Ινδίας με την Roundglass Παντζάμπ, την οποία οδήγησε στα σαλόνια της Indian Super League. Ο συμπατριώτης μας, όπως σας είχε πληροφορήσει το Sportdog.gr,  πήγε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην ασιατική χώρα και τον Μάρτιο του 2023 κατάφερε να φέρει μία πολύ μεγάλη επιτυχία στην ομάδα, στην οποία εργάζεται ένας ακόμα Έλληνας, ο Νίκος Τοπολιάτης.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, η επιτυχία του Έλληνα τεχνικού και του επιτελείου του, οφείλεται και σε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα. Το Παντζάμπ είναι μία περιοχή της Ινδίας, η οποία παράγει αθλητές. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που εξάγεται διαβάζοντας άρθρο της δρ. Βαϊσαλί Σάρμα στην ιστοσελίδα “Khalsa Vox” με τίτλο «Εορτάζοντας την επιτυχία των αθλητών από το Παντζάμπ».

Στο κείμενο η ερευνήτρια υποστηρίζει, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αξιοσημείωτη άνοδος των αθλητών από την περιοχή στην παγκόσμια αθλητική αρένα. «Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις, οι αθλητές του Παντζάμπ έχουν σπάσει τα εμπόδια και έχουν επηρεάσει σημαντικά τη διεθνή σκηνή. Οι ιστορίες επιτυχίας τους αποτελούν απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής τους, καθώς και της ανθεκτικότητας και του πνεύματος της κοινότητας του Παντζάμπι», σημειώνει για τους αθλητές από την περιοχή, οι οποίοι έχουν διαπρέψει σε διάφορα αθλήματα, από την πάλη μέχρι και σε ομαδικά σπορ.

Η αρθρογράφος στέκεται στο παράδειγμα του Μίλκα Σινγκ, μία προσωπικότητα που αναδύθηκε από τη φτώχεια και μία προσωπική τραγωδία και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σπρίντερ της Ινδίας. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, όπου έχασε για ελάχιστα το χάλκινο μετάλλιο, αλλά κέρδισε το χρυσό στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1958. Ο Σινγκ αποτελεί εθνικός ήρωας της χώρας και πηγή έμπνευση για πολλούς Ινδούς.

Στη συνέχεια στέκεται στο παράδειγμα του Σαντεέπ Σάρμα, ο οποίος είναι επαγγελματίας παίκτης χόκεϊ επί χόρτου, γνωστός για την εμπειρία του στα πέναλτι. Παρά τη φθίνουσα δημοτικότητα του αθλήματος στην Ινδία, τα επιτεύγματα του έχουν φέρει την προσοχή στο παιχνίδι στο Παντζάμπ. Η επιτυχία του ενέπνευσε πολλούς νέους της περιοχής να ασχοληθούν με το άθλημα και κράτησε το παιχνίδι ζωντανό στην περιοχή.

Υπάρχει και η περίπτωση της Χαρμπαπρέετ Καούρ, αθλήτρια του κρίκετ που έχει αφήσει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή. Η Καούρ έγραψε ιστορία το 2017, όταν σημείωσε αήττητο 171 σερί στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, βοηθώντας την Ινδία να φτάσει στον τελικό. «Η απόδοσή της ήταν μια υπενθύμιση ότι το γυναικείο κρίκετ στην Ινδία είναι εξίσου συναρπαστικό και ταλαντούχο με το κρίκετ των ανδρών», υπογραμμίζει η Σάρμα.

Αναφορά γίνεται και στον παλαιστή Σατπάλ Σινγκ, ο οποίος έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και είναι σεβαστός ως ήρωας στην ινδική κοινότητα πάλης. «Η επιτυχία του δεν οφείλεται μόνο στο φυσικό του ταλέντο αλλά και στην επιμονή και την αφοσίωσή του στην τέχνη του. Η ιστορία του εμπνέει νέους αθλητές του Παντζάμπ που προσπαθούν να κάνουν όνομα παγκοσμίως», τονίζει η Σάρμα, η οποία αφού αναφέρεται σε μερικές ακόμα περιπτώσεις αθλητών, όπως  του Σαντεέπ Σινγκ στο άθλημα του κανταμπί και του Βιτζεντέρ Σινγκ στην πυγμαχία, εξηγεί τους λόγους που η περιοχή έχει τόσο μεγάλη επιτυχία στον αθλητισμό.

«Οι ιστορίες αυτών των αθλητών είναι κάτι περισσότερο από ιστορίες επιτυχίας στον αθλητισμό. Αντιπροσωπεύουν την ανθεκτικότητα, τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα της κοινότητας του Παντζάμπ. Τα επιτεύγματά τους αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για την κοινότητά τους και εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές να ονειρεύονται μεγάλα και να κυνηγήσουν το πάθος τους.

Η άνοδος των Παντζάμπι αθλητών στην παγκόσμια αθλητική αρένα δεν οφείλεται μόνο στο φυσικό τους ταλέντο αλλά και στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους. Πολλοί αθλητές του Παντζάμπι έχουν ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν περιελάμβαναν έλλειψη υποδομών, χρηματοδότηση και διακρίσεις. Ωστόσο, οι αδιάκοπες προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς και πέτυχαν επιτυχία πέρα ​​από τις προσδοκίες κανενός», λέει.

Φέρνει όμως και τη Πολιτεία προ των ευθυνών της. «Η άνοδος των αθλητών του Παντζάμπ στην παγκόσμια αθλητική αρένα είναι σημαντική καθώς αμφισβητεί την ομογενοποίηση της αθλητικής κουλτούρας και παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική για τον αθλητισμό. Η επιτυχία των αθλητών του Παντζάμπ οδήγησε σε αυξημένη εκπροσώπηση και ποικιλομορφία στα αθλήματα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ένταξης και της ισότητας. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές και πόρους στο Παντζάμπ, ώστε να παρέχονται στους αθλητές του Παντζάμπ ευκαιρίες να αγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αντίκτυπος των αθλητών του Παντζάμπ ξεπερνά τον αθλητισμό, εμπνέοντας τους νεαρούς Πουντζάμπ να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να σπάσουν τα εμπόδια, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της».

Στο τέλος καταλήγει με το συμπέρασμα, ότι οι αθλητές από το Παντζάμπ έχουν κάνει μια αξιοσημείωτη συμβολή στο παγκόσμιο αθλητικό τοπίο. Οι ιστορίες επιτυχίας τους αποτελούν έμπνευση όχι μόνο για την κοινότητα του Παντζάμπ αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο. Επιπλέον, τα επιτεύγματά τους ξεπερνούν τον αθλητισμό.