Ο Μάτι Νικάνεν είναι ένας Φινλανδός θρύλος του άλματος με σκι που έζησε μια πολυτάραχη ζωή και είχε ένα τραγικό τέλος.

Ο "ιπτάμενος Φινλανδός", όπως ήταν το παρατσούκλι του, κατέκτησε τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα στη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας του (1981-1991).

Η τέλεια εικόνα του

Εκατομμύρια αγόρια σε όλο τον κόσμο ονειρεύτηκαν να είναι σαν αυτόν, αφού είχε μια τέλεια εικόνα, όπως φαινόταν από τις οθόνες της τηλεόρασης. Μέγιστη συγκέντρωση στην αρχή, ομαλή απογείωση, άψογη πτήση από τεχνική άποψη και απαλή προσγείωση.

Τραγουδιστής, στρίπερ, κωμικός, αλλά και αλκοολικός

Όμως, ο Μάτι Νικάνεν δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τις αθλητικές του επιτυχίες. Μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του, δοκίμασε τις ικανότητές του ως τραγουδιστής, stand-up comedian, ενώ εργάστηκε και ως στρίπερ.

«Ήμουν πολύ νέος για την επιτυχία μου και ο Τύπος δεν με άφησε ποτέ ένα βήμα. Ήμουν στο προσκήνιο όλη την ώρα. Αρρώστησα γρήγορα. Έπινα να ξεχάσω ό,τι με περιβάλλει» ανέφερε σε μια συνέντευξή του.

Έκλεβε μπίρες και τσιγάρα

Για πρώτη φορά, ο Φινλανδός δοκίμασε αλκοόλ στα 14, ενώ το 1986 τέθηκε σε αναστολή δύο φορές για "κακή συμπεριφορά" και την ίδια χρονιά τιμωρήθηκε με αναστολή για κλοπή μπίρας και τσιγάρων.

Ήταν συχνά στα πρωτοσέλιδα των φινλανδικών ΜΜΕ για τις προσωπικές σχέσεις του, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γάμων (είχε τρία διαζύγια), βίαιης συμπεριφοράς και περιστατικών που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Μαχαίρωσε τη γυναίκα του

Η γνωριμία με την κληρονόμο της αυτοκρατορίας λουκάνικων, Μέρβι Ταπόλ, φάνηκε να τον ηρεμεί, αλλά μετέτρεψε τη ζωή της γυναίκας του σε κόλαση, η οποία είχε υποβάλει 15 καταγγελίες διαζυγίου.

Χώρισαν οριστικά το 2010, όταν η Μέρβι κάλεσε την αστυνομία και ανέφερε την επίθεση στο σπίτι της, αφού ο Μάτι Νικάνεν της επιτέθηκε με ένα μαχαίρι και τη μαχαίρωσε αρκετές φορές, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να τη στραγγαλίσει με τη ζώνη της ρόμπας του.

Η φυλάκιση και ο θάνατός του

Ο Νικάνεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, η μια για μαχαίρωμα το 2004 και ή άλλη για επίθεση στην -τότε- σύζυγό του. Μάλιστα, αργότερα διαγνώστηκε ότι έπασχε από διαβήτη.

Ο άλτης του σκι χτύπησε τη γυναίκα του, έκλεψε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ήταν αλκοολικός, αλλά και ιδιοφυΐα στον αθλητισμό. Έγραψε αυτοβιογραφία, παντρεύτηκε ξανά το 2014, αλλά στις 4 Φεβρουαρίου 2019, το σώμα του Μάτι δεν μπορούσε να αντέξει και πέθανε σε ηλικία 55 ετών.