Αν είμαστε ρεαλιστές, η Εθνική ομάδα το ταβάνι της το τρύπησε πηγαίνοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι γιατί είναι κακή ομάδα ή δεν έχει καλό προπονητή. Ως Έλληνες στο Προολυμπιακό λέγαμε πάμε για μετάλλιο και μετά τις δύο ήττες με Καναδά και Ισπανία, λέμε ότι καταστραφήκαμε και ψάχνουμε τον υπαίτιο. Δηλαδή χάσαμε από τον κακό μας δαίμονα, τους Ισπανούς, τους οποίους έχουμε να κερδίσουμε 11 χρόνια και το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, τον Καναδά.

Του Ηλία Μάτσα

Ψυχρά, ρεαλιστικά, κυνικά, στοιχηματικά, η Ελλάδα ήταν για τρεις ήττες στον όμιλο. Η αλήθεια είναι, ότι πέρα από τους υπερφίαλους, αυτό που μας δημιούργησε το Προολυμπιακό, είναι ότι από εποχές Γιαννάκη είχαμε να δούμε τόσο συσπειρωμένη Εθνική. Βλέπουμε ξανά μια μεγάλη οικογένεια. Τα ματς με Καναδά και Ισπανία τα χάσαμε στο σουτ, μην κοιτάτε το -7. Αυτό είναι έργο Σπανούλη, ότι είμαστε ενωμένοι.

Ποιοτικά το ρόστερ για τον πάρα πολύ δύσκολο όμιλο που πετύχαμε και γι’ αυτό το επίπεδο της διοργάνωσης είναι υποδεέστερο, όπως και να το δει κανείς. Εκτός από τα 4άρια που έχουμε το καλύτερο δίδυμο στον κόσμο, στις υπόλοιπες θέσεις υστερούμε είτε σε ταλέντο, είτε σε εμπειρία είτε σε ποικιλία παιχνιδιού. Δηλαδή ο Ουόκαπ και ο Καλάθης είναι τοπ επιπέδου, αλλά σχεδόν ίδιοι παίκτες, με όμοια χαρακτηριστικά. Επίσης δεν υπάρχει αναπληρωματικό σέντερ που οι υπόλοιπες ομάδες έχουν τρεις.

Οπότε χωρίς να γκρινιάζουμε, να ξαναπούμε, ότι ήμασταν για τρεις ήττες. Ούτε με την Αυστραλία είμαστε φαβορί.

Από την άλλη όταν έχεις ένα παιχνίδι-μια πρόκριση, έχει μπροστά σου μια πρόκληση σε μια σπουδαία διοργάνωση.

Δύο είναι τα δεδομένα, ότι η Ελλάδα θα το παλέψει όσο το πάλεψε και στα προηγούμενα και αν βρεθεί σε καλύτερη μέρα, μπορεί και να το πάρει. Δεν είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει στον όμιλο. Το επίπεδο του Καναδά και η τρομερά αρνητική ψυχολογία με την οποία αντιμετώπισε την Ισπανία, ήταν δυσκολότεροι παράγοντες από το ματς με την Αυστραλία.

Το δεύτερο δεδομένο είναι, ότι η νοοτροπία της ομάδας δεν έχει επηρεαστεί από τις δύο ήττες. Δεν ενστερνίζεται την αμφισβήτηση που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Εθνική ομάδα πήγε να πάρει το λιγότερο ένα παιχνίδι και αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία. Από εκεί και πέρα, καθαρά στο παρκέ, έχει χτυπητές αδυναμίες σε σχέση με τους αντιπάλους της και θα πρέπει να προσέξει το ξεκίνημά της.

Το δεύτερο ημίχρονο, τόσο με τον Καναδά όσο και με την Ισπανία ήταν εξαιρετικό. Αν μπορέσει να παίξει σε αυτόν τον ρυθμό για περισσότερο χρόνο, κυρίως αν δεν βρεθεί πάλι να κυνηγάει, θα έχει αρκετές ελπίδες να διεκδικήσει τη νίκη και συνάμα την πρόκριση.

Επίσης αγωνιστικά, η παρουσία του Τολιόπουλου στο ματς με τους Ισπανούς αλλά και σε όλη τη διοργάνωση και το Προολυμπιακό, καταδεικνύει τη μεγάλη έλλειψη της Εθνικής στο σουτ και στον διαφορετικού τρόπο να πιέσει τον αντίπαλό της. Να αποκτήσει μια ακόμα προοπτική. Γιατί; Επειδή οι αντίπαλοί της κλείνουν τη ρακέτα, κλείνουν τον Γιάννη και η Εθνική έχει μεγάλο πρόβλημα στο σετ παιχνίδι.

Συν τοις άλλοις πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τα ριμπάουντ, τόσο για να παίξει το στυλ παιχνιδιού που τη βολεύει, όσο και τις δεύτερες ευκαιρίες που κυνηγούν οι Αυστραλοί. Αμυντικά πρέπει να προσέξει την περίμετρό της και τον έλεγχο του ρυθμού. Είναι όμως κάτι που γίνεται. Το έχει δείξει η Εθνική παρά τις χτυπητές αδυναμίες της. Αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά ρεαλιστικά, δεν θα είναι αποτυχία αν δεν τα καταφέρει.

Όπως δεν ήταν και στο Παγκόσμιο με τις εφτά βασικές ελλείψεις πέρσι, είτε στο πανευρωπαϊκό πρόπερσι που αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα χάλκινη στην Ευρώπη και νυν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γερμανία. Δυστυχώς πρέπει να δούμε κατάματα, ότι κάνουμε έναν κύκλο στη γενιά μας, παρότι έχουμε στη σύνθεσή μας έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, τον Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τα σενάρια πρόκρισης

Η "γαλανόλευκη" θέλει νίκη κόντρα στην Αυστραλία στην τελευταία αγωνιστική (2/8, 14:30) για να ελπίζει στην πρόκριση και φυσικά σημασία θα έχει και η διαφορά πόντων των ομάδων.

1) Αν η Ελλάδα κερδίσει την Αυστραλία και η Ισπανία κερδίσει τον Καναδά τότε η Εθνική θα τερματίσει στην τρίτη θέση, και θα πρέπει να είναι μία από τις δύο καλύτερες τρίτες για να προκριθεί

2) Αν η Ελλάδα κερδίσει την Αυστραλία, αλλά ο Καναδάς κερδίσει την Ισπανία, τότε θα υπάρχει τριπλή ισοβαθμία και θα μετρήσει η διαφορά πόντων.

Πιο συγκεκριμένα:

-Αν η Ελλάδα κερδίσει με μέχρι 2 πόντους τότε θα τερματίσει τέταρτη με τη χειρότερη διαφορά.

-Αν η Ελλάδα κερδίσει με 3 έως 9 πόντους τότε θα είναι τρίτη και θα ελπίζει να είναι μία από τις δύο καλύτερες τρίτες.

-Αν η Ελλάδα κερδίσει με 10 ή περισσότερους πόντους, τότε θα τερματίσει στη δεύτερη θέση και θα περάσει κατευθείαν στην επόμενη φάση.