Από το ρεσιτάλ του Michael Jordan το 1988 έως την τελευταία παράσταση του Magic Johnson το 1992 και τον τελευταίο χορό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του Shaquille O’Neal το 2009, αυτές είναι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στην ιστορία του θεσμού. Άλλες είναι φορτισμένες συναισθηματικά. Άλλες κρύβουν συμβολισμούς και άλλες φέρνουν χαμόγελο στα χείλη. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Κάθε All Star Game έχει την δική του ιστορία να το ακολουθεί
1951: Όταν ξεκίνησαν όλα
Boston Garden, 2 Μαρτίου 1951. Πολύ καιρό πριν ο Griffin πηδήξει πάνω από αυτοκίνητα, ο Jordan πετάξει από τις βολές και ο Magic Johnson πασάρει με όποιον τρόπο υπάρχει σε αυτή τη Γη, όλα θα ξεκινούσαν την άνοιξη του 1951. Τότε που η Ανατολή θα κέρδιζε με 111-94 την Δύση με MVP τον Ed Macauley των Celtics με 20 πόντους.
Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά το ‘’All Star Game’’ δημιουργήθηκε χάρη στην ιδέα ενός πολιτικού αρθρογράφου ονόματι, Haskell Cohen. Λίγοι έδιναν τότε ελπίδες στο να αντέξει ένας τέτοιος θεσμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία εβδομάδα πριν τον αγώνα ο τότε Κομισάριο του ΝΒΑ, Maurice Podoloff, πήρε τηλέφωνο τον Ιδιοκτήτη των Celtics, Walter Brown που ήταν υπεύθυνος για την διεξαγωγή του αγώνα, ζητώντας του να ακυρώσει το παιχνίδι! Ο Brown αρνήθηκε όμως να κάνει πίσω. 10.094 φίλοι του μπάσκετ βρέθηκαν στο ‘’Boston Garden’’ εκείνη τη μέρα του Μαρτίου. Τη μέρα που ξεκίνησαν όλα.
1962: Το ρεκόρ o Wilt τη νίκη η Δύση
Στο All Star Game του 1962 που έγινε στο ‘’Kiel Auditorium’’ του St. Louis, o Wit Chamberlain θα ζούσε μία μικρογραφία της μπασκετικής του καριέρας στο ΝΒΑ. Εκπληκτικός σε ατομικό επίπεδο με 42 πόντους (ρεκόρ πόντων στην ιστορία των All Star Game) και 24 ριμπάουντ, αλλά ηττημένος σε ομαδικό επίπεδο. Αγωνιζόμενος στην Ανατολή παρέα με τον Bill Russell, θα έβλεπε τον Bob Pettit να οδηγεί τη Δύση στη νίκη με 150-130 έχοντας 25 πόντους και 27 ριμπάουντ (ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού), παίρνοντας παράλληλα και το βραβείο του MVP.
1987: MVP από το παράθυρο
Κανονικά ο Tom Chambers δεν έπρεπε να βρίσκεται στο παρκέ του ‘’Kingdome’’ του Seattle. Ας όψεται όμως ο τραυματισμός του Ralph Sampson που είχε ως αποτέλεσμα να τον καλέσουν την τελευταία στιγμή οι διοργανωτές, προκειμένου να έχουν και οι τοπικοί Supersonics έναν παίκτη στο All Star Game.
Ο Chambers δεν άρπαξε απλώς την ευκαιρία από τα μαλλιά. Του έδωσε και κατάλαβε! Με τον κόσμο να τον αποθεώνει, οδήγησε τη Δύση στη νίκη με 154-149 στην παράταση, επισκιάζοντας παίκτες όπως ο Michael Jordan, o Kareem Abdul-Jabbar, o Magic Johnson, o Larry Bird, ο Julius Erving, και ο Hakeem Olajuwon! Ο τελικός απολογισμός του ήταν 34 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα, νούμερα που έφταναν για να του δώσουν το βραβείο του MVP.
1988: Το All Star Game του Jordan
Το τριήμερο που κατά πολλούς ο Michael Jordan καθιερώθηκε στη μνήμη του κόσμου ως ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ. Παίζοντας εντός έδρας, αφού το All Star Game έγινε στο Chicago, o Jordan έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη. Αρχικά κέρδισε τον Dominique Wilkins στον διαγωνισμό καρφωμάτων, στην συγκλονιστικότερη μονομαχία στην ιστορία του ΝΒΑ. Το καλύτερο όμως το άφησε για τον αγώνα, όπου οδήγησε την Ανατολή στη νίκη με 138-133 επί της Δύσης, σταματώντας στους 40 πόντους, έχοντας ακόμα 8 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 4 κοψίματα, κερδίζοντας το βραβείο του MVP.
1992: Η επιστροφή του Magic
Ίσως το All Star Game με το περισσότερο συναίσθημα από κάθε άλλο στην ιστορία του ΝΒΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Magic Johnson έχει ανακοινώσει πως έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV σοκάροντας τον κόσμο. Παρόλα αυτά το όνομά του έμεινε κανονικά στους υποψήφιους για το All Star Game, με τους φίλους του ΝΒΑ να τον στέλνουν στη μεγάλη γιορτή κι ας είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Ο Magic τελικά όχι απλά πήρε μέρος στον αγώνα που έγινε στο Orlando, αλλά αναδείχτηκε και MVP οδηγώντας την Δύση στη νίκη με 153-113 (τη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία του θεσμού), έχοντας 25 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Το παιχνίδι τελείωσε με τον Θρύλο των Lakers να ευστοχεί σε τρία διαδοχικά τρίποντα και τους παίκτες των δύο ομάδων να ορμάνε στο παρκέ να τον αγκαλιάσουν παρά την έλλειψη πληροφόρησης για τον ιό του HIV, λήγοντας τον αγώνα 15 δευτερόλεπτα νωρίτερα!
1997: Το triple-double που δεν έφτανε και οι 50 καλύτεροι
Στην ‘’Gund Arena’’ του Cleveland, ο Michael Jordan θα έγραφε για άλλη μία φορά ιστορία. Σε μία απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του, ο ‘’Air’’ έκανε το πρώτο triple-double στην ιστορία του θεσμού έχοντας 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ, βοηθώντας στη νίκη της Ανατολής με 132-120 επί της Δύσης. Δεν θα κέρδιζε όμως και το βραβείο του MVP. Ο λόγος; Ο Glen Rice των (τότε) Charlotte Hornets, ο οποίος πήρε φωτιά σημειώνοντας 20 πόντους στο τρίτο δωδεκάλεπτο (οι περισσότεροι που έχουν σημειωθεί ποτέ σε μία περίοδο) και 24 του στο δεύτερο ημίχρονο (ρεκόρ παραγωγικότητας για ένα ημίχρονο), παίρνοντας το βραβείο χάρη στους συνολικά 26 πόντους του με 10/24 σουτ.
Όλα αυτά πάντως θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Ο λόγος; Η παρουσία των 50 καλύτερων παικτών όλων των εποχών στο γήπεδο. Το ΝΒΑ συμπλήρωνε 50 χρόνια ύπαρξης, αποφασίζοντας να ανακοινώσει τους 50 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Και σχεδόν όλοι ήταν εκεί, με εξαίρεση των συγχωρεμένο Pete Maravich, που εκπροσωπήθηκε από την οικογένειά του, και τους τραυματίες Jerry West και Shaquille O’Neal.
1998: Jordan εναντίον Kobe
Η βραδιά που σύμφωνα με τους ρομαντικούς ο Jordan παρέδωσε το ΝΒΑ στα χέρια του νέου ‘’Χρυσού παιδιού’’ του ΝΒΑ, Kobe Bryant. O σταρ των Lakers βρισκόταν μόλις στην δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος τον έστειλε στο All Star Game προκειμένου να αντιμετωπίσει το είδωλό του.
