Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου

Περιλαμβάνεται στα εκθέματα μιας έκθεσης που πραγματοποιείται ήδη στο εθνικό μουσείο της πόλης και αφορά τη ζωή και τους άθλους του Κορεάτη μαραθωνοδρόμου Σον Κι Τσουνγκ, χρυσού νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936.

Για δύο ολόκληρους μήνες, φυσικά και στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δουν από κοντά το χρυσό μετάλλιο του Σον, που τότε αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ιαπωνίας και με το όνομα Κιτάι Σον.

Η πατρίδα του εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Ολοι θα μπορέσουν να θαυμάσουν και την αρχαιοελληνική περικεφαλαία που βρέθηκε το 1920 σε ανασκαφές της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πώς βρέθηκε όμως στη Νότιο Κορέα;

Να η ιστορία της.

Η εφημερίδα «Βραδυνή» είχε θεσμοθετήσει το 1936 ένα έπαθλο που θα απονεμόταν στον νικητή του μαραθωνίου δρόμου του Βερολίνου.

Το έπαθλο ήταν το αρχαιοελληνικό κράνος, προφανώς ανάθεμα για τη νίκη ενός πολεμιστή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Η εφημερίδα προμηθεύτηκε το αντικείμενο από έναν Ελληνα έμπορο τέχνης.

Ωστόσο, η ΔΟΕ είχε λάβει από το 1924 μία απόφαση που απαγόρευε να δίδεται στους νικητές οτιδήποτε άλλο πλην μεταλλίων και στεφάνων δάφνης.

Ετσι, η περικεφαλαία παρέμεινε στα χέρια του γεν. γραμματέα της ΔΟΕ Γερμανού Καρλ Ντιμ.

Ο φιλέλληνας αυτός παράγοντας έκρυψε αυτό το ιστορικό αντικείμενο σε ένα υπόγειο σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ετσι και διασώθηκε για να επανέλθουν το 1972 οι Κορεάτες και να ζητήσουν με κάθε επισημότητα και ευγένεια το έπαθλο του πρωταθλητή τους.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Τελικά στις 17 Αυγούστου 1987 ?σε λίγες ημέρες έχει γενέθλια- ο τότε πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Γερμανίας Βίλι Ντάουμε απένειμε στον ίδιο τον Κορεάτη μαραθωνοδρόμο την αρχαιοελληνική περικεφαλαία.

Ο Σον Κι Τσουνγκ έφυγε από τη ζωή το 2002 σε ηλικία 88 ετών.

Πηγή: Goal