Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, η γενική γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Γιώργος Πάντζας, η πρώην υπουργός Αθλητισμού Φάνη Πετραλιά, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος της Φιλίππου Ενωσης Γιώργος Βαρδινογιάννης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, αθλητές, προπονητές, παράγοντες και μέλη αθλητικών ομοσπονδιών.
Βραβεύτηκαν όσοι κατέκτησαν μετάλλιο τη χρονιά που πέρασε σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε επίπεδο ανδρών-γυναικών και είναι οι Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση), Γιώργος Κόνσολας (κωπηλασία), Λευτέρης Κόνσολας (κωπηλασία), Παναγιώτης Μαγδάνης (κωπηλασία), Σπύρος Γιάνναρος (κωπηλασία), Ηλίας Ηλιάδης (τζούντο), Παναγιώτης Μάντης (ιστιοπλοΐα), Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γκιώνης (επιτραπέζια αντισφαίριση), Καλλίνικος Κρεάνγκα (επιτραπέζια αντισφαίριση), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (επιτραπέζια αντισφαίριση), Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα), Στέφανος Τσίτσιπας (αντισφαίριση), Κατερίνα Νικολαΐδου (κωπηλασία), Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη).
Επίσης όσοι κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και ήταν οι: Δαβίδ Καβελασβίλι (άρση βαρών), Λευτέρης Κοσμίδης (γυμναστική), Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική), Νόρα Δράκου (κολύμβηση), Παναγιώτης Σαμιλίδης (κολύμβηση), Κώστας Δουβαλίδης (στίβος), Στέλλα Ηρώ Λεδάκη (στίβος), Αθανασία Πέρρα (στίβος), Λυκούργος Τσάκωνας (στίβος), Λούης Τσάτουμας (στίβος), αλλά και οι Αντώνης Τανταλίδης (γυμναστική) και Θανάσης Κυνηγάκης που κατέκτησαν μετάλλια στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Ουτρέχτης.
Ακόμα απονεμήθηκαν, στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «150 Years, Pierre de Coubertin, Sport as a School of Life», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας το Δίπλωμα της ΔΟΕ «Αθλητισμός και Περιβάλλον», βραβείο στον πρωταθλητή της κολύμβησης Απόστολο Χρήστου, ο οποίος διακρίθηκε ως ο 3ος καλύτερος νέος αθλητής στην ψηφοφορία της «Επιτροπής Αθλητών» των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, βραβείο στο δικηγόρο Γεώργιο Δαούτη για την αναγνώριση της προσφοράς νομικής υποστήριξης στο έργο της ΕΟΕ, ενώ βραβεύτηκαν και οι Χορηγοί – Υποστηρικτές της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας.
Τέλος βραβεύτηκαν και οι συντελεστές των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας: Άρτεμις Ιγνατίου (Χορογράφος), Ινώ Μενεγάκη (Πρωθιέρεια), Γιάννης Ψειμάδας (συνθέτης), Αλεξάνδρα Νικολοπoύλου (βοηθός Χορογράφου), Κατερίνα Παγιατάκη (Εστιάδα).
Οι Ιέρειες: Βερβενιώτη Αφροδίτη, Κώτσου Αναστασία, Λιαροπούλου Ισμήνη, Παναγιωτοπούλου Αυγή, Σιγαλού Ευγενία, Μηνά Μαίρη, Κορέτση Αφροδίτη, Αχιλλεοπούλου Ζαχαρή, Στρατή Ιωάννα, Δαφέρμου Ελένη, Πλαγιανάκου Πελαγία, Γρίβα Γεωργία, Τζώρτζη Λένα, Κακέτση Αθανασία, Φωτοπούλου Τζένη, Κόκκαλη Κορίνα, Λαγαρού Ρεγγίνα, Αποστολίδη Νίκη, Πάνου Χριστίνα, Γεωργακοπούλου Φανή, Καφαντάρη Αθηνά, Κότση Μαρία, Σμυρναίου Αναστασία, Καμακάρη Μαρία, Γαϊτάνου Λεωνόρα, Θανασούλα Ολύβια, Τσουκαλά Δέσποινα.
Οι Ηθοποιοί: Γκοτσόπουλος Δημήτρης, Ιωάννου Πέτρος, Καραγεωργίου Στυλιανός, Πιπερίδης Κώστας, Στρατηγαρέας Στράτος, Ψυλλάς Βασίλειος, ο Αμφιθαλής Παις Αναστάσης Παγιατάκης και η ενδυματολόγος Λαλούλα Χρυσικοπούλου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, αποκάλυψε μια σημαντική βοήθεια για τον ελληνικό αθλητισμό και αφορά στην οικονομική ενίσχυση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
«Το 2013, ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, θέλησε να τιμήσει τη χώρα μας επιλέγοντας το πρώτο ταξίδι μετά την εκλογή του, να είναι στην Αρχαία Ολυμπία. Η στήριξή του είναι ουσιαστική, αφού η ΔΟΕ χορηγεί για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας για τα έτη 2015 & 2016 ενάμιση εκατομμύριο δολάρια συνολικά. Επιπλέον, ενισχύει οικονομικά τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και χρηματοδοτεί και τη συλλογή του αρχείου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».
