Το νέο Skoda Scala συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα για τους Τσέχους, καθώς ο αντικαταστάτης του Rapid (περί αυτού πρόκειται) «χτυπά» στην καρδιά της κατηγορίας C βάζοντας στο στόχαστρό του την αφρόκρεμα του είδους - τα VW Golf και Ford Focus, όπως γράφει ο Χρήστος Αποστολόπουλος στο 4troxoi.gr.
Με την επίσημη αποκάλυψή του να είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του τρέχοντος έτους, το νέο Scala είναι ένα τυπικό μικρο-μεσαίο χάτσμπακ που βασίζεται στο δάπεδο MQB του ομίλου VW. Το μήκος του, όπως επίσημα αποκαλύπτουν σήμερα οι δημιουργοί του, είναι 4,362 μ., το πλάτος του σχεδόν 1,8 μ. και το ύψος του 1.471 χλστ., την ώρα που το μεταξόνιό του ανέρχεται στα 2,649 μ.
Οι Τσέχοι υπόσχονται πως οι διαθέσιμοι χώροι στην καμπίνα συναγωνίζονται στα ίσια εκείνους του Octavia, και για του λόγου το αληθές παραθέτουν μερικά ενδιαφέροντα αριθμητικά μεγέθη. Όπως είναι η απόσταση των γονάτων των πίσω επιβατών από την πλάτη του καθίσματος (73 χλστ., όσα και στο Octavia), τον «αέρα» που αφορά τους αγκώνες των επιβατών (1,429 μ. έναντι 1,449) καθώς και εκείνον για τα κεφάλια των πίσω σε σχέση με την οροφή του αυτοκινήτου (982 χλστ. έναντι 980 χλστ.). Ο δε χώρος αποσκευών οριοθετείται με τα καθίσματα στην όρθια θέση στα 467 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωσή τους στα 1.410 λίτρα.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα… κατορθώματα της καμπίνας, η οποία εξοπλίζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το «παρών» δίνει το γνωστό Virtual Cockpit, το οποίο απαρτίζεται από μια οθόνη 10,25 ιντσών, ενώ στην κεντρική κονσόλα θα δεσπόζει μία ακόμα με διαγώνιο 9,2 ίντσες. Θέλοντας να ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, το νέο Skoda Scala εφοδιάζεται με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης της οδήγησης. Ανάμεσα στα ηλεκτρονικά αυτά καλούδια ξεχωρίζει το προαιρετικό Crew Protect Assist, το οποίο κλείνει ακαριαία τα εμπρός παράθυρα και «σφίγγει» τις ζώνες όταν διαπιστωθεί πως επίκειται σύγκρουση. Αν αυτό συμβεί, για τα περαιτέρω αναλαμβάνουν οι 9 στο σύνολο αερόσακοι.
Επίσης, παρόντα είναι τo Side Assist, ένα σύστημα που προειδοποιεί τον οδηγό (προφανώς ηχητικά και οπτικά) όταν ένα άλλο αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει προσπέραση ή βρίσκεται απλά στο τυφλό σημείο, το Rear Traffic Alert και το Adaptive Cruise Control που λειτουργεί για την περίσταση ακόμα και όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα. Εκ των ουκ άνευ,φυσικά, τα Lane Assist, Front Assist, City Emergency Brake και Park Assist. Από εκεί και πέρα, για την καλύτερη θέαση προς τα εμπρός τις νυχτερινές ώρες, το τσέχικο «χάτς» θα μπορεί να εφοδιαστεί με full-LED φώτα.
Την κίνηση στο προσθιοκίνητο ασφαλώς Skoda Scala θα παρέχει μια γκάμα κινητήρων ντίζελ, βενζίνης και CNG με απόδοση από 90 έως και 150 ίππους. Αφετηρία θα αποτελεί ο γνώριμος 1.0 TSI, ο οποίος θα αποδίδει 95 ή 115 ίππους συνεργαζόμενος στην πρώτη περίπτωση με 5άρι κιβώτιο και στη δεύτερη με 6άρι ή προαιρετικά με το 7τάχυτο DSG του ομίλου VW. Από εκεί και μετά, ο 1.5 TSI θα είναι «παρών» αποδίδοντας για την περίσταση 150 ίππους, σε συνδυασμό με τα κιβώτια ταχυτήτων της έκδοση 1.0 TSI 115 PS. Το ίδιο «πακέτο» μετάδοσης θα εξοπλίζει και τον 1.6 TDI, ο οποίος αποδίδει 115 ίππους και ροπή 250 Nm. Ο δε 1.0 G-TEC, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του μέσα στο 2019, θα έχει απόδοση 90 ίππων. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως η έκδοση με το προαιρετικό σύστημα Sport Chassis Preset, η οποία θα έχει χαμηλωμένο κατά 15 χλστ. αμάξωμα, θα παρέχει στον οδηγό να επιλέξει ένα από τα προγράμματα Normal και Sport που μεταβάλλουν την απόσβεση των αμορτισέρ μέσω μιας βαλβίδας που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.