Harvard και Stanford είναι δύο από τα δέκα καλύτερα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ σε επίπεδο εκπαίδευσης. Από το Harvard έχουν βγει εξάλλου πέντε Πρόεδροι των ΗΠΑ(John Adams, John Quincy Adams, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy), ενώ και ο τωρινός Πλανητάρχης, Barrack Obama, έχει βγάλει τη Νομική στο φημισμένο κολλέγιο.

Την ίδια στιγμή το Stanford έχει βγάλει ‘’μόλις’’ έναν Πρόεδρο (Herbert Hoover), αλλά ταυτόχρονα έχει στείλει 26 παίκτες στο ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένου του Fields. Παρόλα αυτά, με εξαίρεση τον Brook Lopez των Nets, ο τελευταίος απόφοιτος του Stanford που είχε στην καριέρα του διψήφιο αριθμό σε μέσο όρο πόντων ήταν ο Paul Neumann, ο οποίος αγωνίστηκε στο ΝΒΑ από το 1962 έως και το 1967, έχοντας 11 πόντους μέσο όρο. Ο Josh Childress και ο Fields βέβαια έχουν 9.8 πόντους μέσο όρο στην καριέρα τους, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει και πολύ την κατάσταση.

Όπως γίνεται σαφές λοιπόν, οι απόφοιτοι αυτών των δύο κολεγίων δεν βγαίνουν στον κόσμο με την προοπτική να κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ. Μπορούν να γίνουν πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ακόμα και Πρόεδροι των ΗΠΑ, αλλά το μπάσκετ δύσκολα θα είναι η πρώτη επιλογή τους για καριέρα. Τι πήγε… στραβά λοιπόν με αυτούς τους δύο και βρέθηκαν στη Μέκκα του μπάσκετ, τη Νέα Υόρκη, να δίνουν πάσες σε δύο παιδιά που δεν πήγαν καν κολλέγιο, όπως ο Amare Stoudemire και ο Tyson Chandler; Ένας Θεός ξέρει. Το θέμα βέβαια είναι ότι οι δύο τους συνεννοούνται μία χαρά.

Ανήκοντας και οι δύο στις σπάνιες περιπτώσεις παικτών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο κολλέγιο πριν μπουν στο ΝΒΑ, ξέρουν καλά τι θα πει να παλεύεις για να κερδίσεις την θέση σου στο καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου, όταν όλοι σε κοιτούν υποτιμητικά επειδή απλώς έκανες το λάθος να… μορφωθείς! Οι δύο τους δεν προέρχονται από φτωχές οικογένειες, διαφορετικά δεν θα φοιτούσαν σε αυτά τα κολέγια. Θα μπορούσαν με το βιογραφικό τους να δουλεύουν είτε σαν Οικονομικοί Σύμβουλοι σε μία εταιρία (Lin) είτε σαν επικοινωνιολόγοι (Fields). Διάλεξαν όμως τον… δύσκολο δρόμο του ΝΒΑ!

Ο Fields ήταν ο άνθρωπος που εξέπληξε πέρυσι τους φίλους των Knicks ερχόμενος από το πουθενά όπως ο Lin. Δεν το κατάφερε βέβαια στον βαθμό που το έκανε ο Lin, ωστόσο όντας επιλογή στο νούμερο 39 του ντραφτ κέρδισε μέσα από τις προπονήσεις την θέση του βασικού σούτινγκ γκαρντ της ομάδας. Ήταν μάλιστα τόσο καλός, που οι Knicks ήταν διατεθειμένοι να μην ολοκληρώσουν την ανταλλαγή του Carmelo Anthony αν οι Nuggets επέμεναν να τον ζητάνε, παραχωρώντας τελικά τους Danilo Gallinari και Wilson Chandler αντί για αυτόν. Με την έλευση του Melo όμως η απόδοση του Fields έπεσε και όλοι είπαν ότι ήταν απλώς μία ‘’φούσκα’’. Και τότε ήρθε ο Lin.

Η ιστορία του Lin είναι πλέον γνωστή σε όλους. Τον ‘’έκοψαν’’ οι Warriors πριν ξεκινήσει η σεζόν, τον πήραν οι Rockets, τον ‘’έκοψαν’’ και αυτοί και στη συνέχεια τον υπέγραψαν οι Knicks με μη εγγυημένο συμβόλαιο. Και ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ έγινε… ‘’Linsanity’’! Βοήθησε τους Knicks να επιστρέψουν στις επιτυχίες, λατρεύεται από όλους και η τρέλα συνεχίζεται! Έκανε όμως και κάτι ακόμα: ‘’Ξύπνησε’’ τον Fields.

Έχοντας τον Lin στο πλευρό του, ο απόφοιτος του κολεγίου του Stanford θυμίζει πάλι τον περσινό παίκτη που τρέλαινε κόσμο. Οι δύο τους έχουν καλή χημεία, κάτι που οφείλεται και στην φιλία που ανέπτυξαν. Πρόλαβαν μάλιστα να δημιουργήσουν και ένα τελετουργικό για… σπασίκλες πριν από τα παιχνίδια της ομάδας όπως φαίνεται και στην αρχή του βίντεο. Κάνουν πως διαβάζουν βιβλίο γυρνώντας σελίδες, μετά βγάζουν τα γυαλιά τους (όλοι οι μορφωμένοι φοράνε γυαλιά) και τα βάζουν στις τσέπες τους και μετά είναι έτοιμοι για δράση!

‘’Η φιλία μας έξω από το γήπεδο φαίνεται και μέσα στο γήπεδο’’ παραδέχτηκε ο Fields, για να συμπληρώσει πως ‘’υπάρχει χημεία και χαίρομαι για αυτό. Μιλάμε πολύ στο παρκέ. Όταν βλέπω κάτι του το λέω και αντίστροφα και βρίσκουμε μία λύση’’. Το πιο πιθανό είναι ο τρόπος με τον οποίο συνεννοούνται να μην γίνεται κατανοητός από τους αντιπάλους τους. Που να ψάχνεις να αναλύσεις τώρα κλάσματα, γωνίες, συνημίτονα, τετραγωνικές ρίζες και άλλα. Εδώ παίζουμε μπάσκετ δεν χρειάζονται μαθηματικά και γεωμετρία. Η μήπως χρειάζονται τελικά;

ΠΗΓΗ: nba.com