Το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησαν, σαν σήμερα, οι Πολύμερος-Σκιαθίτης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και τα χάλκινα της Δεβετζή στο τριπλούν και του τριμελούς πληρώματος των Μπεκατώρου-Κραβαριώτη-Παπαδοπούλου στα Yngling ήταν το καλύτερο αντίδοτο για την ελληνική αποστολή, στο τραύμα από την είδηση του θετικού δείγματος της Φανής Χαλκιά.
Κουπιά από «ασήμι»!
Ο Βασίλης Πολύμερος, μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας μαζί με το Νίκο Σκιαθίτη, αυτή τη φορά έχοντας σαν παρτενέρ τον Δημήτρη Μούγιο, ανέβηκε ένα σκαλί ψηλότερα στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.
Το ελληνικό δίδυμο πραγματοποίησε κούρσα τακτικής, καθώς παρακολουθούσε από κοντά τις προπορευόμενες βάρκες χωρίς όμως να χάσει τον έλεγχο του αγώνα, καθώς δεν υποχώρησε σε κανένα σημείο κάτω από την πρώτη τριάδα.
Και αφου σιγουρεύτηκαν πως το μετάλλιο δεν έφευγε από τα χέρια τους, έκαναν την αντεπίθεσή τους υποχρεώνοντας σε ένα εξοντωτικό φίνις τα σκάφη που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά τους. Οι Δανοί πρωταθλητές κόσμου Ράσμουσεν-Χάνσεν στάθηκε αδύνατο να ακολουθήσουν τον ρυθμό του αγώνα και έμειναν πολύ πίσω. Αντίθετα, οι Βρετανοί Πέρτσες-Χάντερ κράτησαν με νύχια και με δόντια την πρώτη θέση. Αν ο τελικός είχε άλλα 100 μέτρα, δεν θα μιλούσαμε τώρα για αργυρό μετάλλιο, αλλά για χρυσό.
Οι επιτυχίες για το ελληνικό δίδυμο συνεχίστηκαν και το 2009 με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Πολύμερος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση έχοντας στο παλμαρέ του, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο ολυμπιακά μετάλλια και 4 συμμετοχές σε Ολυμπιάδες. Ο δε Μούγιος έχει να κατέβει από τότε σε αγώνες.
Τα κορίτσια του ανέμου
Τα τρία κορίτσια πήγαιναν στο Πεκίνο με στόχο να μπουν στην οκτάδα και γύρισαν φορώντας μετάλλιο στο στήθος.
Τα πρώτα αποτελέσματα του γυναικείου πληρώματος δεν ήταν και τα καλύτερα. Μια 12η, μία 10η και μία 9η θέση άνοιξαν λογαριασμό. Στη συνέχεια πήραν τα πάνω τους και έβαλαν πλώρη για ψηλότερα. Τέσσερις 3ες θέσεις και μία δεύτερη της εκτόξευσαν στην κατάταξη. Ακολουθεί μία άσχημη κούρσα στην οποία ακυρώνονται, αλλά μπορούν να την αφαιρέσουν από την βαθμολογία τους.
Βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση με τέσσερα πληρώματα να ακολουθούν κατά πόδας στην μάχη των μεταλλίων. Στην τελευταία κούρσα λεγόμενη και ως «κούρσα μεταλλίων», τερματίζουν πίσω από τα προπορευόμενα πληρώματα και πλέον είναι και με τα δύο πόδια πάνω στο βάθρο.
Αυτό ήταν το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο για την Σοφία Μπεκατώρου, η οποία αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά τους αγώνες για χάριν της μητρότητας. Την πόρτα της τέταρτης ολυμπιακής συμμετοχής δεν την έχει κλείσει οριστικά ακόμα.
Η «γλυκόπικρη» γεύση του χάλκινου!
Στο Πεκίνο η Χρυσοπηγή Δεβετζή θα κάνει τον καλύτερο αγώνα της ζωής της και τον μεγαλύτερο στην ιστορία του τριπλούν. Με τα 15,23 που πέτυχε στην δεύτερή της προσπάθεια έμεινε στην τρίτη θέση, καθώς είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε δύο αθλήτριες στα καλύτερά τους. Σε άλλον αγώνα αυτά τα... μέτρα θα της έδιναν την πρώτη θέση.
Η Δεβετζή ξεκίνησε δυνατά από το πρώτο της άλμα (14,96), επίδοση που στη συνέχεια θα αποδειχτεί ότι δεν θα της έφτανε ούτε καν να μπει στην οκτάδα. Η «χρυσή» ολυμπιονίκης της Αθήνας Καμερουνέζα Μπανγκό-Ετόν απαντάει με 15,19, ενώ η Σλοβένα Μαρίγια Σέστακ με 15,03.
Στο επόμενο άλμα η Πηγή σημειώνει 15,23 μέτρα και περνάει πρώτη. Η χαρά της όμως, δεν κράτησε για πολύ μιας και η Μπανγκό απαντάει με 15,39, την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ των 15,50 της Ινέσα Κράβετς. Η αθλήτρια από την Αλεξανδρούπολη χρειαζότανε μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ για να κερδίσει.
Στο τρίτο της άλμα ρισκάρει. Μόλις προσγειώνεται στο σκάμμα, εκτινάσσεται βλέποντας ότι το σημάδι που έχει αφήσει είναι πάνω από τα 15,50. Το κόκκινο σημαιάκι του κριτή της κόβει τα φτερά. Το όνειρο της κατάκτησης ενός χρυσού μεταλλίου έχει μόλις «ξεθωριάσει». Σαν να μην έφτανε αυτό, η Λεμπέντεβα την προσπερνάει με τα 15,32.
Στα επόμενα τρία άλματα η Δεβετζή ταλαιπωρούμενη από τις κράμπες, που έπαθε στο τρίτο άλμα, δεν μπόρεσε να φτάσει μακριά. Η κόκκινη σημαία σηκώθηκε τρεις φορές.
Μετά την πραγματοποίηση του τελευταίου της άλματος ξεσπάει σε λυγμούς για την κατάκτηση ενός ακόμα ολυμπιακού μεταλλίου, αλλά και για την απώλεια του χρυσού σε άλλη μία διοργάνωση.
Ένα χρόνο αργότερα η Πηγή θα κάνει ελάχιστους αγώνες και θα αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Τον Μάρτιο του 2011 το όνομά της φιγουράρει στη λίστα με τους τιμωρημένους της IAAF για μία περίεργη υπόθεση ντόπινγκ στη Γιάλτα το 2009, δίνοντας έτσι άδοξο τέλος στην καριέρα της.
Πηγή: sday.gr