Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το σύνολο του γλυκογόνου στους μυς.
Το γλυκογόνο είναι το "καύσιμο" και συνήθως παράγεται στο σώμα μετά από την κατανάλωση υδατανθράκων, η οποία σας δίνει την ενέργεια.
Μετά την προπόνηση, λοιπόν, τα επίπεδα γλυκογόνου είναι χαμηλά και χρειάζονται τρόφιμα που θα το αναπληρώσουν.Κάποια τρόφιμα όμως, όπως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ραφιναρισμένη ζάχαρη ή πάρα πολλές ίνες, μπορεί να επηρεάσουν την πέψη και να καθυστερήσουν τη διαδικασία ανάκαμψης.
Σύνθετοι υδατάνθρακες και άπαχες πρωτεΐνες είναι ιδανικές μετά την άσκηση καθώς και φυτικές ίνες αλλά όχι πάρα πολλές, ώστε να μην έχετε πρόβλημα με την πέψη. Λιπαρές τροφές μπορείτε να φάτε μια με δύο ώρες μετά την άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κόκκινο κρέας.
Το κόκκινο κρέας είναι ένα από τα δυσκολότερα τρόφιμα στην πέψη.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ζωικά λίπη που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες. Στη θέση της μπριζόλας προτιμήστε κοτόπουλο για μετά την άσκηση
Πλήρες γιαούρτι
Το γιαούρτι γενικά είναι μια από τις ιδανικότερες τροφές μετά την άσκηση. Όχι όμως το πήρες σε λιπαρά. Προτιμήστε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και σκέτο χωρίς μαρμελάδες, ζάχαρη και άλλα τέτοια.
Λευκό ψωμί
Μπορεί το λευκό ψωμί να είναι πλούσιο σε εύπεπτους υδατάνθρακες, όμως περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης και ζάχαρης. Το καλύτερο είδος ψωμιού μετά της γυμναστική είναι το ολικής αλέσεως.
Προσοχή στα λαχανικά.
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πως πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στη διατροφή μας. όχι όμως μετά τη γυμναστική. Φάτε λαχανικά τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.
Πίτσα,Σουβλάκια
Δεν νομίζω να θέλει ιδιαίτερη εξήγηση εδώ... Εννοείται πως θα φάτε και πίτσα και σουβλάκια όσο και αν γυμνάζεστε... Όχι όμως αμέσως μετά τη γυμναστική. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες πριν βάλετε τόσο πολλά κορεσμένα λιπαρά στον οργανισμό σας.
Σοκολάτα
Εντάξει εννοείται πως απαγορεύεται η σοκολάτα γάλακτος. Αν θέλετε πραγματικά να φάτε σοκολάτα προτιμήστε τη μαύρη με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Πηγή: www.ediva.gr