Αθλητικό Σαν Σήμερα: Το Sportdog παρουσιάζει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

Δείτε τι συνέβη στις 2 Ιανουαρίου:

1832: Ιδρύεται το πρώτο κλαμπ ποδηλασίας στην Αμερική, το Orchard Curling Club.

1876: Ξεκινάει το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της National League από 8 ομάδες (Philadelphia, Hartford, Boston, Chicago, Cincinnati, Louisville, St. Louis και New York).

1897: Γεννιέται ο Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς) από το 1930 έως το 1946.

1971: 66 θεατές σκοτώνονται στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers- Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

Στο συγκεκριμένο γήπεδο ποδοπατήθηκε το πλήθος, στη διάρκεια του παραδοσιακού ντέρμπι της Γλασκόβης και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 66 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200. Έγινε στα σκαλιά μιας εξόδου του «Άιμπροξ Παρκ», στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Ήταν η χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη Βρετανία μέχρι την τραγωδία του «Χίλσμπορο» το 1989 στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Η ιδιοκτήτρια του γηπέδου, ομάδα των Ρέιντζερς, αργότερα θεωρήθηκε υπεύθυνη για έναν από τους θανάτους από τους αρμόδιους φορείς. Η ομάδα δεν αμφισβήτησε την απόφαση και στη συνέχεια μηνύθηκε για άλλες 60 περιπτώσεις από τους συγγενείς των θυμάτων.

Η τραγωδία του 1971 δεν ήταν η πρώτη για το «Άιμπροξ». Το 1902 σε ένα διεθνές παιχνίδι ανάμεσα στη Σκωτία και την Αγγλία, κατέρρευσε το πίσω μέρος της κερκίδας «West Tribune» λόγω ισχυρής βροχόπτωσης την προηγούμενη νύχτα και είχε προκαλέσει 25 θανάτους και πάνω από 500 τραυματισμούς… Το 1963 είχαν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του κλιμακοστασίου δίπλα στο διάδρομο 13, γνωστό ως Stairway 13, το οποίο αποτελεί παράλληλα και την πλησιέστερη έξοδο προς τον σταθμό του μετρό Copland Road. Τεκμηριώθηκε ότι οι σκάλες παρείχαν πολύ λίγη ελευθερία κινήσεων λόγω της πίεσης του πλήθους. Στο δυστύχημα του 1971 αρκετοί άνθρωποι παρασύρθηκαν από το πλήθος και δεν είχαν επιλογή να κινηθούν προς κάποια κατεύθυνση… Στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 είχαν σκοτωθεί δυο άνθρωποι σε ανάλογο συνωστισμό, ενώ το 1967 οκτώ θεατές τραυματίστηκαν φεύγοντας από το γήπεδο. Το 1969 υπήρξαν 26 τραυματισμοί στο «Stairway 13» με τη Ρέιντζερς να έχει πληρώσει πάνω από 150.000 λίρες για βελτιώσεις στο «Άιμπροξ», που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. λίρες σήμερα. Ένα ποσό που για την εποχή θεωρήθηκε πολύ σημαντικό.

1997: Ο 30χρονος Τούρκος πολυολυμπιονίκης αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεΐμάνογλου, ο αποκαλούμενος και "Ηρακλής Τσέπης", ανακοινώνει ότι, αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1998: Η τενίστρια Helen Wills Moody, κάτοχος 8 Wimbledon, 7 US Open και 4 Roland Garros, πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών. Ήταν και αυτή, όπως και ο Bjorn Borg, αυτοδίδακτη (χωρίς ούτε ένα μάθημα).