Ένα πανό με πολύ μεγάλο νόημα ανήρτησε η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών «Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων» κατά την παρουσία της στην πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στο «Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», στη Λευκωσία, το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου με τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, στο περιθώριο του τελικού του Κυπέλλου ΟΠΑΠ Ανδρών 2022-23 στο Χάντμπολ ανάμεσα σε Ανόρθωση με τον Παρνασσό Στροβόλου.
«Ου περί Ομοσπονδίας τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί ενώσεως», ανέφερε το μήνυμα των μαθητών, το οποίο ήταν μία παράφραση της απάντησης του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον βρετανό κυβερνήτη, στρατάρχη Χάρντινγκ όταν προσπάθησε να τον εξαγοράσει, όταν συνελήφθη το 1956, μία απάντηση, την οποία ο θυμόταν από του αρχαίου Ηροδότου την Ιστορία όπου περιέγραφε την ελληνική αντίσταση στους Πέρσες εισβολείς των Μηδικών Πολέμων του 480 προ Χριστού.
Το πανό των παιδιών της ΕΦΕΝ περιείχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και ένα δεύτερο που αφορά τον στόχο του αγώνα της ΕΟΚΑ, δηλαδή την Ένωση με την Ελλάδα. Οι μαθητές έδειξαν με την κίνησή τους, ότι το πνεύμα του ηρωικού "Μιλτιάδη" της ΕΟΚΑ ζει και βασιλεύει στην Κύπρο.
«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 1ης Απριλίου
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, παρευρεθήκαμε στο ετήσιο τρισάγιο μνημόσυνο, των Ηρώων της Δοξασμένης ΕΟΚΑ, στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου και καταθέσαμε στεφάνι.
Έπειτα, δώσαμε το παρόν μας, στην πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, στο Στάδιο «Ελευθερία.
Ως τα ελληνικά νιάτα του τόπου, δώσαμε δυναμικά το παρόν μας στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 1ης Απριλίου, της σημαντικότερης επετείου του νησιού μας. 68 χρόνια από εκείνη την ένδοξη μέρα, που οι αγωνιστές μας πήραν την ανηφοριά, πήραν τα μονοπάτια που παν στη Λευτεριά. 68 χρόνια μετά, εμείς μπροστάρηδες στον Αγώνα, να υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της ΕΟΚΑ και του Ελληνισμού ήταν ένας: Ένωσις και μόνον Ένωσις! Δεν αναιρείται, δεν καταργείται, δεν εγκαταλείπεται. Τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν», αναφέρει η ανάρτηση της ΛΕΦΕΝ.
Στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, η Sabbianco Aνόρθωση κέρδισε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΠΑΠ Ανδρών 2022-23 τον Παρνασσό με 28-23 και στέφθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά Κυπελλούχος Κύπρου στο Χάντμπολ.
To Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» είναι κλειστό αθλητικό στάδιο στην Έγκωμη στην Κύπρο. Ανήκει στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και βρίσκεται δίπλα από το Μακάρειο Στάδιο.
Η Έγκωμη είναι δήμος της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τους δώδεκα δήμους της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ένα μέρος της διοικητικής έκτασης του Δήμου Έγκωμης βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης.
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μάτσης
Ο Κυριάκος Μάτσης υπήρξε μία από τις ηρωικότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου. Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr, γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1926 στο Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας από αγρότες γονείς. Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να διαφαίνεται η έντονη προσωπικότητά του. Μέσα από τα σωζόμενα νεανικά του κείμενα διαφαίνεται ο προβληματισμός και η προθυμία του ν’ αγωνιστεί, όχι μόνο για την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και για κοινωνική δικαιοσύνη.
Γράφει χαρακτηριστικά σε ένα μαθητικό κείμενο του:
Θα ριχτώ στον αγώνα. Θα πολεμήσω τίμια και παλληκαρίσια. Θ’ αγωνιστῶ για το λαό. Τον βλέπω αμόρφωτο και θέλω να τον μορφώσω, τον βλέπω αδικημένο και θέλω να τον δικαιώσω...
Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της Αμμοχώστου το 1945 και τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα χρόνια των σπουδών του συμπίπτουν με τον Εμφύλιο Πόλεμο και ο Μάτσης εντάσσεται στο αντικομμουνιστικό στρατόπεδο. Δεν διστάζει όμως να υπερασπιστεί στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ένα συμπατριώτη κομμουνιστή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
Το 1952 αποφοίτησε από τη σχολή του κι επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άσκησε για λίγο το επάγγελμα του γεωπόνου. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1955, εντάχθηκε μεταξύ των πρώτων στις τάξεις της ΕΟΚΑ.
Στις 6 Ιανουαρίου 1956 συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές, εγκλείστηκε στα κρατητήρια της Ομορφίτας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, από όπου, στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, δραπέτευσε κι ενώθηκε πάλι με τους μαχητές τού αγώνα.
Μετά τη δραπέτευσή του με απόφαση του ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεωργίου Γρίβα, ανέλαβε τομεάρχης Κυρήνειας, με κύριο τομέα δράσης την οροσειρά του Πενταδάχτυλου. Στις 19 Νοεμβρίου 1958, ύστερα από προδοσία, το κρησφύγετό του στο χωριό Δίκωμο περικυκλώθηκε από ισχυρή δύναμη Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι τού ζήτησαν να παραδοθεί. Ο Μάτσης όμως προτίμησε να πεθάνει αγωνιζόμενος, παρά να πέσει ζωντανός στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων.
