Aιωνία η μνήμη του Απόστολου Σουγκλάκου που πέθανε πριν από οκτώ χρόνια από εγκεφαλικό στη Ρόδο. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω το 1996 σε αγώνες κατς που είχε διοργανώσει στον «Τάφο του Ινδού». Πριν τους αγώνες ως συνήθως υπήρχε το build up με αφίσες που είχαν κολλήσει στην Αθήνα με το σλόγκαν «Ποιος θα δείρει τον Σουγκλάκο;».

Για όσους δεν το ξέρουν στις αφίσες γραφόταν το «Ποιος θα δείρει τον Σουγκλάκο;» και από κάτω είχε τη φωτογραφία ενός επίκαιρου εχθρού του Εθνους. Πλακωνόμαστε δηλαδή με την ΠΓΔΜ για την ονομασία; Από κάτω είχε τη φωτογραφία του αιμοβόρου Λούγκρα Μαρκόβσκι, από την ΠΓΔΜ που ήθελε να ταπεινώσει όλο το ελληνικό έθνος αλλά ευτυχώς υπήρχε ο Σουγκλάκος για να υπερασπίσει την τιμή του. Γινόταν το έλα να δεις στα Ιμια; Ο Σουγκλάκος θα αντιμετώπιζε τον Μουσταφά Φούστογλου που είχε δηλώσει ότι θα πηδήξει όλους τους Ελληνες κατ’ αλφαβητική σειρά. Και πάει λέγοντας.

 

ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜEΝΟ τουρνουά που ήταν στον «Τάφο του Ινδού» αν θυμάμαι καλά, τον Σουγκλάκο ήθελε να δείρει ο Τούρκος. Είχα πάει για να γράψω το ματς για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και παρά το διαβολεμένο κρύο αφού οι αγώνες γινόντουσαν Δεκέμβριο, το γήπεδο είχε γεμίσει. Παρουσιαστής των αγώνων ήταν ο πρόεδρος των μάγων Ελλάδος, που τότε ήταν στην επικαιρότητα, αφού είχε απογευματινή εκπομπή στο κανάλι του Λεβέντη. Παρουσίασε το πρώτο ματς με δύο θρύλους του κατς που ο ένας ήταν γέρος και ο άλλος πιο γέρος, παρουσίασε το δεύτερο που έπαιζαν δύο μεγαλύτερης ηλικίας και λίγο πριν φτάσουμε στο ματς Κατσαντώνης εναντίον Αλή Πασά ήρθε το ματς της ημέρας. Επάνω στο ρινγκ ανέβηκε ο Σουγκλάκος που ανακοίνωσε ότι ο δειλός Τούρκος Φούστογλου την είχε πουλέψει, αλλά θα αντιμετώπιζε τον πολύ πιο επικίνδυνο Ανθρωπο Τίγρη. Ο Ανθρωπος Τίγρης κατέβηκε τα σκαλάκια του «Τάφου» ευτυχώς χωρίς να πατήσει την ουρά, αφού η στολή ήταν πέντε νούμερα πιο μεγάλη από τα μέτρα του. Ανέβηκε στο ρινγκ, έκανε τρία γκρρρ και άρχισε να παλεύει. Αφού ο Σουγκλάκος βρέθηκε δύο-τρεις φορές σε δύσκολη θέση, κυρίως λόγω της αντιαθλητικής συμπεριφοράς του Ανθρώπου Τίγρη, πήρε ανάποδες και γύρισε την ουρά στον λαιμό του ατυχούς αιλουροειδούς. Ο Τίγρης άρχισε να κάνει γκλου, γκλου, ο διαιτητής είχε πάει δίπλα του και του φώναζε «Αμπάντον, Ανθρωπε Τίγρη» και κάποια στιγμή πριν ο Σουγκλάκος τον καρυδώσει, χτύπησε το χέρι στο ρινγκ ότι εγκαταλείπει. Ο Σουγκλάκος όμως ήταν αδίστακτος. «Θέλετε να του βγάλω τη μάσκα;». «Ναι, ναι!» φώναζε το αντιτιγρικό κοινό. Ο Σουγκλάκος έσπασε τη λαβή για να τη βγάλει, αλλά ο δειλός Τίγρης εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή και την πούλεψε στα σκαλοπάτια για να κρατήσει το σασπένς και στο επόμενο ματς.

ΜEΡΕΣ μετά το ματς ο Σουγκλάκος είχε έρθει στον «Φίλαθλο» για να πληρώσει τη διαφήμιση που είχε βάλει. Συνοδευόταν από έναν άλλο μεγάλης ηλικίας κατσέρ που όταν με είδε στράβωσε. «Ρε φίλε, εμείς κάνουμε αθλητισμό και εσύ γράφεις και μας κάνεις πλάκα;».

Κατάλαβα ότι εκτός από κατσέρ στήριζε την αλλαγή, αλλά έλεγχε την εξουσία και ήταν αναγνώστης της «Ελευθεροτυπίας». Ετοιμάστηκα να κάνω τον Ανθρωπο Τίγρη και να αρχίσω να τρέχω στα γραφεία του Κουρή. Ο Σουγκλάκος τον σταμάτησε. «Ο,τι και να γράφει, καλό είναι για μας» του είπε. Σε εμένα πρόσθεσε: «Μην τον συνερίζεσαι. Δεν καταλαβαίνει από δημοσιότητα».

 

ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚO του Απόστολου Σουγκλάκου ήταν ότι καταλάβαινε από δημοσιότητα. Είχε εξαιρετικό χαρακτήρα και όποιον ρόλο και αν έπαιζε, τον έπαιζε tongue in cheek, όπως λένε οι Αγγλοι τον τρόπο ερμηνείας που γίνεται σοβαρά αλλά και λίγο σαν να κοροϊδεύεις τον ρόλο. Είχε παίξει πάνω από 25 ταινίες - αριστουργήματα μετά τα μέσα του ’80. Μαύρο Γάλα, Πανικός στα Σχολεία, Το Ρεμάλι της Αθήνας και Πανικός στη Συγγρού είναι ό,τι καλύτερο έχει δώσει το ελληνικό cult cinema.

 

ΥΓ.: Κάθε ομοιότητα με τον Ανθρωπο Τίγρη είναι συμπτωματική.

Πηγή: SportDay