική προσωπικότητα που "έχτισε" την αυτοκρατορία του Άρη, προφανώς και λόγω της παρουσίας των Γκάλη και Γιαννάκη στο ρόστερ, ενώ στα 90's αναγέννησε τον Ολυμπιακό (ο μυθικός Έντι Τζόνσον έγραψε τα καλύτερα για τον Γιάννη Ιωαννίδη με αφορμή τον θάνατό του) και στη συνέχεια είχε βρεθεί στην ΑΕΚ.

Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του στα παρκέ ο Ξανθός, έστρεψε την προσοχή του στην πολιτική - Μάλιστα, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2007-09) και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (2012-13).

Κι εδώ ακριβώς, στη δεύτερη θητεία του με χαρτοφυλάκιο σε κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή, μεσολάβησε για να αρχίσει η τεράστια καριέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Giannis γεννήθηκε σε ένα μικρό υπόγειο στα Σεπόλια, πήγε σχολείο στην Ελλάδα κ.λπ., αλλά δίπλα από τη λέξη "Υπηκοότητα" στα δημόσια έγγραφά του για χρόνια έγραφαν τη λέξη "Αλλοδαπός". 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κάθε υπόθεση πρέπει να ολοκληρώνεται σε οκτώμισι μήνες. Αλλά τόσο για τον Γιάννη όσο και για τον Θανάση και τα υπόλοιπα αδέρφια (και για χιλιάδες άλλα παιδιά φυσικά), η γραφειοκρατία είχε κολλήσει τις υποθέσεις τους.

Η ΕΟΚ είχε εξασφαλίσει μια άτυπη μπασκετική ιθαγένεια και μπορούσαν να αγωνίζονται με την εθνική ομάδα τής κατηγορίας τους σε φιλικά μόνο εντός της χώρας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. To 2013, μάλιστα, που είχε επιλεγεί  στο Νο15 των ντραφτ του NBA από τους Μιλγουόκι Μπακς, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει αν δεν είχε χαρτιά!

Εδώ ήταν που είχε μεσολαβήσει ο Γιάννης Ιωαννίδης, τόσο με τη θεσμική του ιδιότητα όσο και με τη ματιά του ανθρώπου που ξέρει τόνους μπάσκετ, προκειμένου να μην χαθεί ο Giannis! Γιατί ο Αντετοκούνμπο, τότε, δεν ήταν ο σημερινός παγκόσμιος αστέρας που ασχολείται ολόκληρος ο πλανήτης μαζί του και υπάρχει αποδοχή. Αν δεν είχαν επισπευσθεί οι διαδικασίες από το υπουργείο με εντολή του Γ. Ιωαννίδη, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ντραφτ του ΝΒΑ!

Μην θεωρήσει κανείς δηλαδή ότι αυτό που έκανε ο εκλιπών ήταν δευτερευούσης σημασίας - Πολύ περισσότερο σε μια εποχή που ο Giannis ήταν άγνωστος και θα μπορούσε να μην περάσει ποτέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να δοκιμαστεί! Κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει και ο αστέρας των Μπακς, το παραδέχεται δημόσια, και προφανώς θα το θυμάται για πάντα.

Εδώ που τα λέμε, αν δεν υπήρχε ο Ιωαννίδης να πιέσει καταστάσεις, μπορεί αυτή η σπουδαία καριέρα να μην άρχιζε ποτέ. Τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη Γιαννάκη για την κρυφή συνάντηση Ιωαννίδη με Κόκκαλη - Έτσι αγόρασε τον Ολυμπιακό!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags