Από τον χαρτοπόλεμο ανάμεσα στην Παγκόσμια Επιτροπή Αντιντόπινγκ (WADA) και την Αμερικανική (USADA), πληροφορηθήκαμε πως αν είσαι αθλητής των ΗΠΑ και πιαστείς ντοπαρισμένος, μπορείς να συνεχίσεις κανονικά να αγωνίζεσαι, ακόμα και να διεκδικήσεις πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η WADA, ενώ γνώριζε από το 2021 ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον με τους Αμερικανούς αθλητές, «έκανε την πάπια» και το συγκάλυπτε, μέχρι -για λόγους που δεν έχουν φανερωθεί- να το ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες, χωρίς να ιδρώσει βέβαια το αυτί των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η WADA αναφέρει τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις Αμερικανών αθλητών υψηλού επιπέδου που πιάστηκαν ντοπέ, αλλά η USADA τους έδωσε την άδεια να αγωνίζονται κανονικά, επειδή ... συνεργάστηκαν ως «μυστικοί πράκτορες» στην αποκάλυψη και άλλων κρουσμάτων ντόπινγκ! Μάλιστα, ένας από αυτούς τους αθλητές παραλίγο να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατόπιν εορτής, η WADA εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή δεν ενημερώθηκε επίσημα γι' αυτές τις «παράνομες» πρακτικές των Αμερικανών. Δεν λέει όμως κουβέντα για το γεγονός ότι συγκάλυπτε την USADA εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιβάλει κάποια κύρωση στους Αμερικανούς.

Και πώς να το κάνει άλλωστε, όταν ο ρόλος τέτοιων Οργανισμών μπλέκεται με χίλια νήματα σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ενώ δεκάδες απαγορευμένες ουσίες αποχαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια, επειδή οι χορηγοί πιέζουν για ρεκόρ, αποθεώνοντας τα σύγχρονα ... «ιδεώδη» στον βούρκο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Πηγή: Associated Press