Και ο πρόεδρος της ΕΟΕ συνέχισε: «Τη χρονιά που μας πέρασε, οι επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών μάς γέμισαν υπερηφάνεια και μας χάρισαν ελπίδα. Οι αθλητές μας κατέκτησαν 62 μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα όλων των Ολυμπιακών Αθλημάτων και 59 μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας στην Τουρκία.
Ο αθλητισμός, αναπόσπαστο και ζωντανό στοιχείο της κοινωνίας μας, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Τα πράγματα για τον αθλητισμό είναι δύσκολα και χρειάζεται προσαρμογή από όλους στα νέα δεδομένα. Ο στόχος των διακρίσεων θα είναι στο μέλλον ακόμα πιο δύσκολος.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους αθλητές μας. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να είμαστε ουσιαστικά στο πλευρό τους.
Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε αυτό το βιβλίο, με τα προσωπικά στοιχεία των καλύτερων Ελλήνων αθλητών, το οποίο απευθύνεται σε πιθανούς χορηγούς, εταιρείες ή άτομα, με την ελπίδα ότι θα συμπαρασταθούν στην προσπάθεια, τώρα που δεν υπάρχει πια χρηματοδότηση από την Πολιτεία για την Ολυμπιακή Προετοιμασία.
Επίσης, έχουμε έλθει σε επαφή με τη νέα Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ και ευελπιστούμε ότι θα σταθούν ξανά αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης του ελληνικού αθλητισμού.
Στην ΕΟΕ θα συνεχίσουμε παράλληλα τις προσπάθειες μας, με αιχμή του δόρατος την ΕΘΝΟΑ και τη ΔΟΑ, για τη διάδοση των αρχών του Ολυμπισμού. Θα συνεχίσουμε ακόμα τις προσπάθειές μας και για την αναβάθμιση του ρόλου του Παναθηναϊκού Σταδίου, με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων μαθητών στο μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ τον Αθλητισμό/ Kids Athletics».
Κύριε υπουργέ Αθλητισμού, με την ευκαιρία της παρουσίας σας απόψε κοντά μας, θα ήθελα να σας απευθύνω κάλεσμα για συστράτευση προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζί, από την ανώτατη ηγεσία της χώρας, κονδύλια για τον αθλητισμό. Χρήματα που, όπως λέμε, «θα πιάσουν τόπο», διότι αφορούν τον πραγματικό Αθλητισμό, διότι αφορούν 3 εκατομμύρια Έλληνες που ασχολούνται με τον Αθλητισμό. Ας σκεφθούμε όλοι μαζί, τί άλλο, εκτός από τις αθλητικές μας επιτυχίες, έχει φέρει τα τελευταία χρόνια σε υψηλή θέση τη χώρα μας και κάνει υπερήφανους τους Έλληνες;
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο Ελληνικός αθλητισμός μάχεται για την επιβίωσή του. Χρειάζονται, λοιπόν, ριζικές τομές, με κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το σύνολο των χρημάτων του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό πηγαίνει σε διοικητικά έξοδα, δηλαδή έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργικά έξοδα της ΓΓΑ, των σταδίων και των ομοσπονδιών και επομένως δεν μένει σχεδόν τίποτα για τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία, για τον πραγματικό αθλητισμό.
Η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για να λειτουργούν σωστά οι αθλητικές εγκαταστάσεις και να διατίθενται για δωρεάν χρήση από τις Εθνικές μας Ομάδες. Επίσης, μια καλή ιδέα θα ήταν να διαθέσει το Κράτος έναν χώρο για να συστεγασθούν όλες οι Ομοσπονδίες ώστε να περιοριστούν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Είναι απαραίτητες, επίσης, νομοθετικές ρυθμίσεις, που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για το Κράτος, αλλά θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, τα χρήματα που μας προσφέρει η ΔΟΕ, δεν θα μπορέσουμε να τα δώσουμε στις Ομοσπονδίες και στους αθλητές μας, αν η Πολιτεία δεν μεριμνήσει για την τροποποίηση νόμου που θα μας το επιτρέψει.
Ακόμη, θα πρέπει να επανέλθουν τα φορολογικά κίνητρα για χορηγίες στον αθλητισμό, η δε χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών να γίνεται σε τακτικά διαστήματα ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».