Κάποιες τροφές ωστόσο, στο πλαίσιο της κατάλληλης δίαιτας και συνδυασμένες με σωματική άσκηση, μπορούν να δώσουν ώθηση στο μεταβολισμό και να κάψουν έξτρα λίπος.
Τέτοιες τροφές είναι:
-Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά συμβάλλουν στην προστασία του μυϊκού ιστού και στην αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
-Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αμυλούχων υδατανθράκων, που λόγω της αργής απορρόφησής τους διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό.
-Τα χόρτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γεμίζουν το στομάχι με λίγες θερμίδες και προκαλούν ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού. Προτιμήστε αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανό, μανιτάρια, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, παντζάρι, πιπεριές (ιδίως τις καυτερές), πράσα, ραδίκια, ραπανάκι, ρόκα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγι, σταμναγκάθι, τσουκνίδα, φασολάκια.
-Τα όσπρια λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορεσμό της πείνας και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
-Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όταν καταναλώνονται με μέτρο, καθώς έχουν αρκετές θερμίδες, δρουν ευεργετικά στον έλεγχο της πείνας και το μεταβολισμό του λίπους. Προτιμήστε αμύγδαλα, ηλιόσπορο, καρύδια, κολοκυθόσπορο, κουκουνάρι, λιναρόσπορο, σουσάμι, σπόρους Chia, φιστίκια.
-Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, που αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης.
Επίσης καυτερά μπαχαρικά, καφές, τσάι και παγωμένο νερό μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων.
Πηγή: www.onmed.gr