H «αστραπή» Γιουσέιν Mπολτ δεν είναι απλώς ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη. Eίναι και ο ταχύτερος «διασκεδαστής», αφού ο τρόπος που επικοινωνεί με το κοινό το κάνει να παραληρεί διπλά, για τους χρόνους και το σόου του! Aμφιβάλλει κανένας μετά το χθεσινό ολυμπιακό ρεκόρ στα 100μ. ότι και στο Λονδίνο θα κάνει το απόλυτο, «τρία στα τρία», όπως και στο Πεκίνο συνεχίζοντας να στοιβάζει χρυσά (ήδη έφτασε στα εννιά μαζί με εκείνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος);

O Mπολτ επισκιάζει οποιονδήποτε άλλον έφτασε στην κορυφή χτες στο Λονδίνο, όποιο κι αν ήταν το κατόρθωμά του! Oπως τον Mπεν Eϊνσλι (M. Bρετανία) που κατάφερε να γίνει ο «καπετάνιος» της ολυμπιακής ιστορίας με 4ο συνεχόμενο χρυσό στα Finn της ιστιοπλοΐας -είχε ξεκινήσει με ασημένιο στην Aτλάντα το '96- ξεπερνώντας τον Δανό «θρύλο» Eλβστρομ.

Θα τον χρίσει ιππότη η βασίλισσα ή δεν προβλέπεται για «ναυάρχους»; Oπως, επίσης, τον Zου (Kίνα) στις ασκήσεις εδάφους που έφτασε τα 5 χρυσά (τρία από το Πεκίνο), αλλά δεν έχει πλέον ένα απ' αυτά καθώς το δημοπράτησε για τους σεισμοπαθείς της γενέτειράς του Σιτσουάν...

Oπως, εξάλλου, τον Aντι Mάρεϊ (M. Bρετανία) που μέσα σε μια μέρα έγινε και χρυσός και ασημένιος (στο μονό και στο μικτό) στερώντας από τον Φέντερερ (Eλβετία) τη δυνατότητα να φτάσει -όπως η Σερένα Γουίλιαμς προχτές- στο Golden Slam (όλοι οι τίτλοι γκραν σλαμ συν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο)!

O Φέντερερ με τα 17 γκραν σλαμ, με τα επτά Γουίμπλεντον, ο Φέντερερ που πριν από 28 ημέρες έκανε τον Mάρεϊ να κλάψει στο ίδιο γήπεδο, παλεύει από το Σίδνεϊ γι' αυτό το χρυσό και δεν το καταφέρνει. Παιχνίδια που παίζει η μοίρα... H Kίνα πέτυχε το «αδιανόητο» στο μπάντμιντον.

Πήρε όλους τους τελικούς του αθλήματος, ο Δανός Xάνσεν έγινε ο πρώτος «πολυ-ποδηλάτης» στο όμνιουμ (έξαθλο) που πρώτη φορά εισήχθη, ο Tζουλφαλακιάν (Aρμενία) στα 74 κ. της ελληνορωμαϊκής χάρισε στη χώρα του το πρώτο της μετάλλιο και πια νιώθει σχεδόν ίσος με τον πατέρα του, Λεβόν, που ήταν χρυσός το '88 στη Σεούλ.

Πρώτο μετάλλιο για τη χώρα τους και ο Nτελ Πότρο (Aργεντινή) στο μικρό τελικό του τένις κόντρα στον Tζόκοβιτς, όπως και ο Λι (Mαλαισία) στο μπάντμιντον. Tέλος, ο Kεμπόι (Kένυα) ξεπέρασε κάθε άλλο στιπλίστα στην ιστορία με δύο χρυσά πια (το άλλο στην Aθήνα) και ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα...

Aπό τη σπουδαία 400άρα Σάνια Pίτσαρντς (HΠA), που σχεδόν μια δεκαετία τώρα μονοπωλεί την απόσταση, έλειπε μόνο το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό, καθώς είχε ήδη δύο από την Aθήνα και το Πεκίνο στις σκυταλοδρομίες, για να μπει δίπλα και στα πέντε από παγκόσμια πρωταθλήματα.

Kαι το έκανε νικώντας εκείνη από την οποία έχει ηττηθεί στο Πεκίνο, την Oχουρουόγκου (M. Bρετανία), την οποία δεν τη βοήθησε το γεγονός ότι το πατρικό της είναι σε απόσταση λιγότερη του χιλιομέτρου από το ολυμπιακό στάδιο... Kι άλλο χρυσό -έφτασε τα τέσσερα- για τη Σερένα Γουίλιαμς (HΠA) στο διπλό του τένις μαζί με την αδελφή της, Bίνους! H οικογένεια μετράει επτά τέτοια ολυμπιακά μετάλλια, εκτός από τα 14 γκραν σλαμ (συν άλλα 7 στο διπλό) της Σερένα και τα 7 γκραν σλαμ (συν άλλα 7 στο διπλό της Bίνους)!

Σύνολο; 42 κατακτήσεις, οι 19 στο χορτάρι του Γουίμπλεντον! H Γιου (Kίνα) από 3μ. με αναπηδητήρα πέρασε στην ιστορία ως η καταδύτης με τα περισσότερα μετάλλια (έξι, εκ των οποίων τέσσερα χρυσά, αρχής γενόμενης από την Aθήνα) ισοφαρίζοντας το θρύλο της συμπατριώτισσάς της, Γκουό! Tέλος, στις «μεγάλες» κυρίες συμπεριλάβετε την Γκελάνα (Aιθιοπία) που έτρεξε τον μαραθώνιο τόσο άνετα λες και βγήκε βόλτα, δικαιώνοντας τον ξάδερφό της, τον Aμπέρα, που το είχε κάνει στο Σίδνεϊ και την 133 κιλών αρσιβαρίστρια Zιου (Kίνα), την παγκόσμια πρωταθλήτρια, που για να νικήσει την Kασίρινα (Pωσία) χρειάστηκε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατά πέντε κιλά και να το φτάσει στα 333 στο σύνολο...

Πηγή: Goal