Μια 20ετία γεμάτη συγκινήσεις. Μια 20ετία γεμάτη αξέχαστους αγώνες. Σημαντικές νίκες και ήττες, σπουδαίοι πρωταγωνιστές, ιστορικά αποτελέσμα και τίτλοι-ορόσημα.

Το sportdog θυμάται 20 κορυφαία παιχνίδια από το 2000 μέχρι σήμερα, 20 στιγμές που γράφτηκαν με "χρυσά" γράμματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Σας τις παρουσιάζουμε με εντελώς τυχαία σειρά...

24 Σεπτεμβρίου 2005: Ελλάδα-Γαλλία - Ημιτελικός Eurobasket

Το όνειρο του χρυσού μεταλλίου μοιάζει να σβήνει, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω με 64-66 στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μέχρι που συμβαίνει το αδιανόητο. Ο Νίκος Ζήσης δίνει την μπάλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Βασίλης Σκουντής φωνάζει «βάλ' το αγόρι μου» και ο «3D» υπακούει. Πετυχαίνει το μεγαλύτερο τρίποντο της τεράστιας καριέρας του για το τελικό 67-66 και μας στέλνει στον τελικό. Λίγες ημέρες μετά, το χρυσό ήρθε κόντρα στη Γερμανία του Νοβίτσκι με χαρακτηριστική άνεση (78-62).

1 Σεπτεμβρίου 2006: Ελλάδα-ΗΠΑ - Ημιτελικός Μουντομπάσκετ

Σε έναν επικό ημιτελικό η παρέα του Παναγιώτη Γιαννάκη ρίχνει στο καναβάτσο τις ΗΠΑ των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Γουέιντ και πολλών άλλων αστέρων με 101-95, βγάζοντας ξανά μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους. Ο τελικός χάθηκε από την Ισπανία του Ναβάρο, αλλά το έπος της Σαϊτάμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

4 Ιουλίου 2004: Ελλάδα-Πορτογαλία - Τελικός Euro

Η Ελλάδα πετυχαίνει το θαύμα των θαυμάτων! Με τη «χρυσή» κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα, επικρατεί 1-0 των διοργανωτών Πορτογάλων στη Λισσαβόνα και ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης, σοκάροντας ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και όχι μόνο.

9 Απριλίου 2002: Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός - Προημιτελικός Champions League

Ο Παναθηναϊκός φτάνει μια ανάσα από το να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νόου». Οι Πράσινοι ψάχνουν ένα γκολ, όμως αρχικά ο διαιτητής τους αρνείται καθαρό πέναλτι και στη συνέχεια ο Πουγιόλ αποσοβεί σίγουρο γκολ πάνω στη γραμμή σε πλασέ του Κωνσταντίνου. Το τελικό 3-1 δίνει την πρόκριση στην Μπάρτσα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίνεται στο Τριφύλλι.

10 Φεβρουαρίου 2019: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός - Superleague

Τριάντα τέσσερα χρόνια αναμονής είναι πάρα πολλά. Ο διψασμένος για τίτλο ΠΑΟΚ κυριαρχεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τον νικά με 3-1 και ουσιαστικά «σφραγίζει» την επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την κατάμεστη Τούμπα να ζει μεγάλες στιγμές.

24 Ιουνίου 2014: Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού - Μουντιάλ

Πιο συγκλονιστικό τρόπο για να πάμε πρώτη φορά στους 16 του Μουντιάλ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ο Γιώργος Σαμαράς κερδίζει πέναλτι στις καθυστερήσεις, το εκτελεί ο ίδιος με ολύμπια ψυχραιμία και «γράφει» το 2-1 που χαρίζει επική πρόκριση στην Ελλάδα.

13 Μαΐου 2012: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ -  Τελικός Euroleague

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεσμού, ένα μπασκετικό έπος. Όταν ο Ολυμπιακός σόκαρε τη «ρωσική αρκούδα» στην Κωνσταντινούπολη και κατακτούσε τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο, με το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη να γράφει το τελικό 62-61.

12 Μαΐου 2013: Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης - Τελικός Euroleague

Οι Ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα το έκαναν ξανά και στέφθηκαν back to back πρωταθλητές Ευρώπης! Με έναν Βασίλη Σπανούλη εξωπραγματικό κατάφεραν και επικράτησαν της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88.

30 Μαΐου 2016: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός - Τελικοί Basket League

Ίσως οι πιο συναρπαστικοί τελικοί στην ιστορία της Α1. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πλεονέκτημα έδρας, το οποίο έσπασε ο Παναθηναϊκός. Στο ΟΑΚΑ οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το 1-1 και στο ΣΕΦ πανηγύρισαν το 2-1. Το 3-1 ήρθε στο ΟΑΚΑ δια χειρός Σπανούλη που έγραψε το 81-82 σε μια εκπληκτική νύχτα για τους Πειραιώτες, αλλά μια απογοητευτική για το Τριφύλλι, καθώς πέρα από το χαμένο πρωτάθλημα είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να παίζει το τελευταίο του ματς με το τριφύλλι στο στήθος.

5 Μαΐου 2002: Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός - Τελικός Euroleague

Η χρονιά που οι Πράσινοι κατέκτησαν τον τρίτο και πιο μάγκικο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία τους και πέτυχαν αυτό που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει. Νίκησαν τους Ιταλούς μέσα στην έδρα τους με 89-83 και έφεραν το τρόπαιο στην Αθήνα.

