Τους έβλεπες να διαπρέπουν όλον το χειµώνα στα ευρωπαϊκά γήπεδα και σκεφτόσουν τι... όργια είχαν να κάνουν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Παίκτες όπως ο Φερνάντο Γιορέντε, ο Χουάν Μάτα, ο Ματιέ Βαλµπιενά, ο Ρικάρντο Κουαρέσµα, ο Στιούαρτ Ντάουνινγκ, ο Φιλ Τζόουνς, ο Λέιτον Μπέινς, ο Ούγκο Βιάνα, ο δικός µας Γιάννης Φετφατζίδης. Και πολλοί ακόµα: ο Νικόλα Κάλινιτς, ο Τόµας Νέτσιντ, ο Ιγκόρ Ακινφέεφ, ο Γιόζιπ Σίµουνιτς και τόσοι άλλοι.
Ορίστε; Δεν τους είδατε στo Euro; Μα πώς να τους δείτε; Αφού δεν σηκώθηκαν ποτέ από τον πάγκο. Ηδη µάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι στα σπίτια τους ή, έστω, σε ακριβά resort απολαµβάνοντας τις διακοπές τους και πνίγοντας τον καηµό τους σε «µαργαρίτες» και «µοχίτο».
Είναι οι παρόντες-απόντες της διοργάνωσης. Οι... ακριβές πολυτέλειες. Οι παίκτες που δεν έπαιξαν ούτε λεπτό. Τους αφιερώνουµε αυτό το δισέλιδο και ευχόµαστε τουλάχιστον στους Ισπανούς, Πορτογάλους, Γερµανούς και Ιταλούς της παρέας να κάνουν... σεφτέ, έστω και τώρα στο τέλος.
ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΙ
Ο ένας αποδείχθηκε µια εξαιρετική αγορά για την Τσέλσι, η οποία έφτασε υπό την καθοδήγησή του στην κατάκτηση του Τσάµπιονς Λιγκ, αλλά και του Κυπέλλου Αγγλίας. Ο άλλος ήταν το πιο λαµπρό αστέρι µιας καταπληκτικής πορείας της Αθλέτικ Μπιλµπάο, η οποία έφτασε σε δύο τελικούς, σε αυτούς των Γιουρόπα Λιγκ και Κυπέλλου Ισπανίας, χάνοντάς τους από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα µε το ίδιο σκορ, το 3-0.
Ο ένας είναι ο Χουάν Μάτα και ο άλλος ο Φερνάντο Γιορέντε. Υπέρλαµπρα αστέρια των συλλόγων τους, αλλά... αχρείαστοι, για την ώρα, από τον οµοσπονδιακό τεχνικό της Ισπανίας Βιθέντε δελ Μπόσκε στο Euro 2012. Ο Μάτα έχει... πέσει σε µια µεσοεπιθετική γραµµή παγκόσµιας κλάσης µε Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα, Φάµπρεγας. Σε οποιαδήποτε άλλη οµάδα της διοργάνωσης, η ενδεκάδα θα ξεκινούσε από αυτόν. Στη σηµερινή εθνική Ισπανίας είναι υποχρεωµένος να... περιµένει τη σειρά του.
Ο Γιορέντε, µετά από 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις µε την Αθλέτικ Μπιλµπάο, έχει γίνει στο Euro 2012 το θύµα της... εµµονής των Ισπανών να παίζουν χωρίς φορ. Αλλά και όταν έπαιξαν µε «εννιάρι», ο εκλεκτός του Δελ Μπόσκε ήταν ο Φερνάντο Τόρες. Και µην ξεχνάτε ότι στο ρόστερ δεν υπάρχει ούτε ο τραυµατίας Βίγια!
