Ο αείμνηστος Ινδός αθλητής, Μίλκα Σίνγκ είχε μια συγκλονιστική ιστορία για τη διχοτόμηση του 1947, την οποία εξήγησε σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Khalsa Vox.

Ο θρυλικός αθλητής του οποίου το ταξίδι ζωής αποτυπώθηκε στην ταινία, "Bhaag Milkha Bhaag" μοιράζεται τη συγκλονιστική ιστορία του, πως μεγάλωσε στην Γκομπιντμπουρά στο Κοτ Αντού, εν μέσω των ταραγμένων εποχών που οδήγησαν στη διαίρεση Ινδίας-Πακιστάν.

Η ιστορία εκτυλίσσεται ως εξής, κατά την έναρξη της διαίρεσης Ινδίας-Πακιστάν, ένας ξέφρενος όχλος επιτέθηκε στο Κοτ Άντου. Εν μέσω πυροβολισμών και χάους, ο Μίλκα Σινγκ είδε τον πατέρα του να χτυπιέται, ο οποίος τον προέτρεψε να φύγει για ασφάλεια με την κραυγή «Μπάγκ Μίλκα, Μπάαγκ», όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας.

Μέχρι τα ξημερώματα, είχε χάσει τραγικά ολόκληρη την οικογένειά του, εκτός από δύο αδέρφια. Πολλές γυναίκες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, να αποφύγουν την απαγωγή και την κακοποίηση από τους μουσουλμάνους επιτιθέμενους, έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Αφού ξέφυγε, ο Σινγκ άντεξε μια αιματοβαμμένη διαδρομή με το τρένο προς το Μουλτάν, κρύφτηκε φοβισμένος κάτω από ένα κάθισμα και αργότερα κατευθύνθηκε στο Φεροζεπούρ, μία πόλη που βρίσκεται στο Παντζάμπ της Ινδίας.

Στο Δελχί, μέσα στη φτώχεια και στις ασθένειες και στον απόηχο της διχοτόμησης, ο Σινγκ έκανε διάφορες δουλειές. Συνελήφθη μάλιστα επειδή έβαλε την αδερφή του να πουλάει κοσμήματα.

Παρά τις τραυματικές του εμπειρίες, η έμφυτη ανθεκτικότητα του Σινγκ, τον οδήγησε σε μια λαμπρή καριέρα ως δρομέας, δίνοντάς του τον τίτλο "The Flying Sikh". Ωστόσο, οι πληγές  παρέμειναν, ορατές.

Ο Μίλκα  είχε ατομικό ρεκόρ 20,7 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα στη Λαχόρη στις 31 Ιανουαρίου 1960. Αυτό τον οδήγησε σε ένα γενναίο σόου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης όπου τερμάτισε τέταρτος και σημείωσε εθνικό ρεκόρ 45,6 δευτερολέπτων στον τελικό των 400 μέτρων στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 χαρακτηρίστηκε ηρωϊκή και έμεινε στην ιστορία για τη νίκη του στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας (καθώς η Ινδία ήταν πρώην βρετανική αποικία) το 1958 στο Κάρντιφ, όπου κέρδισε το χρυσό στο σπριντ 440 γιάρδων, πραγματοποιώντας  χρόνο ρεκόρ στους Αγώνες, 46,6 δευτερολέπτων. 

Ο Μίλκα Σινγκ είχε κερδίσει επίσης τέσσερα ασιατικά χρυσά μετάλλια

ο θρυλικός αθλητής της Ινδίας πέθανε σε ηλικία 91 ετών από κορωνοϊό τον Ιούνιο του 2021 και τον είχε αποχαιρετήσει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Ινδίας,