Ο 44χρονος σήμερα, είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες στην ιστορία της Κροατίας με τη φανέλα της εθνικής κέρδισε 11 τουρνουά, μεταξύ των οποίων και το Davis Cup, και μετρώντας μόνο τα έπαθλα του τουρνουά, κέρδισε πάνω από 9,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από αθλητής, σε προπονητής
Αφού τελείωσε την καριέρα του, έγινε προπονητής, αλλά όχι οποιοσδήποτε, αλλά ενός από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών, του Ρότζερ Φέντερερ. Μετά την αποχώρηση του θρυλικού Ελβετού, ο Λιούμπιτσιτς προσλήφθηκε ως προπονητής από τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.
Τα κυριότερα σημεία της καριέρας του περιλαμβάνουν την επίτευξη ενός ημιτελικού στο Γαλλικό Όπεν του 2006 και έναν τίτλο Masters στο Indian Wells Masters το 2010. Αγωνίστηκε επίσης σε άλλους τρεις τελικούς Masters, δύο το 2005 στη Μαδρίτη και το Παρίσι και τον άλλο το 2006 στο Μαϊάμι.
Από τότε που αποσύρθηκε, του αποδόθηκε το βελτιωμένο backhand του Φέντερερ.
Η κάρτα υγείας που έγραφε «πρόσφυγας»
Ωστόσο, η πορεία του Ιβάν Λιούμπισιτς προς την επιτυχία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Όχι μόνο λόγω της ενέργειας της προσπάθειας και της δουλειάς που έπρεπε να επενδύσει για να πετύχει την αθλητική αριστεία, αλλά πρόκειται για προκλήσεις εντελώς διαφορετικής φύσης. Η φύση αυτών των προκλήσεων φαίνεται από τη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα. Δείχνει μια κάρτα κοινωνικής ασφάλισης με τη φωτογραφία του Λιούμπισιτς πάνω που γράφει "πρόσφυγας" .
Πίσω από αυτή τη φωτογραφία κρύβεται η δύσκολη ιστορία του Κροάτη άσου του τένις. Συγκεκριμένα, αφού κέρδισε το πρωτάθλημα της πρώην πολιτείας σε ηλικία 12 ετών (μόνο τέσσερα χρόνια αφότου ο πατέρας του τον πήγε στο γήπεδο τένις για πρώτη φορά), έπρεπε να φύγει από την πατρίδα του, Μπάνια Λούκα.
Σκεφτόταν μόνο πως θα επιβιώσει
Μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, άφησε πίσω του όλες τις γνωριμίες και τα υπάρχοντά του και αντί να ανησυχεί για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής καριέρας, η βασική του σκέψη ήταν πώς θα επιβιώσει. Έφτασε στην Κροατία με τη μητέρα του Χαζίρα και τον αδερφό του Βλαντ τον Μάιο του 1992. Ο πατέρας Μάρκο έμεινε στη Μπάνια Λούκα αφού δεν του επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα. Η οικογένεια περίμενε την άφιξη του πατέρα για πέντε αβέβαιους μήνες. Μετά έφτασε τελικά στο Σισάκ.
Μετά από αυτό, η οικογένεια μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στη Ριέκα, για το οποίο αντάλλαξαν την περιουσία τους στη Μπάνια Λούκα. Συνέχισε να προπονείται εκεί και άρπαξε την ευκαιρία να προπονηθεί στην Ιταλία. «Πήγα στο Τορίνο και πέρασα τρία χρόνια εκεί. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, ήθελα να επιστρέψω σπίτι... Αλλά, σιγά σιγά, το συνήθισα, έμαθα τη γλώσσα, ένιωσα καλά και τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται», είπε κάποτε ο Λιούμπιτσιτς.
Στα 33 ήρθε το τέλος του τενίστα
Η επιτυχημένη αγωνιστική του καριέρα συνεχίστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2012, όταν σε ηλικία 33 ετών αποφάσισε να κρεμάσει τη ρακέτα του και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες. Τρεις πόρτες ήταν ανοιχτές εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούσε να γίνει προπονητής. Θα μπορούσε να γίνει σχολιαστής του τένις για το ιταλικό Sky Sport ή να γίνει μάνατζερ.
Δοκίμασε τον εαυτό του σε καθεμία, σε περιόδους και παράλληλα, και κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας ήταν συχνά καλεσμένος στο Sky Sport. Προπονούσε τον Μίλος Ράονιτς, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του έφτασε στην τέταρτη θέση της κατάταξης ATP. Είχε τη μεγαλύτερη προπονητική πρόκληση και επιτυχία το 2015, όταν ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Ρότζερ Φέντερερ. Μαζί κέρδισαν το Australian Open και το Wimbledon το 2017 και το Australian Open το 2018. Μέχρι τότε, ο Φέντερερ δεν μπορούσε να κερδίσει ένα Grand Slam για τεσσεράμισι χρόνια και το κοινό του τένις παρατήρησε μεγάλες βελτιώσεις στην τεχνική και την επιθετικότητα του παιχνιδιού του.
Η νέα καριέρα ως διευθυντής
Αφιερώθηκε επίσης στη διευθυντική δουλειά, ειδικά αφού έγινε φανερό ότι η καριέρα του Φέντερερ πλησίαζε στο τέλος της. Άρχισε να εργάζεται ως διευθυντής το 2013. Ο πρώτος τενίστας υπό την προστασία του ήταν ο Τσέχος, Τόμας Μπέρντιχ. Αργότερα, ενίσχυσε την εταιρεία διαχείρισης LJ Sports Group με τον κουνιάδο του Φάντι Σάλαμπι, τους προπονητές Λούκα Κούτανιατς, Ντίνο Μάρτσαν και Μάτα Ντέλιτς και τον πρώην διευθυντή του ATP, Ρίτσαρντ Έβανς.
Με το πρακτορείο έχουν συνεργαστεί μέχρι στιγμής εξέχοντες τενίστες, αλλά και ποδοσφαιριστές.