Ο Βάσκος περιµένει ακόµα τη σειρά του, όπως την περιµένουν ο αµυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης Χουανφράν, αλλά και οι τερµατοφύλακες Πέπε Ρέινα και Βίκτορ Βαλδές. Τουλάχιστον αυτοί, όπως και κάθε αναπληρωµατικός τερµατοφύλακας σε ένα τέτοιο τουρνουά, ξέρουν ότι πρέπει να προκύψουν πολύ ειδικές συνθήκες για να σηκωθούν από τον πάγκο. Ο Ικερ Κασίγιας είναι ο... δικτάτορας των δικτύων.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ... ΒΟΛΤΑ
Ενα από τα «συν» της Γερµανίας, όπως την έχουµε δει σε αυτό το Euro 2012, είναι η υπεροπλία της. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο παραγωγικό της παιχνίδι, το 4-2 επί της Εθνικής µας, ήρθε σε µια βραδιά που ο Γιόαχιµ Λεβ είχε αποφασίσει να αλλάξει πολλά πρόσωπα στην ενδεκάδα του. Ετσι, εκτός από τους δύο αναπληρωµατικούς τερµατοφύλακες Τιµ Βίζε και Ρον-Ρόµπερτ Τσίλερ, υπάρχουν µόνο δύο παίκτες χωρίς συµµετοχή ακόµα: ο κεντρικός αµυντικός της Αρσεναλ Περ Μερτεζάκερ (που στη φωτογραφία τον βλέπουµε να κάνει βόλτα στο κέντρο του Γκντανσκ σαν... καλός τουρίστας) και ο Ιλκάι Γκιντογκάν που έτσι κι αλλιώς τραυµατίστηκε και δεν θα παίξει.
Ανάλογη περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίστηκε καθόλου στη διοργάνωση, αν και αποτελούσε ένα από τα γνωστά ονόµατά της, ήταν και ο Ματιέ Βαλµπιενά. Ο πλάγιος µέσος της Μαρσέιγ (που στη φωτογραφία χαριεντίζεται µε τον Πατρίς Εβρά) δεν χώρεσε στα πλάνα του Λοράν Μπλαν, όπως δεν χώρεσε και ο µέσος της Παρί Σεν Ζερµέν Μπλεζ Ματουιντί.
Στην Ολλανδία, οι απουσίες ήταν περισσότερες. Οι τερµατοφύλακες Βορµ και Κρουλ, οι αµυντικοί Μπούµα και Μπουλαρούζ, οι µέσοι Σάαρς και Στρότµαν και οι επιθετικοί Λουκ ντε Γιονγκ και Νάρσινγκ δεν έπαιξαν καθόλου. Ο Στρότµαν (στη φωτογραφία κουβαλάει πρώτος πρώτος τη βοηθητική εστία της προπόνησης) µε την καλή σεζόν στην Αϊντχόφεν και ο δεύτερος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήµατος µε τη Χίρενφεϊν Λουσιάνο Νάρσινγκ άξιζαν ίσως µια ευκαιρία.
Εκατοµµύρια ευρώ στον... πάγκο
Η απουσία µέχρι τώρα του αµυντικού της Τορίνο Αντζελο Ογκµπόνα Μπορίνι και του επιθετικού της Ρόµα Φάµπιο Μπορίνι δεν είναι έκπληξη, δεδοµένου ότι και ο ένας και ο άλλος είχαν παίκτες µεγαλύτερης πείρας µπροστά τους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον 20χρονο Αγγλο Φιλ Τζόουνς (φωτο) όµως εδώ µιλάµε για έναν παίκτη βασικό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αγοράστηκε 19 εκατοµµύρια το 2011 και αγωνίστηκε στα περισσότερα φιλικά κι επίσηµα της Αγγλίας τον περασµένο χρόνο.
Ο Μάρτιν Κέλι της Λίβερπουλ πήγε ως... τσόντα, αλλά πέρασε όλη τη διοργάνωση ασθενής µε έναν µυστήριο ιό (!) ενώ οι Λέιτον Μπέινς της Εβερτον και Στιούαρτ Ντάουνινγκ της Λίβερπουλ πρέπει να περιµένουν το 2014 για να παίξουν µε την Αγγλία σε µεγάλη διοργάνωση.
ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ
Βαβζίνιακ και Αντονσον έµειναν στην εφεδρεία
Δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού πήγαν στο Euro και επέστρεψαν στις πατρίδες τους χωρίς να έχουν παίξει ούτε λεπτό: ο αµυντικός της Μπολόνια Μίκαελ Αντονσον (φωτό) ήταν ένας από τους Σουηδούς που δεν αγωνίστηκαν (οι Σαφάρι και Χισέν ήταν οι άλλοι δύο) ενώ ο αµυντικός της Λέγκια Γιάκουµπ Βαβζίνιακ ήταν µεταξύ των Πολωνών που έµειναν στον πάγκο (µαζί µε τους Βοϊτκόβιακ, Καµίνσκι, Βόλσκι και Σόµπιεχ και τον τερµατοφύλακα Σαντοµιέρσκι).
ΑΠΡΑΚΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 30 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Αυτή η θέση χωράει µόνο έναν
Εκτός από τους αναπληρωµατικούς τερµατοφύλακες Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γερµανίας και Πολωνίας που αναφέρουµε σε άλλες στήλες, δεν αγωνίστηκαν καθόλου οι Σουηδοί Βίλαντ, Χάνσον, οι Ουκρανοί Κοβάλ, Γκοριάνοφ, οι Δανοί Σµάιχελ, Λίντεγκααρντ, οι Τσέχοι Λάστουφκα, Ντρόµπνι, οι Κροάτες Κέλαβα, Σούµπασιτς, οι Πορτογάλοι Μπέτο, Εντουάρντο, οι Ιρλανδοί Φορντ, Γουέστγουντ και οι Ρώσοι Ακινφέεφ, Σούνιν, αλλά και ο Τζόρβας (φωτό).
ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ... ΜΕΙΝΟΥΝ
Οι αναπληρωµατικοί έγιναν βασικοί σε Ελλάδα και Πολωνία
Μόνο η Ελλάδα και η Πολωνία χρησιµοποίησαν δεύτερο τερµατοφύλακα. Ο Μιχάλης Σηφάκης αντικατέστησε τον Κώστα Χαλκιά στον αγώνα µε την Τσεχία και συνέχισε ως το τέλος (αφού ο Χαλκιάς ήταν τραυµατίας), ενώ ο Πρέµισλαβ Τίτον άφησε στον πάγκο τον Βόιτσεχ Σέζνι (φωτό), όταν τον αντικατέστησε στον πρώτο αγώνα µε αντίπαλο την Ελλάδα, καθώς ο γκολκίπερ της Αρσεναλ αποβλήθηκε για την ανατροπή του Σαλπιγγίδη στη φάση του (χαµένου) πέναλτι.
ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ, ΜΑΛΕΖΑΣ, ΤΖΟΡΒΑΣ
Οι τρεις ελληνικές «απουσίες»
Ο Γιάννης Φετφατζίδης και ο Στέλιος Μαλεζάς ήταν (µαζί µε τον τερµατοφύλακα Αλέξανδρο Τζόρβα) οι... αδικηµένοι της ελληνικής 23άδας. Ειδικά για τον πρώτο έγινε πολλή κουβέντα. Αλλά και ο Μαλεζάς, παρά το γεγονός ότι ήρθαν στιγµές που ο Σάντος δεν υπολόγιζε (εκτός από τον τραυµατία µετά το πρώτο ηµίχρονο της διοργάνωσης Αβραάµ Παπαδόπουλο) ούτε στον Κυριάκο Παπαδόπουλο, δεν κρίθηκε κατάλληλος για συµµετοχή.
Ακριβοπληρωµένοι αστέρες που δεν έπαιξαν
Βασικοί στα πρωταθλήµατα, «ρεζέρβες» στο Euro
Μπορεί να αµείβονται µε εκατοµµύρια ευρώ στην Πρέµιερ Λιγκ, αλλά στο Euro δεν βρήκαν χρόνο συµµετοχής. Οι Ιρλανδοί Στέφεν Χαντ της Γουλβς και Ντάρον Γκίµπσον (φωτο) της Εβερτον δεν αγωνίστηκαν καθόλου, όπως και οι συµπατριώτες τους Κέλι, Μακ Σέιν και Ο Ντι. «Απών» έως τώρα και ο Πορτογάλος Ρικάρντο Κουαρέσµα, όπως και οι Ούγκο Βιάνα, Ρικάρντο Κόστα, Μιγκέλ Λόπες και Ρούµπεν Μικαέλ. Από την Τσεχία δεν έπαιξαν ο Μάρεκ Σούχι και ο Τόµας Νετσίντ.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΕΠΛΗΞΑΝ
Εξι παίκτες (πλην γκολκίπερ) δεν έπαιξαν στη Δανία
Ρώσοι, Ουκρανοί Κροάτες και Δανοί άφησαν έξω πολύ... κόσµο. Ο τερµατοφύλακας Ακινφέεφ (φωτό) θα ήταν βασικός στη Ρωσία αν δεν τραυµατιζόταν (σε αντίθεση µε τους Γκράνατ, Ναµπάµπκιν, Κοµπάροφ και Σεµσόφ) οι Σίµουνιτς, Μπούλιατ, Μπάντελι και Κάλινιτς δύσκολα θα έπαιζαν στην Κροατία, ακόµα και αν προχωρούσε, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει µε τους Δανούς Μπιέλαντ, Οκόρε, Βας, Σιλµπερµπάουερ, Κάλεµπεργκ, Πέτερσεν και µε τους Ουκρανούς Κούτσερ, Σέβτσουκ και Σελεζνιόφ.
Πηγή: Goal