Ο συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος περιγράφει την προδοσία. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 ο αγωνιστής βρισκόταν στο κάτω Δίκωμο, στις πλαγιές του Πενταδάκτυλου. Οι στρατιώτες εντόπισαν την είσοδο του κρησφύγετου και άρχισαν να σπάζουν το κάλυμμα.
Από κάτω, από την υπόγεια κρύπτη, άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός. Οι εγκλωβισμένοι αντάρτες έκαιγαν έγγραφα της οργάνωσης. Ο Μάτσης διέταξε τους δύο συναγωνιστές να παραδοθούν. Οι Χριστοδούλου και Σοφιόπουλος αρνήθηκαν. Ο Μάτσης όμως επέμεινε.
Φιλώντας τον δακρυσμένοι, βγήκαν από το υπόγειο, ενώ ένας αξιωματικός απευθύνθηκε στον αρχηγό σε σπαστά ελληνικά: “Κυριάκο Μάτση, παραδώσου!”.
“Όχι”, απάντησε εκείνος.
“Κυριάκο Μάτση, παραδώσου!”, επανέλαβε ο επικεφαλής του αποσπάσματος.
Ακολούθησε μια στιχομυθία κατά την οποία οι Βρετανοί απειλούσαν τον Μάτση ότι θα τον έκαιγαν ζωντανό.
«Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας. Ζωντανό από εδώ μέσα δεν θα με βγάλετε. Αν τολμάτε, ελάτε!», απάντησε ο Κύπριος αγωνιστής.
Οι Βρετανοί έριξαν στην κρύπτη χειροβομβίδες και ο Κυριάκος Μάτσης βρήκε ακαριαίο θάνατο.
Ο Κυριάκος Μάτσης κείτονταν νεκρός, διαμελισμένος από τις εκρήξεις. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά δύο υποπολυβόλα.
Ο πατέρας του, Χριστοφής Μάτσης, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του γιου του, δήλωσε: «Τόσον εγώ όσο και η σύζυγός μου είμαστε υπερήφανοι για τον ηρωικό θάνατο του αγαπημένου μας παιδιού. Ο γιος μας αγωνίστηκε με όλη την δύναμη της ψυχής του για την ελευθερία του μαρτυρικού μας νησιού».
Ο ίδιος ο θρυλικός «Μιλτιάδης», προαισθανόμενος το τέλος του είχε γράψει:
«Λουλούδια πα στο μνήμα μου
να σπείρεις θέλεις τώρα
που των ιδεών το άνθισμα
θάφτηκε μες το χώμα…».
Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να παραδώσουν το λείψανο του Μάτση στην οικογένειά του, και το έθαψαν στον περίβολο των κεντρικών φυλακών Λευκωσίας, πλάι στον τάφο του Γρηγόρη Αυξεντίου (στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπως ονομάζονται σήμερα οι τάφοι των αγωνιστών που βρίσκονται στον περίβολο των φυλακών).
Τί είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένα πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που προτείνει ο ΟΗΕ, το οποίο πατά πάνω στην αρχιτεκτονική του διαχωρισμού της Κύπρου σε δύο περιοχές, η μία να έχει μόνο Έλληνες και η άλλη μόνο Τουρκοκύπριους. Πρόκειται για μία λύση, η οποία χωρίζει το νησί σε δύο κράτη βασίζεται στο «Σχέδιο Ανάν», το οποίο είχε καταψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα του 2004.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ακυρώνει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία για να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κυριαρχία στο νησί (το βόρειο μέρος του οποίου έχει εποικήσει από το 1974 και μετά) και μάλιστα με επίσημο τρόπο…
Η ΔΔΟ χαρακτηρίζεται από τον αναλυτή Λεωνίδα Κουμάκη ως λύση… έκτρωμα για εφτά λόγους:
1) Καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και για την ίδρυση της οποίας κάποιοι έχυσαν αίμα, δηλαδή οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
2) Νομιμοποιεί την Τουρκική εισβολή και κατοχή επί του 37% του Κυπριακού εδάφους με μόνιμη και διαχρονική απειλή για το υπόλοιπο
3) Επαναβεβαιώνει την Βρετανική κυριαρχία σε Κυπριακά εδάφη
4) Νομιμοποιεί την αλλοίωση του Κυπριακού πληθυσμού με αθρόα «εισαγωγή» Τούρκων εποίκων στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας
5) Παραπλανάει επαίσχυντα τους πολίτες πως με την ΔΔΟ η Κύπρος δήθεν «ενώνεται» σε ένα Ομοσπονδιακό Κράτος, ενώ στην πράξη καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία, αγνοείται προκλητικά το Κοινοτικό Κεκτημένο και επιβάλλεται απαράδεκτος για τον 21ο αιώνα ρατσιστικός διαχωρισμός Κυπρίων πολιτών μέσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος
6) Επιβάλλει ένα εξωφρενικό «σύστημα» μιας δήθεν Ομοσπονδίας η οποία τεμαχίζει ρατσιστικά την Κύπρο επιβάλλοντας 3 διαφορετικές Κυβερνήσεις, 4 Βουλές, 3 Δημόσιες Υπηρεσίες, 3 Δικαστικές εξουσίες, 3 Αστυνομίες, 3 Κυριαρχίες και 3 ιθαγένειες!
7) Νομιμοποιεί εδάφη της κατεχόμενης Κύπρου σαν κέντρα αποθήκευσης και διακίνησης κάθε μορφής σκληρών ναρκωτικών και σαν παράδεισου παράνομου τζόγου, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και κάθε είδους παρανομίας.