Μεγαλώνοντας στο Σεπκόριο, στην κομητεία Ελγκέγιο Μάρακβετ, στη Κένυα, ο νεαρός Κέβιν ήξερε πώς θα πήγαιναν τα επαγγελματικά του σχέδια στο μέλλον από τότε που γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1999. Θα έτρεχε για τη χώρα του κάποια μέρα και θα κέρδιζε μερικούς μεγάλους αγώνες.

Από πολύ μικρή ηλικία παρακολουθούσε τους δρομείς που πέρναγαν από μπροστά του στα πεζοδρόμια τις πρωινές ώρες, κατά τη διαδρομή του προς το σχολείο.

Η λαχτάρα να γίνει δρομέας

Είχε λαχτάρα, όταν μεγαλώσει, να ενωθεί μαζί τους και ονειρευόταν μια καριέρα τρεξίματος για τον εαυτό του και να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Άλλωστε, ο συγχωριανός του Τζέφρι Καμβόρορ, ήταν δύο φορές νικητής του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης.

Άρχισε να επιδίδεται στο πάθος του σε ηλικία 13 ετών και βρήκε τη θέση του σε ένα από τα συγκροτήματα τρεξίματος του χωριού του. Ο Κέβιν Κίπτουμ σύντομα κατάφερε να κερδίσει τον Ημιμαραθώνιο Ελντορέτ το 2018, όταν ήταν μόλις 18 ετών. 

Περιτριγυρισμένος από μερικούς από τους μεγαλύτερους δρομείς της Κένυας, δεν είχε γήπεδο για τρέξιμο στο χωριό του και δεν είχε τα χρήματα να ταξιδέψει στο Ελντορέτ που βρισκόταν 40 χιλιόμετρα μακριά για να κάνει στίβο.

Ο πρώτος αγώνας το 2019

Ο Κίπτουμ έτρεξε τον πρώτο του διεθνή αγώνα το 2019, τον ​​αγώνα δρόμου στην Ουτρέχτη 10 χιλιομέτρων, όπου τερμάτισε δεύτερος σε χρόνο 28:17. Αργότερα την ίδια χρονιά, αγωνίστηκε στον ημιμαραθώνιο Γκέτερμποργκσβάρβετ της Σουηδίας , τερματίζοντας έκτος σε 1:01:36. 

Ο θρίαμβός του στον υψηλού προφίλ Μαραθώνιο της Βαλένθια το 2021 σε 2:01:53. Ο χρόνος του ήταν πάνω από τρία λεπτά ταχύτερος από το ντεμπούτο του Έλιουντ Κιπτσόγκε το 2013 στον Μαραθώνιο του Αμβούργου (2:05:30).

Ο Κέβιν Κίπτουμ έτρεξε τον πρώτο του μαραθώνιο στη Βαλένθια της Ισπανίας, στις 4 Δεκεμβρίου 2022 και είναι το μοναδικό άτομο στην ιστορία που έτρεξε έναν μαραθώνιο κάτω από τις 2:01:00 σε έναν αγώνα με δικαίωμα ρεκόρ.

Το Παγκόσμιο ρεκόρ στο Σικάγο

Ο 23χρονος δρομές έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία, αφού έσπασε ένα απίθανο ρεκόρ στο Σικάγο με χρόνο 2:00:35. Όλα αυτά λόγω της ηλικίας του, λόγω της μικρής του εμπειρίας από απόσταση και ήταν μόλις ο τρίτος του μαραθώνιος. Μάλιστα, ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ, ο μύθος Έλιουντ Κιπτσόγκε, που φαινόταν ανέγγιχτος και απρόσιτος.

Ο Κίπτουμ γράφει το όνομά του στην ιστορία χωρίς να έχει σβήσει ακόμη τα 24 κεριά στην τούρτα του. Είναι γεννημένος μαραθωνοδρόμος, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, αφού ο συνηθισμένος ρυθμός του αθλητή είναι να ξεκινάει στον στίβο και να προοδεύει από μεσαίες έως μεγάλες αποστάσεις. Αυτός γεννήθηκε κατευθείαν στην άσφαλτο.

Οι διαφορές με τον Κιπτσόγκε

Σε αντίθεση με τον Κιπτσόγκε, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο στα 28 του και ήταν 37 όταν σταμάτησε το ρολόι στις 2:01:09! Δεν υπάρχει κανένα τεχνολογικό πλεονέκτημα εδώ, αφού τα παπούτσια του Κίπτουμ είναι ένα πρωτότυπο της Nike εγκεκριμένο από την World Athletics, το NikeDev163 , τα ίδια που φόρεσε πρόσφατα ο Κιπτσόγκε για να κερδίσει στο Βερολίνο.

Και σε αντίθεση με τον Ελιούντ το 2022, όταν είχε τρεις λαγούς για να σημειώσει το ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ, ο Κίπτουμ έμεινε αμέσως με μόνο έναν λαγό στο Σικάγο που επίσης δεν κράτησε πολύ, γιατί ο ρυθμός ήταν κολασμένος.

 
Όνειρο το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η διοργάνωση του Παρισιού το 2024 θα καθορίσει τη χρονιά πολλών αθλητών και οι μαραθωνοδρόμοι δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. 

«Ονειρεύομαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αν έχω την ευκαιρία να με επιλέξουν, θα είμαι ευγνώμων και θα πάω εκεί και θα προσπαθήσω να κερδίσω ένα μετάλλιο», ανάφερει ο Κέβιν.