Ο Jordan βέβαια δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του και με 23 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ οδήγησε την Ανατολή στη νίκη με 135-114 χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 20-1 στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, κερδίζοντας το βραβείο του MVP. Ο Kobe πάντως στάθηκε μία χαρά στο παιχνίδι έχοντας 18 πόντους και 6 ριμπάουντ.
2003: To τελευταίο All Star Game του M.J
Έχοντας επιστρέψει για δεύτερη φορά στην ενεργό δράση, σαν μέλος των Wizards, ο 40χρονος πλέον Michael Jordan κέρδισε όπως είναι φυσικό την κλήση του στο All Star Game. Ο Vince Carter σε ένδειξη σεβασμού παραχώρησε την θέση του στην βασική πεντάδα στον ‘’Αέρινο’’.
Ο Jordan τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους και 9/27 σουτ εντός πεδιάς, πετυχαίνοντας και ένα απίστευτα δύσκολο καλάθι λίγο πριν το τέλος της πρώτης παράτασης κάνοντας το σκορ 138-136 με τον Shawn Marion να είναι κρεμασμένος πάνω του. Αν το παιχνίδι έληγε εκείνη τη στιγμή θα ήταν ο MVP. Μόνο που απέμεναν ακόμα τρία δευτερόλεπτα, στα οποία ο Kobe Bryant πρόλαβε να κερδίσει φάουλ από τον Jermaine O’Neal, στέλνοντας το παιχνίδι σε δεύτερη παράταση, όπου η Δύση τελικά θα κέρδιζε με 155-145, με τον Kevin Garnett να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα χάρη στους 37 πόντους και τα 9 ριμπάουντ που είχε.
2006: Ο νεαρότερος MVP
O LeBron James έχει πραγματοποιήσει μερικές απίστευτες εμφανίσεις σε αρκετά All Star Game. Το 2006 ωστόσο, σε ηλικία μόλις 21 ετών θα έγραφε ιστορία ως ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που αναδείχτηκε ποτέ MVP του θεσμού.
Ο φόργουορντ των Cavaliers (τότε) βοήθησε την Ανατολή να ανατρέψει μία διαφορά 23 πόντων, χάρη βέβαια και στην βοήθεια τεσσάρων παικτών των Pistons (Chauncey Billups, Rasheed Wallace, Rip Hamilton, Ben Wallace) που κάποια στιγμή βρέθηκαν παρέα στο παρκέ σε μία αναγνώριση της ομαδικής τους προσπάθειας. Η βραδιά όμως ανήκε στον LeBron, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και με τους 29 πόντους που σημείωσε θα κέρδιζε με το σπαθί του το πρώτο από τα δύο βραβεία MVP του All Star Game που έχει στην κατοχή του.
2009: Το τελευταίο σόου του Shaq
Ήταν το τελευταίο του All Star Game και το ήξερε. Αποφάσισε λοιπόν να το απολαύσει. Ο λόγος για τον Shaquille O’Neal, ο οποίος όντας παίκτης των Suns την σεζόν 2008/09 αγωνιζόταν εντός έδρας, αφού το All Star Game γινόταν στο Phoenix. Και θα έδειχνε γιατί θεωρείτο ο τελευταίος πραγματικός γλεντζές στο ΝΒΑ.
Ξέροντας ότι πάνω από όλα το All Star Game είναι διασκέδαση, ο Shaq έδωσε στον κόσμο κάτι να θυμάται. Βγήκε πριν το παιχνίδι και χόρεψε με τους Jabbawockeez φορώντας μία μάσκα, έκανε την πλάκα κατά την διάρκεια του αγώνα και στο τέλος οδήγησε παρέα με τον άσπονδο φίλο του, Kobe Bryant, τη Δύση στη νίκη με 146-119, παίρνοντας εξ ημισείας το βραβείο του MVP του αγώνα με τον σταρ των Lakers.
ΠΗΓΗ: nba.com