Η Εθνική έχει μπει στην τελική ευθεία για την μάχη των Ολυμπιακών αγώνων, έχοντας πίστη στις δυνατότητές της και πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχει καταφέρει κάτι καλό. Ο Βασίλης Σπανούλης θα ήταν ακόμη πιο χαρούμενος αν δεν είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών όπως του Νικ Καλάθη, αλλά ξέρει ότι τέτοια πράγματα υπάρχουν στη καθημερινότητα και δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Αλλωστε και ένας από τους αντιπάλους μας, ο Καναδάς, έχει ανάλογο θέμα με τον Τζαμάλ Μάρεϊ, αλλά εκτιμάται ότι ο σούπερ σταρ των Ντένβερ Νάγγετς θα δώσει κανονικά το παρών.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται σε δύσκολο όμιλο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει Ισπανία, Αυστραλία και Καναδά, θέλοντας τουλάχιστον μία νίκη για να περάσει στην επόμενη φάση. Ο Καναδάς είναι πιο δυνατή ομάδα από εμάς, περίπου στα ίδια επίπεδα είμαστε με την Ισπανία και την Αυστραλία. Θα πέσουν κορμιά στη Γαλλία με την ευχή η επίσημη αγαπημένη κατ' αρχάς να περάσει στην επόμενη φάση.

Ευρισκόμενη στην εποχή Σπανούλη η Εθνική αρχίζει παράλληλα να βάζει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ, που θα είναι για καιρό ακόμη στην ομάδα, από πίσω έρχονται κι άλλα παιδιά, που πιστεύεται ότι θα εξελιχθούν σημαντικά. Όπως ο Σαμοντούροβ, ο Ζούγρης, ο Λιοτόπουλος και ο Αβδάλας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους απόντες της Εθνικής, τον Ρογκαβόπουλο, τον Παπαπέτρου, τον Κώστα Αντετοκούνμπο και τον Σλούκα. Για τον Σλούκα αρκετοί λένε ότι δεν θα ξαναπαίξει στην Εθνική αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν όλα κυλήσουν λογικά (δεν υπάρχουν δηλαδή τραυματισμοί) ο 34χρονος σούπερ γκαρντ θα είναι κανονικά παρόντας στο Ευρωμπάσκετ του 2025. Θα ήταν και τώρα παρόντας αλλά ο τραυματισμός, που έχει, δεν του το επιτρέπει.

Του χρόνου, λοιπόν, στο Ευρωμπάσκετ θα έχουμε και Σλούκα και Ρογκαβόπουλο και Κώστα Αντετοκούνμπο και Παπαπέτρου.

Μιλάμε για εξαιρετικά ποιοτικό ρόστερ, αν και όλων το μυαλό μας τώρα είναι στην πόλη Λιλ. Εκεί, όπου ο Σπανούλης και τα παιδιά του θα αρχίσουν να δίνουν την μάχη, διεκδικώντας κάτι πολύ μεγάλο. Μία θέση, δηλαδή, στο βάθρο. Ενα μετάλλιο.