Facebook Pixel Μπέρτους Σερβάας: Ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του χάντμπολ (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-09-28 16:43:00

Ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία: Έπαιζε με τον Φαν Μπάστεν και τον αποχαιρέτησαν σαν σταρ του ΝΒΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία: Έπαιζε με τον Φαν Μπάστεν και τον αποχαιρέτησαν σαν σταρ του ΝΒΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μπέρτους Σερβάας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας, αλλά στην Πολωνία είναι ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του χάντμπολ.

Ο Ολλανδός έπαιζε ποδόσφαιρο στη παιδική του ηλικία και είχε ως συμπαίκτες στον Άγιαξ τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και τον Φρανκ Ράικαρντ. Όμως, ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να μην ξανά ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1991, ο 28χρονος από την Ολλανδία ταξίδεψε για την Πολωνία. 

Ένιωθε ότι το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι μια καλή αγορά για μεταχειρισμένα ρούχα από τη Δύση, οπότε θα μπορούσε να προσπαθήσει να μεταφέρει την επιχείρησή του εκεί. Έφτιαξε έναν σύλλογο χάντμπολ στην Πολωνία και κατέκτησε το Champions League.

Την έσωσε από τη χρεοκοπία και την έκανε Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Το 2002, όταν η ομάδα απειλήθηκε με χρεοκοπία, ανέλαβε την αποστολή να τη σώσει. Στη συνέχεια κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές και εισήγαγε την ιδέα του Hundred Club (μια ένωση περίπου εκατό εταιρειών που υποστηρίζουν μια δεδομένη ομάδα). Με τα χρόνια, έχτισε δύναμη. Το 2013, ο σύλλογος του Κίελτσε προκρίθηκε στο Final Four του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

Ο Μπέρτους Σερβάας ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος ενός από τους καλύτερους συλλόγους χάντμπολ στην Ευρώπη, την Κίελτσε. Στα 21 χρόνια της προεδρίας του, ο σύλλογος κέρδισε 15 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα Πολωνίας και έπαιξε στο Final Four του Champions League έξι φορές, κερδίζοντας το τρόπαιο τη σεζόν 2015-16.

Ο καλύτερος σύλλογος χάντμπολ στην ιστορία

Η Ιντούστρια Κίελτσε είναι τώρα το όνομα του καλύτερου πολωνικού συλλόγου χάντμπολ και μιας από τις καλύτερες πολωνικές αθλητικές ομάδες αυτού του αιώνα. Το ότι η Κιέλτσε έχει το χάντμπολ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οφείλεται κυρίως στον Σερβάας.

«Αν ερχόμουν τώρα στην Πολωνία, θα μου ήταν πιο δύσκολο να βρω τη θέση μου. Σήμερα όλοι εδώ ξέρουν αγγλικά ή γερμανικά, και τότε σχεδόν κανείς δεν ήξερε ξένες γλώσσες. Έπρεπε λοιπόν να ανταπεξέλθω με κάποιο τρόπο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγαμε με τους φίλους μου σε ένα εστιατόριο για να παραγγείλουμε αυγά. Δείξαμε την κότα, και ο σερβιτόρος μας έφερε 10 κότες αντί για 10 αυγά. Ήταν μια όμορφη στιγμή για μένα. Έκανα γρήγορα φίλους με ανθρώπους και οι επιχειρήσεις γίνονταν όλο και καλύτερες. Αλλά τότε δεν πίστευα καν ότι θα εξελισσόταν έτσι» είπε σε συνέντευξη του.

Η εταιρία ανακύκλωσης ρούχων

Σήμερα, η εταιρεία του, Vive Textile Recycling, είναι παγκόσμια ηγέτης στην ανακύκλωση ρούχων. Ταξινομεί έως και 500 τόνους την ημέρα, εξάγει προϊόντα σε 70 χώρες και απασχολεί περίπου χίλιους υπαλλήλους. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ο σύλλογος είχε κάποια οικονομικά προβλήματα, αλλά ο Σερβάας ήξερε πώς να τα λύνει. Και αυτό για να μην έχει χάσει καμία ποιότητα ο σύλλογος. 

Από τον Άγιαξ στην αποθέωση ως πρόεδρος

Ο Ολλανδός με την πολωνική υπηκοότητα, αγαπούσε τον αθλητισμό από μικρός, αφού από την ηλικία των 13 έως 19 ετών, ήταν στον Άγιαξ και στις ομάδες Νέων συνύπαρξε με τους θρυλικούς Μάρκο Φαν Μπάστεν και Φρανκ Ράικαρντ.

Στην Πολωνία, ο Σερβάας βρήκε την αγάπη, τη γυναίκα του Αγκνιέσζκα. Τα παιδιά του γεννήθηκαν στη Πολωνία και δεν μιλούν καν ολλανδικά. Το 2023, στην τελευταία του χρονιά ως πρόεδρος, είπε το αντίο σαν σταρ του ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags