Συχνά αναφέρεται ότι δεν είναι όλοι οι αθλητές έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Από την κορυφή, μπορείς να βρεθείς εύκολα στον πάτο.

 Αυτή είναι η ιστορία του πρωταθλητή της πυγμαχίας, Ζερόμ Τόμας. Διπλός Ολυμπιονίκης με χάλκινο μετάλλιο στο Σίδνεϊ 2000 και ασημένιο στην Αθήνα 2004. Ο Γάλλος μποξέρ μίλησε στη L'Equipe για εκείνη τη στιγμή που έπρεπε να αφήσει τα γάντια του για πάντα.

Ο πρώην, πλέον, αθλητής αναφέρει λεπτομερώς τον έντονο αλκοολισμό του που τον οδήγησε να νοσηλευτεί και αργότερα να αποσυρθεί στα τέλη του 2023: «Έπινα γιατί δεν έχω αυτοεκτίμηση ή εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Όταν έπινα ένιωθα "αήττητος"».

Ήταν ένα απόγευμα του Οκτώβρη του 2023 όταν ένας από τους αδελφούς του, ένας νοσοκόμος, έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: «Έβγαλε όλη την μπύρα από το ψυγείο, πήρε τα κλειδιά και με κλείδωσε στο σπίτι. Από τις 4 Οκτωβρίου δεν έχω αγγίξει αλκοόλ.  Αποφάσισα να μην πίνω άλλο . Είμαι περήφανος γι' αυτό. Πρέπει να κάνω κάτι που δεν μπορούν να κάνουν πολλοί, όπως να πάω τρεις φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αλκοόλ δεν έχει θεραπεία . Ο πατέρας μου πέθανε εξαιτίας του. Το ξέρω ότι κάθε μέρα θα είναι μάχη. Δεν πρόκειται να σου πω ψέματα, αν ξαναπιώ, θα πεθάνω. Με τα φάρμακα που παίρνω, μια μπύρα θα με σκότωνε».

Ήταν 16 ετών όταν μπήκε στον κόσμο του αλκοόλ. Ένας εθισμός που τον οδήγησε να φλερτάρει με άλλους σαν αυτούς του τζόγου: «Έχω πιθανώς 30.000 ευρώ χρέη».