Παιδιά δεν θέλει να κάνει άλλα. Στα 32, έχει τέσσερα και του ομορφαίνουν τη ζωή. Μετάλλια, όμως, θέλει να πάρει κι άλλα. Ιδιαίτερα το ολυμπιακό, που λείπει από τη συλλογή του. Ο λόγος για τον Βασίλη Τσολακίδη. Ο γυμναστής πριν από λίγες ημέρες ήρθε δεύτερος στο δίζυγο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο και κατέκτησε το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους 2012.

Στο Λονδίνο θα είναι η πρώτη του συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.«Αποτελούσε το μεγαλύτερο αθλητικό όνειρό μου. Για εμάς τους αθλητές της γυμναστικής είναι πολύ δύσκολη η πρόκριση» δήλωσε στην «Κ», ελάχιστες ώρες μετά την επιστροφή του από τη «χώρα των χρυσανθέμων». Πριν από 25 χρόνια ένας παράγοντας συμβούλεψε τους γονείς ενός επτάχρονου, από τη Θεσσαλονίκη, να τον στείλουν στην ενόργανη.

Οι γονείς το έκαναν και, χάρη στη διορατικότητα αυτού του ανθρώπου, η Ελλάδα απέκτησε έναν από τους κορυφαίους γυμναστές της. Τρία ευρωπαϊκά μετάλλια και πολλά πλασαρίσματα μέσα στους κορυφαίους του κόσμου (7ος το 2001, 6ος το 2005, 4ος το 2006 και το 2009) γράφει το βιογραφικό του. Ο ίδιος κρατάει χαμηλούς τόνους και, με τη βοήθεια των γονιών του, προσπαθεί να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του καθώς είναι, ουσιαστικά, άνεργος. «Δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό και να εργάζεσαι κάπου άλλου. Περνάς πολλές ώρες στο γυμναστήριο, ενώ, εξαιτίας των αγώνων, απουσιάζεις αρκετές ημέρες. Στην Ιαπωνία μείναμε 18 ημέρες», τονίζει. Στην προπόνηση, ο Βασίλης Τσολακίδης αφιερώνει τις περισσότερες ώρες της ημέρας και, ύστερα, προσπαθεί να «κλέψει» ακόμα και... λεπτά για να δει τα παιδιά του.

«Ευτυχώς ο μεγάλος (10 ετών) ασχολείται με την ενόργανη και κάποιες ώρες κάνουμε μαζί προπόνηση. Τα άλλα τρία (ένα κορίτσι και δύο αγόρια) δεν τα βλέπω όσο θα ήθελα. Συνεχώς με ρωτάνε πότε θα γυρίσω. Η γυναίκα μου κουράζεται πολύ αλλά, ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια από τους δικούς μου». Παιδί πολυμελούς οικογένειας και ο Βασίλης Τσολακίδης. Εχει τρία αδέλφια, τα οποία στηρίζουν την προσπάθειά του. Στο Τόκιο, ο 32χρονος γνώριζε ότι θα έχει την τελευταία ευκαιρία για να ζήσει το όνειρό του. Το πρόγραμμά του ήταν από τα καλύτερα των αγώνων. Πρώτο βήμα η πρόκριση στον τελικό. Για να γίνει αυτό εκτέλεσε ένα πρόγραμμα με αρχική αξία 6,50.

Για τον τελικό είχε προγραμματίσει να το ανεβάσει στο 6,70. Ενώ εκτελούσε το ασκησιολόγιο του, και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ρίσκαρε να μη... ρισκάρει. «Ολοι περίμεναν ότι θα κάνω το πλήρες πρόγραμμα. Η άσκηση που ανεβάζει την αξία βρίσκεται στο τέλος. Οταν έφτασα εκεί κατάλαβα ότι δεν είχα κάνει λάθη και αποφάσισα να μην ριψοκινδυνέψω. Ετσι, προχώρησα σε έξοδο. Ρίσκαρα αλλά μου βγήκε σε καλό», τονίζει. Μετά τον Τσολακίδη εκτελούσαν ακόμη έξι αθλητές. Πώς πέρασαν εκείνα τα λεπτά για τον πρωταθλητή μας;

«Ηταν περίεργα. Οταν είδα ότι ο Κινέζος, πρωταθλητής κόσμου το 2010, έμεινε πίσω μου, ηρέμησα αλλά μετά ήρθε ο Αμερικανός που με προσπέρασε. Κάθε αθλητής που εκτελούσε, τα συναισθήματά μου εναλλάσσονταν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιατρική μας ομάδα για τη βοήθεια», τονίζει. Για μία εβδομάδα, ο Βασίλης Τσολακίδης θα μείνει δίπλα στην οικογένεια. Μετά θα ξεκινήσει την προετοιμασία με απώτερο στόχο τη διάκριση στο Λονδίνο. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα των 6,70 μπορεί άνετα να κερδίσει στο Λονδίνο. Θα είμαστε οι ίδιοι αθλητές. Τα προγράμματα είναι αρκετά ψηλά. Δεν γίνεται να ανεβούν άλλο. Θα διορθώσω κάποιες λεπτομέρειες και είναι ανταγωνίσιμο».

Πηγή: Καθημερινή