6 Μαΐου 2018: ΑΕΚ-Μονακό - Τελικός BCL

Η Βασίλισσα επέστρεψε στο θρόνο της, μέσα στο σπίτι της και πανηγύρισε την κατάκτηση του νεοσύστατου θεσμού μαζί με τον κόσμο της, επικρατώντας με 100-94 της Μονακό. Αυτό ήταν και το 3ο ευρωπαϊκό της ιστορίας της, μετά το έπος του 1968 στο Καλλιμάρμαρο και το Σαπόρτα το 2000.

1 Μαΐου 2009: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός - Ημιτελικός Final Four Euroleague

Στην επιστροφή των Ερυθρόλευκων στην τελική φάση της διοργάνωσης τέθηκαν αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό, σε ένα συγκλονιστικό ματς, με τους Πράσινους να είναι εκείνοι που πανηγύρισαν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό με 84-82. Εκεί το Τριφύλλι κατέκτησε το πέμπτο αστέρι του, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

6 Μαΐου 2007: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ - Τελικός Euroleague

Ο Παναθηναϊκός σε ένα φοβερό τελικό μέσα στο σπίτι του επικράτησε της ΤΣΣΚΑ και πανηγύρισε τον τέταρτο τίτλο του στο Final Four της Αθήνας. Με την παρουσία χιλιάδων οπαδών του Τριφυλλιού οι παίκτες του Ζοτς, παρότι είχαν απέναντι τους τον φοβερό Παπαλουκά σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο στην οροφή του ΟΑΚΑ.

21 Νοεμβρίου 2006: ΑΕΚ-Μίλαν - Champions League

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ έζησε μία από τις μαγικότερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της. Η Ένωση επικράτησε 1-0 της τεράστιας Μίλαν, η οποία στο τέλος της διοργάνωσης κατέκτησε στο ίδιο γήπεδο το Champions League (επικρατώντας 3-1 της Λίβερπουλ). Οι «ροσονέρι» ήταν το απόλυτο φαβορί, ο Στέφανο Σορεντίνο όμως αποδείχτηκε φύλακας άγγελος και ο Ζούλιο Σέζαρ με εύστοχη εκτέλεση φάουλ στο 32' υπέγραψε μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές νίκες του Δικεφάλου.

2 Μαΐου 2009: ΑΕΚ-Ολυμπιακός - Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

Έχει χαρακτηριστεί ως ο τελικός των τελικών στον θεσμό και όχι άδικα. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με δύο γκολ του Μπλάνκο (2-0). Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με Ντάρμπισαϊρ και Ντουντού έφερε το ματς στα ίσια, με τον Σκόκο να κάνει στη συνέχεια το 3-2 και τον Ντάρμπισαϊρ ξανά το 3-3. Γκαλέτι και Σκόκο σκόραραν στην παράταση για το 4-4 που έστειλε τις δύο ομάδες στα πέναλτι. Εκεί έγινε χαμός! Τα 5 που χτύπησε η κάθε ομάδα δεν ήταν αρκετά για να χρίσουν νικητή. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις δύο ομάδες να χτυπούν 29 πέναλτι, με τον Αντώνη Νικοπολίδη να ευστοχεί στο τελευταίο οδηγώντας την κούπα στο λιμάνι.

24 Σεπτεμβρίου 2017: ΑΕΚ-Ολυμπιακός - Superleague

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με γκολ των Μαρίν και Οφόε, η Ένωση όμως ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Ισοφάρισε με δύο προσωπικά γκολ του Χριστοδουλόπουλου και ο Μάνταλος λίγο πριν τη συμπλήρωση των 90' σημείωσε το γκολ της επικής ανατροπής, με τους «κιτρινόμαυρους» να φεύγουν νικητές επικρατώντας 3-2. Μία νίκη που σε συνδυασμό με την επικράτηση και στο δεύτερο ντέρμπι του Καραϊσκάκη, ξανά με ανατροπή (1-2), έφερε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια.

30 Νοεμβρίου 2011: Τότεναμ-ΠΑΟΚ - Europa League

Γραμμένη με « χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά είναι η συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι Θεσσαλονικείς πήραν τεράστιο «διπλό» (2-1) μέσα στο Λονδίνο, με σκόρερς τους Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη και συνάμα την πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης.

2 Μαρτίου 2014: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός - Superleague

Ένα από τα ντέρμπι που μένουν χαραγμένα στο μυαλό, καθώς οι Πράσινοι πέτυχαν μία ανέλπιστη και σπουδαία νίκη με 3-0 μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», βάζοντας τέλος στο αήττητο του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν. Τα γκολ του Τριφυλλιού σημείωσαν οι Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέντ.

21 Μαρτίου 2001: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός - Προημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας

Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε... δαιμονισμένος, επικρατώντας σε ένα ιστορικό ματς με 4-1 μέσα στη Λεωφόρο και με την γκολάρα του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα από το... σπίτι του να παραμένει ακόμα χαραγμένη στο μυαλό.

1 Δεκεμβρίου 2020: Ατλέτικο Μαδρίτης-Άρης 2-3 - Europa League

Μία από τις σπουδαιότερες εκτός έδρας νίκες ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη είναι αυτή του Άρη επί της Ατλέτικο με 3-2 μέσα στο «Βιθέντε Καλδερόν». Οι Κίτρινοι σκόραραν δύο φορές με τον Σέρχιο Κόκε και μία με τον Λαζαρίδη για να φτάσουν στην τεράστια νίκη απέναντι στην τότε κάτοχο του Europa League, αλλά και του Σούπερ Καπ Ευρώπης, πετώντας την εκτός των «32» της διοργάνωσης.

«