Στο κέντρο του Sanford στη Florida βρίσκει κανείς όλα τα στερεότυπα που αφορούν τα αμερικάνικα γκέτο. Ναρκωτικά στις γωνίες, μάχες μεταξύ συμμοριών και φτώχεια. Δύσκολη ζωή. Και σκληρή. Ακόμη και για έναν έφηβο.

 

Ο Trayvon Martin στις 26 Φεβρουαρίου επέστρεφε σπίτι του. Φορούσε την κουκούλα του και προσπαθούσε να στριμώξει στις τσέπες τα χέρια του, μια σοκολάτα περιπτέρου και ένα παγωμένο τσάι. Όταν η αστυνομία ήρθε το φούτερ του είχε βαφτεί κόκκινο κι η κουκούλα ήταν ακόμη στο κεφάλι του.

 

Τον είχε πυροβολήσει ο George Zimmerman, ένα μέλος της εθελοντικής ομάδας που περιπολεί τα βράδια τις γειτονιές για την αποτροπή της εγκληματικότητας. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα και παρότι εκκρεμούν έρευνες για την υπόθεση δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

 

Το γεγονός προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του Dwayne Wade που πόσταρε στη σελίδα του στο Facebook και στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία με κουκούλα στο κεφάλι και χαμηλομένο βλέμμα. Τη συνόδευσε με τις λέξεις "στερεότυπο", "hoodies" (σ.σ τα φούτερ με κουκούλα) και το όνομα "Trayvon Martin".

 

Το ίδιο απόγευμα και αφού προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση με τον LeBron James για το μήνυμα που πρέπει να στείλει το Miami, σύσσωμη η ομάδα αποφάσισε να αναλάβει δράση: οργάνωσαν μια ομαδική φωτογραφία στο ξενοδοχείο φορώντας όλοι τους κουκούλες.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τη φωτογραφία μέσω του LeBron James.

 

Η εικόνα έκανε το γύρο του ίντερνετ μέσω των social media. Ο James έγραψε "We are Trayvon Martin", πρόσθεσε στο Twitter τα hashtags "Hoodies", "Stereotyped" και έκλεισε με το "We Want Justice".

 

"Πρόκειται για μια δυναμική κίνηση" είπε από τη μεριά του ο Erick Spoelstra, που συνέχισε: "είναι μια πραγματικά τραγική ιστορία. Και όσα περισσότερα μαθαίνεις για αυτή την υπόθεση, τόσο πιο πολύ μπερδεύεσαι".

 

Ο Wade από τη μεριά του πρόσθεσε ότι "χτυπάει απευθείας στο νεύρο κάθε γονιού". Και συνέχισε: "Τα περασμένα Χριστούγεννα το μόνο που μου ζητούσε ο γιος μου ήταν τέτοια hoodies. Για αυτό και σκέφτηκα αμέσως τα παιδιά μου. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε το στερεότυπα των νεαρών έγχρωμων αγοριών".

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Udonis Haslem: "Δεν μπορώ να φανταστώ το γιο μου να πηγαίνει στο περίπτερο και να μην επιστρέφει. Παρακολουθούμε την υπόθεση και είναι πραγματικά μια πολύ κακή στιγμή. Νιώθαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι".

 

Επίσημα οι Heat υπογράμμισαν με επίσημη ανακοίνωση ότι "οι καρδιές μας χτυπούν για την οικογένεια και τους αγαπημένους ανθρώπους του Trayvon Martin, αλλά και όσους εμπλέκονται σε αυτή την τραγική ιστορία. Στηρίζουμε τους παίκτες και ελπίζουμε ότι η εικόνα τους και η εικόνα της ομάδας μπορεί να πάρει μέρος σε έναν εθνικό διάλογο που θα βοηθήσει στην ανάρρωση της χώρας".

 

Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο Mike Miller, ο μοναδικός λευκός παίκτης των Heat, ο οποίος ήταν τραυματίας και δεν ακολούθησε την αποστολή της ομάδας στο Detroit.

 

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το θέμα με σήμα κατατεθέν την... κουκούλα. Ο Carmelo Anthony πόσταρε κι αυτός μια ανάλογη φωτογραφία, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Amare Stoudemire, ο οποίος κατάγεται από την κεντρική Florida.

 

"Πρόκειται για τραγωδία. Αν είχα γιο θα έμοιαζε με τον Trayvon. Νομίζω ότι έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι εμείς οι Αμερικάνοι θα πάρουμε αυτό το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει και ότι θα φτάσουμε την υπόθεση εις βάθος" ήταν το μήνυμα του προέδρου Barack Obama.

 

Την ίδια ώρα η Αμερική περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης που "πόνεσε" το κοινωνικό προφίλ της Αμερικής. Οι NBAers από τη μεριά τους, δεν ασχολούνται με το δικό τους. Απλά κατεβάζουν το βλέμμα και ανεβάζουν την κουκούλα στέλνοντας ένα σιωπηλό, αλλά πολύ ηχηρό μήνυμα.

ΠΗΓΗ: Nba.com