Αν προδώσεις και δεν υπήρχαν λόγοι... εθνικού συμφέροντος ώστε να αναζητήσεις την ελάχιστη πιστευτή δικαιολογία, έχεις απογοητεύσει τον εαυτό σου και την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι άλλοι σε εσένα.
Θεωρούμε ότι ο Λοράν Μπλαν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πρόδωσε τον εαυτό του. Απαρνήθηκε στοιχεία που χαρακτήρισαν τη νοοτροπία του ως προπονητή και έδωσε το δικαίωμα σε δαίμονες του παρελθόντος να εισέλθουν ξανά στα κάθε άλλο παρά στεγανά αποδυτήρια της εθνικής ομάδας της Γαλλίας.
Εφτασε με τους «μπλε» στην τελική φάση κουβαλώντας μόνο παράσημα. Της έδωσε ξανά χαρακτήρα και ταυτότητα. Επανέφερε την ηρεμία στο εσωτερικό της. Ανέθεσε ρόλους. Διαμόρφωσε ιεραρχία. Κέρδισε το σεβασμό ποδοσφαιριστών που αισθάνονταν βασιλικώτεροι του βασιλέως από τη στιγμή που μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο Φαμπιάν Μπαρτέζ αποχώρησαν. Ποδοσφαιριστές που θεωρούσαν εαυτόν ανώτερο του προπονητή.
Εκανε την εθνική ομάδα της Γαλλίας να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Οχι στον πρώτο χρόνο εργασίας του, αυτός ήταν αφιερωμένος στις κινήσεις ανακατασκευής, διόρθωσης και αναπροσαρμογής του συστήματος λειτουργίας όλου του οργανισμού της, αλλά στο δεύτερο. Οταν το νερό είχε μπει στο αυλάκι και πέρασε στο στάδιο της εξέλιξης. Πήγε μαζί της αήττητος στην Ουκρανία και στην Πολωνία και γυρίζει στη χώρα του έχοντας δώσει την τέλεια πάσα προς τους αντιπολιτευόμενους του στη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Τι ήταν αυτό που μας παρουσίασε; Τι βαρετό, ανιαρό και ανούσιο πράγμα ήταν αυτό; Το είχαμε επισημάνει απ' το πρώτο παιχνίδι της ομάδας του, το 1-1 με την Αγγλία. Αν θέλεις να παίξεις όπως η Μπαρτσελόνα αλλά δεν μπορείς να παίξεις όπως αυτή, κράτησέ το για τις προπονήσεις σου και μη το βγάζεις στη φόρα. Θα εκτεθείς. Ετσι και έγινε.
Πού ήταν η εθνική Γαλλίας του 4-2-3-1, των τριών μεσοεπιθετικών που αναζητούν τους συνδυασμούς και τις εναλλαγές θέσεων με τον επιθετικό κορυφής, έτσι ώστε πάντα ένας απ' αυτούς να είναι στην περιοχή της αντιπάλου; Πουθενά. Στα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το μοναδικό σωστό που έκανε ο Λοράν Μπλαν από τακτικής πλευράς ήταν η χρησιμοποίηση του Ζερεμί Μενέζ στο παιχνίδι με την Ουκρανία. Σε όλα τα άλλα «είδαμε», μέσω των επιλογών του, τον φοβισμένο Λοράν Μπλαν, αυτόν που θεωρούσε ότι θα κλέψει τα παιχνίδια και δεν θα τα νικήσει.
Απαρνήθηκε τα όποια επιθετικά πιστεύω του, παρασύρθηκε απ' τη μόδα της εποχής, που ευτυχώς δεν την ακολουθούν όλοι -αν θυμάστε το πρόσφατο κείμενό μας περί ενοποίησης των χαφ με τους επιθετικούς- και αφοσιώθηκε στην άμυνα, πίστεψε ότι ο Μπενζεμά θα κάνει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ότι ο Ριμπερί θα μπορεί να παίζει εσωτερικός χαφ και άλλα διάφορα. Αποτέλεσμα; Ο Μπενζεμά δεν έκανε ούτε σουτ απ' την περιοχή των αντιπάλων, ο Ριμπερί έφτασε σε σημείο ακόμα και να τρακάρει με συμπαίκτες του και να καταστρέφει το παιχνίδι της Γαλλίας, επειδή πολύ απλά δεν ξέρει πώς παίζεις ως κεντρικός χαφ.
Η Γαλλία είναι ξανά σε κρίσιμο σημείο. Πρέπει να διαλέξει αν θα συνεχίσει με τον Μπλαν ή αν θα αναζητήσει κάτι άλλο προτού να είναι αργά. Το προχθεσινό «είσαι πουτάνας γιος» του Σαμίρ Νασρί προς δημοσιογράφο και η παραλίγο έκρηξη των αποδυτηρίων μετά την ήττα απ' τη Σουηδία έδειξαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα.
Πηγή: Goal