Η υποψία ότι οι Ρώσοι αλλάζουν τον καιρό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι εδώ και μέρες στη μαύρη θάλασσα επικρατούν καταπληκτικές καιρικές συνθήκες. Αλλά ο υπεύθυνος διευθύνων μετεωρολόγος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, Παρόμοιες δοκιμές στις Άλπεις στο παρελθόν άλλωστε έχουν δείξει ότι ο καιρός το χειμώνα και ειδικά στα βουνά δεν χειραγωγείται.
Ο ανέφελος ουρανός απλά ήταν αποτέλεσμα του αντικυκλώνα με το όνομα "Καν" το κέντρο του οποίου βρίσκονταν μέχρι και χθες στη Μαύρη θάλασσα μεταφέροντας στο χώρο των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων ψυχρό και ξηρό αέρα από το εσωτερικό με τη μορφή ανατολικών ανέμων και όχι υγρασία από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η τροποποίηση καιρού κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι κάτι νέο. Τρανταχτό παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 όπου η Κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα δικό της πρόγραμμα τροποποίησης των καιρικών συνθηκών, στόχος του οποίου μεταξύ άλλων ήταν να οδηγηθούν βροχοφόρα σύννεφα εκεί όπου η βροχή κρίνεται απαραίτητη κυρίως προς όφελος της γεωργίας.
Κάθε χρόνο η Κίνα δαπανά 35-65 εκατομμύρια Ευρώ στο πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τροποποίησης καιρού στον κόσμο με την Κινεζική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι από το 1999 έως το 2006 κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητά περίπου 30 δισεκατομμύρια επιπλέον τόνους βροχής .
Το 2008 είχε διαθέσει μάλιστα μια ολόκληρη στρατιά από μέσα για την απομάκρυνση βροχοφόρων νεφών από τους αγωνιστικούς χώρους ή ακόμα και διάλυσης μικρότερων νεφών κάτι το οποίο έγινε από τον αέρα μέσω αεροσκαφών και από το έδαφος μέσω ειδικών κανονιών και εκτοξευτών πυραύλων.
Δεν υπάρχουν πάντως αδιάσειστα στοιχεία στο αν αυτού του είδους η μέθοδος τροποποίησης καιρού φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί με ακρίβεια ότι η μετέπειτα συμπεριφορά ενός σύννεφου το οποίο έχει υποστεί ψεκασμό θα ήταν διαφορετική αν αυτό δεν ψεκάζονταν.
Στην Ελλάδα, η Τροποποίηση Καιρού εφαρμόζεται για διαφορετικό σκοπό, με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας του ΕΛΓΑ που είναι ένα πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η σπορά των καταιγιδοφόρων νεφών με σκοπό τη μετατροπή του χαλαζιού σε βροχή. Η σπορά των νεφών στο Ε.Π.Χ.Π. εκτελείται με την πυροδότηση φυσιγγίων Ιωδιούχου Αργύρου (ΑgI), από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη τύπου PIPER CEYENNE II. (πηγή: www.elga.gr)
Ο καιρός στο Σότσι πάντως και τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθεί πολύ καλός και σχετικά ζεστός με μόνη εξαίρεση την Τρίτη όπου αναμένονται παροδικές μόνο χιονοπτώσεις πάνω από τα 1500 περίπου μέτρα.