- Το «νταμπλ» του Ρώσου Εβγκένι Ρίλοφ στα 100 και τα 200 μέτρα ύπτιο δεν πέρασε απαρατήρητο και έκανε κάποιους ανθρώπους να... τρίζουν τα δόντια τους από οργή. Συγκεκριμένα, τον Αμερικανό Ράιαν Μέρφι, ο οποίος είχε πετύχει το συγκεκριμένο «νταμπλ» πριν από πέντε χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ερωτηθείς για τον νεαρό Ρώσο, ο οποίος τον άφησε στην δεύτερη θέση στον σημερινό τελικό των 200 μέτρων, ο Μέρφι έκανε ένα σιβυλλικό σχόλιο: «Έχω 15 σκέψεις, οι 13 από αυτές θα με βάλουν σε μπελάδες (...) Είναι τεράστιο ψυχικό βάρος για εμένα να κολυμπάω σε μία κούρσα που πιθανότατα δεν ήταν "καθαρή"».
Ένας υπαινιγμός χωρίς αμφιβολία για τη φήμη της Ρωσίας, η οποία αγωνίζεται στο Τόκιο υπό ουδέτερη σημαία, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το CAS στα τέλη του 2020, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του συστήματος κρατικού ντόπινγκ από τη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο 24χρονος Ρίλοφ, δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνω αυτόν τον υπαινιγμό». «Εάν κοιτάξετε την εμφάνιση και τη φυσιολογία μου, είναι ένας μάλλον περίεργος υπαινιγμός. Είμαι πολύ έκπληκτος που το ακούω» πρόσθεσε.
Όμως, αυτό το σχόλιο του Μέρφι προκάλεσε αντιδράσεις και στη Μόσχα. «Πόσο άσχημα εκνευρίζουν οι νίκες μας συγκεκριμένους συναδέλφους μας» έγραψε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Twitter και πρόσθεσε: «Ναι, είμαστε εδώ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε το δικαίωμα.
Θέλετε δεν θέλετε (...) πρέπει να μάθετε να χάνετε. Δεν θα σας παρηγορήσουμε. Συγχωρήστε αυτούς που είναι πιο αδύναμοι». Θέση στο θέμα πήρε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου. «Οι αθλητές μας πρέπει να κατακτούν μετάλλια -κατά προτίμηση χρυσά- και να μη δίνουν προσοχή σε όλα αυτά. Οι κάτοχοι μεταλλίων είναι πάνω από την κριτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
- Ο Τεντί Ρινέρ αναζητούσε το τρίτο διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιό του στα +100 κιλά του τζούντο, ωστόσο ο 32χρονος Γάλλος αιφνιδιάστηκε από τον Ρώσο Ταμερλάν Μπασάεφ στους προημιτελικούς, στον τρίτο αγώνα του, στο "Golden Score", σε μια «μονομαχία» που φαινόταν... ακίνδυνη.
Παρ' όλα αυτά, ο γεννημένος στη Γουαδελούπη τζουντόκα ξεπέρασε γρήγορα την απογοήτευσή του και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το τέταρτο μετάλλιο σε ισάριθμες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. χρυσά το 2012 και το 2016, χάλκινα το 2008 και το 2020). «Έπρεπε να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας για να πάρουμε αυτό το μετάλλιο. Αυτό με κάνει τον πιο επιτυχημένο στο άθλημά μου» δήλωσε μετά την προσπάθειά του.
- Σε ηλικία 52 ετών, η Γεωργιανή Νίνο Σαλουκβάτζε, η οποία κατετάγη 25η στα 25 μέτρα σπορ πιστόλι και 31η στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, έγραψε Ιστορία, καθώς μετείχε στο Τόκιο στην ένατη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων της καριέρας της, επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ για γυναίκα!
Η πολύπειρη αθλήτρια, η οποία έκανε ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες το... μακρινό 1988 στη Σεούλ, κατακτώντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στα 25 μέτρα πιστόλι και το ασημένιο στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, απέχει πλέον μια... διοργάνωση από το σχετικό ρεκόρ του Καναδού αναβάτη, Ίαν Μίλαρντ που μετείχε σε δέκα «εκδόσεις» Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Σαλουκβάτζε θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει για μια Ολυμπιάδα και να δώσει το «παρών» στους δέκατους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της. «Ο γιός μου, ο οποίος ασχολείται με τη σκοποβολή, απαίτησε από μένα να μετάσχω στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν σε μόλις τρία χρόνια. Εάν δεν το κάνω, θα σταματήσει τη σκοποβολή. Και δεν θέλω να σταματήσει...» δήλωσε.
Ο γιός της, Τσότνε Ματσαβαριάνι, μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, σε ηλικία 18 ετών, αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για το Τόκιο. Έχοντας λοιπόν ως κίνητρο τον γιό της και με την καθοδήγηση του 90χρονου πατέρα της, η Νίνο Σαλουκβάτζε ενδέχεται να μην έχει τελειώσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες...
- Μπορεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς να μην είχε χάσει σετ από τη στιγμή που έφτασε στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μετρούσε πέντε σερί νίκες κόντρα στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, αλλά ο Σέρβος έπεσε θύμα έκπληξης από τον Γερμανό, ο οποίος επικράτησε με 1-6, 6-3, 6-1.
Ενώ έχανε 1-0 σετ και ο «Νόλε» του έκανε "break" στο δεύτερο, ο Ζβέρεφ «ξύπνησε» ξαφνικά και άρχισε να... σφυροκοπάει τον Τζόκοβιτς, ο οποίος κατέρρευσε. «Όταν ήμουν πίσω στο σκορ, δεν έπαιζα τόσο άσχημα (...), αλλά απέναντί του αυτό δεν είναι αρκετό.
Έτσι, όταν έχασα το σερβίς μου στο δεύτερο σετ, άρχισα να παίρνω περισσότερα ρίσκα και αυτό απέδωσε» δήλωσε μετά τον αγώνα ο Ζβέρεφ. Ο Γερμανός έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο την Κυριακή, εφόσον νικήσει τον Ρώσο Κάρεν Χατσάνοφ.
Επίσης, με τη νίκη του ο Ζβέρεφ έβαλε τέλος στο όνειρο του Τζόκοβιτς να πετύχει το "Golden Slam", δηλαδή να κατακτήσει την ίδια χρονιά τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίτευγμα που έχει πετύχει μόνο η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ το 1988.
- Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατία του Παλάου, της νησιωτικής χώρας που βρίσκεται στα βόρεια της Ινδονησίας, ο Σον Ντινγκίλιους Γουάλας δεν διαθέτει τους... κοιλιακούς του σούπερ σταρ της κολύμβησης, Κάλεμπ Ντρέσελ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να λάβει μέρος για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο 27χρονος κατετάγη τέταρτος στην 2η σειρά των 50μ. ελεύθερο με επίδοση 27.46, η οποία του χάρισε την 67η θέση μεταξύ των 73 αθλητών που μετείχαν στον προκριματικό του αγωνίσματος, πολύ μακριά από τον Ντρέσελ, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος της ημέρας με 21.32...
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