Βόλεϊ καθιστών: Ένα ξεχωριστό άθλημα στους Παραολυμπιακούς
Στη Βουδαπέστη φιλοξενείται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καθιστών, ένα ξεχωριστό άθλημα που βρίσκεται στο καλεντάρι των Παραολυμπιακών αγώνων και έχει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το βόλεϊ καθιστών καλλιεργείται σε παραπάνω από 50 χώρες.
Η πετοσφαίριση καθιστών παρουσιάστηκε στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Άρνεμ το 1980. Διοικούσα αρχή για το Παραολυμπιακό Βόλεϊ είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πετοσφαίρισης για αθλητές με αναπηρία και όπως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, έτσι και σε αυτό είναι απαραίτητα η ομαδικότητα, η στρατηγική και η ένταση. Οι παίκτες παίζουν καθιστοί και στόχος της κάθε ομάδας είναι να περάσει την μπάλα πάνω από το δίχτυ και να ακουμπήσει στο γήπεδο των αντιπάλων. Οι ομάδες αποτελούνται από μεικτές κατηγορίες κινητικής αναπηρίας, με έξι άτομα στο γήπεδο (ανά ομάδα) κάθε φορά και λίμπερο. Πρέπει καθ’ όλη την διάρκεια η λεκάνη των αθλητών να παραμένει σε επαφή με το έδαφος. Ενώ οι κανονισμοι είναι ίδιοι με την πετοσφαίριση, ο αθλητής έχει την δυνατότητα την ώρα που σερβίρει η αντίπαλη ομάδα να κάνει μπλοκ, ενώ οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες (10Χ6).
Πρώτη φορά το 1956
Η πετοσφαίριση καθιστών αθλητών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1956 στην Ολλανδία και ήταν συνδυασμός Πετοσφαίρισης με Sitzball, ένα παιχνίδι γερμανικής προέλευσης που παιζόταν στο δάπεδο χωρίς φιλέ, με περιορισμένη όμως κινητικότητα για τους αθλητές. Μέχρι το 1978 έγιναν πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Ορόσημο στην ιστορία της πετοσφαίρισης για άτομα με αναπηρία αποτέλεσε το έτος 1980, όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων, με συμμετοχή εφτά ομάδων. Από το 1993 διοργανώνονται Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πετοσφαίρισης καθιστών για άνδρες και γυναίκες.
Ως τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, το άθλημα περιελάμβανε δύο αγωνίσματα: την πετοσφαίριση όρθιων και την πετοσφαίριση καθιστών στο έδαφος αθλητών. Σήμερα, μετά από απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, διεξάγεται μόνο το αγώνισμα της Πετοσφαίρισης καθιστών.
«Να ασχοληθεί η Ελλάδα με το βόλεϊ καθιστών»
Στην Βουδαπέστη, εκεί όπου διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καθιστών, την ελληνική διαιτησία εκπροσωπεί ο Δημοσθένης Κωστόπουλος, ενώ υπεύθυνος Τύπου της διοργάνωσης είναι ο Κωνσταντίνος Δημαράς.
«Το βόλεϊ καθιστών είναι ιδιαίτερο άθλημα και πολύ εντυπωσιακό. Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να καταβάλουν τέτοια προσπάθεια και να προσφέρουν τόσο όμορφο θέαμα» εξομολογεί στο volleyball.gr ο Δημοσθένης Κωστόπουλος και εξιστορεί το πως ξεκίνησε να σφυρίζει αγώνες καθιστών.
«Πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας μου έγινε πρόταση μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους, τον Γιώργο Διαμαντόπουλο, τον Σίμο Μυρωθαίο και τον Βασίλη Ροϊδοδήμο να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο διαιτησίας για την πετοσφαίριση καθιστών στην Λετονία. Έτσι, ταξιδέψαμε στην Ρήγα και πήραμε το πτυχίο που μας έδινε την δυνατότητα να σφυρίζουμε αγώνες καθιστών. Στη συνέχεια οριζόμουν σε διοργανώσεις βόλεϊ καθιστών και έχω συμμετάσχει σε ένα τουρνουά στη Ρόδο το 2003, ενώ βρέθηκα εκτός από την Αθήνα και στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012. Μετά την Βουδαπέστη θα ταξιδέψω στο Περού για τους Παναμερικάνους αγώνες από 20 έως 30 Αυγούστου και πραγματικά η εμπειρία είναι εξωπραγματική».
Η πετοσφαίριση καθιστών ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 2001 από τα σωματεία Σπάρτακος, Αετοί, Αετοί Κρήτης, Λάζαρος Στεφανίδης ο Μακεδόνας, ΠΑΣΚΑ και Τριπτόλεμος. Με το πέρασμα των χρόνων, κυρίως για οικονομικούς λόγους η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι σύλλογοι δεν μπόρεσε να συνεχιστεί, παρά την συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2003, το 2005 και το 2007.
«Αν και ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια η ανάπτυξη του αθλήματος, δυστυχώς δεν είχε συνέχεια. Είναι κρίμα γιατί τόσα χρόνια που ασχολούμαι έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που παίζουν ερασιτεχνικά και θα ήθελαν να αγωνίζονται σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αξίζει τον κόπο να δει ο κόσμος τους ανθρώπους αυτούς που ξεπερνούν τα όριά τους».
*Στην κεντρική φωτογραφία ο διεθνής ρέφερι Δημοσθένης Κωστόπουλος.